Website v/d week [50] – www.denieuwebibliotheek.nl

De nieuwe bibliotheek Almere is uitgeroepen tot de beste van Nederland. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het vakblad Bibliotheekblad. Met deze verkiezing wil de jury, onder voorzitterschap van politicus en programmamaker Felix Rottenberg, laten zien dat ons land beschikt over een aantal hoogwaardige bibliotheken die goede prestaties leveren. Het is de derde prijs op rij voor de nieuwe bibliotheek. Op donderdag 25 november won Concrete Architectural Associates de Lensvelt de Architect Interieurprijs (LAi 2010) voor de inrichting van de nieuwe bibliotheek. Op vrijdag de 26e won het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten de Architectuurprijs Almere voor het gebouw van de nieuwe bibliotheek. Maar behoort de website ook tot de beste van Nederland?

URL website van de week: www.denieuwebibliotheek.nl

EERSTE INDRUK

De Nieuwe Bibliotheek Almere
De Nieuwe Bibliotheek Almere

Sommigen zullen zeggen: “Het internet is de grootste bibliotheek, wie kan daar nou aan tippen?”. De nieuwe bibliotheek toont zich strijdbaar en tracht door een transparante uitstraling, opmerkelijk kleurgebruik en ronde vormen in het interieur een “belevingsruimte” te zijn. Een ontmoetingsplek waar je boeken kunt lezen (en lenen), arthouse films kunt bekijken, spelletjes kunt spelen, nieuwe media kunt gebruiken, maar vooral dit alles kunt “beleven”. Beleving is dus het toverwoord. En de vraag is voor mij: doet de website daarin mee?  Ik ben van mening dat de huidige site weinig aansluit bij de nieuwe bibliotheek. Het mist het onderscheidend vermogen van het gebouw (je vindt ook nauwelijks een behoorlijke foto op de site) en het mist de beleving van het interieur.

FUNCTIONALITEIT

In tegenstelling tot de vormgeving, die wat achterhaald is, is de functionaliteit van de website dik in orde. Mooie feature is het bladeren door de catalogus, waarbij je kunt zoeken op boeken, genre, schrijvers, etc. en ook kunt zien in welke bibliotheek het gezochte boek op voorraad is. Goed, het is niet echt geïntegreerd in de site, maar het werkt functioneel. Het menu is niet altijd even logisch ingedeeld (bijv. “Praktisch” geeft informatie over de openingstijden en tarieven, maar wat daar nou “Praktisch” aan is?). Wel goed is dat het menu niet oneindig diep gaat, zoals bij sommige eerdere sites wel het geval is. Zoeken op de site of in de catalogus werkt redelijk goed, contactinformatie zou toegankelijker kunnen (bijvoorbeeld hoger in de site of als tekst over het verder zinloze plaatje bovenaan de website).

TECHNISCH

De Nieuwe Bibliotheek - Score
De Nieuwe Bibliotheek - Score

Bij een beoordeling door Lipperhey.com doet de site het redelijk: overall een 6.8. Ook deze site laat essentiele onderdelen als META Keywords en META Description links liggen, en weigert het gebruik van H1 voor de aanduiding van de titel van een pagina. Het zijn echter essentiele onderdelen van zoekmachine optimalisatie en daarom ook dat de site niet bij de eerste 100 zoekresultaten voorkomt als je zoekt op “bibliotheek”, “almere” of “boeken lenen”. Verder zit de site goed in elkaar: ook het vermijden van .php of .asp extenties om een pagina aan te roepen werkt prima.

CONCLUSIE

Alle lof voor het nieuwe gebouw en de gedachte achter de nieuwe bibliotheek. De website sluit hier helaas niet op aan: het is een wat gedateerd ontwerp. De informatie is wel prima in orde. Van een “beleving” is op de site echter geen sprake: geen video’s van het interieur, geen digitale doorloopjes, geen grote foto’s, geen korte artfilm impressies, eigenlijk niets wat een “beleving” zou kunnen vormen. Website Review: 7Overall een 7, maar er kan veel gewonnen worden. De website is eigenlijk in alles wat de nieuwe bibliotheek niet meer wil zijn: belevingsarm. De truuk is om het gebouw in de site te laten doorlopen. Een leuke, maar ongetwijfeld kostbare, uitdaging.

Reactie websitebeheerder: “Wat leuk dat er op zender aandacht aan onze website is besteed. We hebben de korte analyse al uitgebreid bekeken en we zijn het eens met het meeste van de bevindingen van de deskundige. Het rapport gaan wij zeker gebruiken om onze dienstverlening online te verbeteren. – Jasper Smit, Webredacteur.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.