Website v/d week [02] – www.aandeamstel.nl

Petra Leene van Inlijsterij en Kunstuitleen Aan de Amstel uit Dronten is Ondernemer van het Jaar 2010 geworden. Dat maakte de Kamer van Koophandel dinsdagavond bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. De uitreiking stond dit jaar in het teken van internationaal ondernemen. Petra Leene is volgens de KvK een visitekaartje van de kunstsector in Amerika waar zij op beurzen staat. Verdient de website ook een pluim?

URL website van de week: http://www.aandeamstel.nl/

EERSTE INDRUK

Waarvoor dient een website van een kunstuitlener? Mijn inziens om de potentiële bezoeker een tipje van de sluier op te lichten van wat er allemaal te vinden is: “Zit er iets bij wat die  lege wand aankleedt? of “Jeetje, wat mooi, daar maak ik ruimte voor!”. Met die veronderstelling bezocht ik de site. En het eerste wat me opviel waren twee foto’s van mooie dames (Katja en Anouk), beide in een prachtige compositie. Dat begon dus meteen goed. Hoopvol scrolde ik de pagina door .. maar vond niets meer. Ook klikken op de foto’s leverde niets op. Pas daarna valt mij links een reeks Agenda-items op, die tot ver onder mijn beeldscherm doorloopt. Waar is nu de teaser? Waar wordt gevraagd om een actie?

Collage van pagina's
Collage van verschillende pagina's

Ik blijf hier nog even bij, want er is meer over te vertellen. Als je tenminste de moeite neemt om verder te kijken. Boven staat een link naar “Galerie”. Daar staan vast de voorbeelden, denk ik nog. Nope. Tekst. Terug naar “Home”. Donkere achtergrond, lichte achtergrond. Het lijkt net of ik steeds naar een andere site ga. Het geheel mist samenhang. Jammer. “Kunstuitleen” dan maar. Weer die achtergrond anders. Nu wit. “Adressen” probeer ik nog. Zwarte achtergrond? Ik kan er maar niet aan wennen en blijf het gevoel houden dat er steeds van browsertab verwisseld word.

Ondertussen nog geen schilderij gezien. Ben nu ruim 10 minuten bezig. Normaal houdt een bezoeker het 15 seconden vol. Waar is de kunst nou?? Via “Agenda” vind ik een linkje naar Amstergallery.com .. is dat het dan of is dat een andere site? Yep, andere site. Wat is dit dan weer? Nee, ik ben het kwijt. De beleving van kunst-uit-de-luie-stoel ga ik niet meer meemaken. Ik haak af.

Tip 1: Zorg ervoor dat de bezoeker van de site het gevoel houdt zich op één website te bevinden. Dat zorgt voor een rustpunt. Dat bereik je door de content te plaatsen binnen een herkenbaar kader. Doordat dat hier ontbreekt, of in ieder geval door de wisselende achtergrondkleuren en gewijzigde knoppenplaatsing wordt doorbroken, krijg je de neiging het snel voor gezien te houden. Hou de stuurelementen dus op 1 plaats en wissel alleen de content en niet steeds het kader.

TECHNIEK

Volgens Lipperhey bevat de site 14 fouten (de beheerder heeft het rapport reeds ontvangen). Met een gemiddelde score van een 6, mede dankzij de respectabele 65 backlinks naar de site, haalt de site net een voldoende. Het gebruik van Joomla! kan (wederom) niet voorkomen dat de META-tags voor description en keywords niet juist zijn ingevuld, en de hoofdtaal ontbreekt. Zoeken op ‘kunstuitleen’ leverde een resultaat op positie 55 van Google. Verder kon ik de site niet terugvinden op ‘kunst’ of ‘kunst lenen’.

Tip 2: Denk eens aan Google Adwords, als het niet lukt om met de site binnen de eerste 20 posities van Google te komen. Overigens, in de praktijk blijkt 66% al niet verder te kijken dan de eerste 3 posities (zie review: De Macht van Google, hoofdstuk 6).

CONCLUSIE

Enerzijds wil ik met deze review de bezoeker kennis laten maken met de site, maar anderzijds wil ik de beheerder een spiegel voorhouden. In tegenstelling tot de review van Restaurant Sonoy, waarbij mijn vooroordeel aansloot bij de website, sloot deze site niet aan bij mijn verwachting. Website Review: 6.5Dat maakt de site niet slecht of verkeerd. Het is gewoon verwarrend, biedt geen rustpunt, en de gezochte kunst kon alleen met de nodige moeite worden gevonden (op een andere website). De combinatie van het omgooien van het stramien en de wisselende backgroundcolor maakte het browsen onrustig. Beter was het geweest om de homepage te laten vervallen en het stramien van de vervolgpagina’s als basis te nemen, met 1 achtergrond(kleur). Nu ontbreekt de samenhang, en dat is zonde, want de afzondelijke pagina’s zijn verder netjes vormgegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.