Website v/d week [21] – www.schouwburgalmere.nl

Een nieuw seizoen, een nieuwe website! Het programma voor het theaterseizoen 2011-2012 is inmiddels bekend. Vorige week lagen de agenda’s al in heel Almere op de mat. Sinds gisteren is de geheel vernieuwde website online met het volledig nieuwe programma. Dit alles met een frisse nieuwe look in de kleuren van muurschildering in de foyer van Schouwburg Almere.

URL v/d website: www.schouwburgalmere.nl

EERSTE INDRUK

Schouwburg Almere - website
Schouwburg Almere - website

Enige weken geleden bezochten we de Schouwburg Almere voor een concert van Wibi Soerjadi. Ik schrok enorm van de binnenzijde van het gebouw: wat een kille ontvangsthal en koude zaal. Met dat beeld in mijn achterhoofd, zult u begrijpen, is het lastig om de website objectief te beoordelen.

Om kort te zijn: de site is bijna net passieloos als het gebouw. Klaar, dat staat er. Sorry, ik kan het niet anders verwoorden. Het kleurgebruik, de hoeveelheid wit tussen de beeldelementen, het irritante op- en neerbewegen van de banners op de homepage, het hoge webshop-gehalte, het doet mij geen plezier.

Waar vind ik de liefde, de passie, de grandeur en de intimiteit van het theater? Ik heb de muurschildering in de site proberen te ontdekken, maar die is er kennelijk als de denkbeeldige kip overheen gevlogen. Anderzijds, als ik de site bekijk van Carré, dan verliest deze het toch van de Almeerse. Maar of dat nou de maatstaf is?

TECHNISCH

Schouwburg Almere - Score
Schouwburg Almere - Score

Blijft dat de site technisch prima in elkaar kan steken, ook als het niet in staat is een beleving over te dragen.  Volgens Lipperhey gaat het technisch redelijk en scoort de site tesamen met de zoekmachineoptimalisatie een 6. De 77 backlinks zorgen ervoor dat de site overall een 6.3 scoort. Niets schokkends, maar het is voldoende.

Een misser is het volledig ontbreken van META Keywords, terwijl slechts 48% van de META Description uniek of ingevuld is, De nadruk ligt op schouwburg (48%) en theater (14%), maar niet op kernwoorden als cabaret, uitgaan of opera. Ook een sitemap.xml ontbreekt, terwijl die toch echt nodig is. Verbeterpuntjes, die mogelijk samenhangen met de korte tijd dat deze site live is.

FUNCTIONEEL

Het belangrijkste aan de site is natuurlijk het kunnen bekijken/beoordelen en boeken van een voorstelling. Beoordelen van een voorstelling vond ik niet fantastisch: de informatie is voornamelijk tekstueel, met een wat steriele ondersteuning van plaatjes. Video ontbreekt vrijwel volledig, terwijl dat het sterkste medium is om “beleving” over te dragen. Een gemiste kans?

Je kunt je voor de site wel gemakkelijk aanmelden. Boeken gaat daarna eenvoudig, maar onduidelijk is wat de rangen zijn waarvoor je kunt boeken.  De stoelen zelf kun je nog niet reserveren, maar dat zou deze week (volgens de site) moeten kunnen. Met het kunnen reserveren van de stoelen krijg je mogelijk ook inzage in de bezetting: die informatie ontbreekt nu nog. Ik heb niet de gehele bestelroutine doorlopen, maar voor zover ik het kon bekijken zag het er verzorgd uit. Via de knop ‘Voorstellingen’ kun je prima een selectie maken uit de programmering. Alleen jammer dat hiervoor overduidelijk een webshop-module is gebruikt.

Een typisch voorbeeld van passieloosheid is mijn inziens het gebruik van de term ‘winkelwagen‘ om een voorstelling te boeken. Waarom staat daar niet gewoon ‘boeken‘ of ‘reserveren‘? Je loopt toch niet door de supermarkt? Hier wreekt die webshop-module zich ..

CONCLUSIE

Schouwburg Almere - muurschildering
Schouwburg Almere - muurschildering

Mijn mening over het gebouw ligt op tafel, maar negeer het gerust als u een andere mening bent toegedaan. De site is net zo steriel als de ontvangst in het gebouw. Het boeken van voorstellingen werkt evenwel naar behoren.

“De akoestiek is in orde”, hoorde ik Wibi nog tegen me zeggen, .. maar, voegde ik er zelf aan toe: “.. doe dan wel je ogen dicht”.

Wat het gebouw en de site dus overeen hebben is dat ze mij beiden niet weten te prikkelen.

Dat wil niet zeggen dat u de voorstellingen moet vermijden: alles behalve dat! Mensen hebben de fijne eigenschap om koude gebouwen – simpelweg door hun aanwezigheid – figuurlijk te verwarmen. Dus als het gebouw het niet doet, doe het dan gewoon samen en geniet met elkaar in volle teugen van de verder fantastische voorstellingen die er voor 2011/2012 gepland staan!Website Review: 7

Ooit opgeleid als bouwkundige aan de hogeschool Rotterdam was ik al vroeg bezig met moderne architectuur. Maar modern betekent nog niet dat alles koud en kil hoeft te zijn. Kijk naar de nieuwe bibliotheek van Almere: binnen word je overal waar je kijkt visueel verrast – door goed kleurgebruik, het afwisselen van harde en zachte materialen, en een afwisselende combinatie van vormen, hoogten en diepten. Het kan, .. vast en zeker ook in de schouwburg Almere! De gebouwschil is een feit, maar van binnen is veel, erg veel te winnen. Zo ook op de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.