Website v/d week [51] – www.opleidingdewitteolifant.nl

In de Witte Olifant in Almere is een tentoonstelling te zien van 18 kunstenaars met een verstandelijke beperking. In het centrum voor beeldende kunst hebben ze de afgelopen maanden met professionele kunstenaars gewerkt aan een omvangrijke collectie tekeningen, schilderijen, beelden, podiumkunsten en film. De kunstenaars hebben intern een opleiding gevolgd. De bedoeling is dat ze uiteindelijk als zelfstandige kunstenaar aan de slag kunnen. De Witte Olifant is gehuisvest in De Hulk in Almere Haven.

URL website v/d week – www.opleidingdewitteolifant.nl

EERSTE INDRUK

De Witte Olifant
De Witte Olifant zet kunstenaars-in-spe centraal

Dit is alweer de laatste website die we reviewen in de rubriek De Digitale Media van het radioprogramma Leo op Omroep Flevoland. En meteen is duidelijk dat het hier niet gaat over ‘de beste, slimste of overzichterlijkste’ site, maar om een initiatief wat je raakt in je hart. Want in plaats van verstandelijk gehandicapten neer te zetten als patiënten, worden ze op deze site in de schijnwerpers gezet als ‘kunstenaars’.

Wat is eigenlijk kunst, vraag ik me af. Kun je met een verstandelijke handicap kunst maken? Ik blader wat door de site. Kunst moet je raken. En een aantal stukken doen me dat ook. Zoals de ‘Draak‘ van Jeroen Bouwmeester, de ‘Planeet is gezonken‘ van Hendrik Frankena en de ‘Spin in het web‘ van Niels Blenderman. En tegelijkertijd besef ik me dat ik kijk door een verstandelijke bril. Kunst is kunst, omdat het kunst is.

Dat de site me helpt om me een beeld te vormen over De Witte Olifant zegt genoeg: het zet de ‘kunstenaars-in-spé’ centraal, geeft ze een plaats, geeft ze respect.

TECHNISCH

De site scoort op Lipperhey een 5.6, waarbij met name de hoeveelheid links naar deze site teleurstellen (slechts 7). De site scoort technisch en qua zoekmachine optimalisatie wel voldoende. Het kan wel beter, maar de site is redelijk goed geoptimaliseerd op de zoekwoorden ‘kunst’, ‘kunstenaar’ en ‘opleiding’. Aan de hand van het rapport van Lipperhey.com, t.w.v. 49 Euro (wat ze gratis toegestuurd krijgen) is met een paar verbeteringen nog veel te winnen.

CONCLUSIE

Aan het eind van het jaar maken we allemaal de balans op en spreken we stille wensen uit voor het komende jaar. Wat is het dan mooi om met deze site te eindigen. De ‘kunstenaars-in-spé’ van De Witte Olifant tonen aan dat creativiteit zonder de ‘complexiteit van het verstand’ tot net zo bijzonder kunst leidt als tot welke verstandelijk niet-gehandicapten komen (even de vaardigheid daargelaten).

In die zin is deze site er één van hoop voor de toekomst: in plaats van angstig te vertrouwen op ons verstand, doen we er goed aan beter te ‘luisteren’ naar de warmte van ons gevoel. Dát bewustzijn kreeg ik bij het bekijken van deze site: het is niet de beste site en niet de best vindbare, maar het is een site-uit-het-hart, een site die je raakt door de inhoud en niet door de vorm.

Vanaf deze plaats, ook namens Leo, wensen we je heerlijke kerstdagen en een gezond, gelukkig en gemoedelijk 2012!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.