Website v/d week [2] – www.wmoraadlelystad.nl

We zijn niet altijd gezond en wel. Dan is het maar goed dat er een Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is, die burgers helpt bij hun psychische of lichamelijke ongemakken. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente en aangestuurd, gevraagd en ongevraagd, door een clientenraad. In Lelystad is zo’n clientenraad actief. Hoe gemakkelijk of ongemakkelijk is de website?

URL – www.wmoraadlelystad.nl

EERSTE INDRUK – Op het eerste gezicht een eenvoudige, maar overzichtelijke, nette site met een smaakvol logo. De openingspagina bestaat uit een topmenu, een breadcrumbs regel (‘waar bent u in de site’) en een content-gedeelte van 3 kolommen. De 3e kolom in het content-gedeelte lijkt overbodig. Zonder die kolom, zoals zichtbaar op de meeste vervolgpagina’s toont de site wat rustiger, maar dan mis je weer de grafische content (foto’s, video’s, etc.).

De site is gemaakt voor inwoners van Lelystad die de WMO (willen gaan) gebruiken, professionals/vrijwilligers inzake de WMO en betrokkenen bij het WMO-beleid. Voor alle groepen is achtergrond informatie het belangrijkste. De navigatie is goed verzorgd, de zoekfunktie vind ik wat minder geslaagd. Er is gebruik gemaakt van Joomla in combinatie met een document-module. Dat pakt niet echt goed uit: zoeken op ‘invalide’ gaf niets, zoeken op ‘psychische aandoening’ kon niet (te lang) en zoekresultaten die wel getoond worden laten niet goed zien wat er (via de aangeboden links) nou echt gevonden is.

Daarnaast doet de site, zoals de meeste Joomla sites, allemaal wat ‘technisch’ aan .. vraag me af of mensen de juiste informatie terugvinden. De poll op de site vist hier ook zelf naar: 4 vinden de site er goed uit zien, 2 konden vinden wat ze zochten. Wie overigens, zoals ikzelf, de resultaten opvraagt alvórens te gaan stemmen, kan niet meer stemmen. Heb via een andere browser alsnog gestemd: ‘Goede website met veel informatie maar kan niet vinden wat ik zoek.’


TECHNISCH
– De site is gebouwd in Joomla – een veelgebruikt opensource CMS. Aangetrokken door de hoeveelheid gebruikers zijn er een boel (betaalde) extenties beschikbaar, veelal ontwikkeld door derden. Eén ervan, DOCman, wordt hier gebruikt. De gebruikers van deze module zijn er over het algemeen tevreden over, maar geven aan de je behoorlijk technisch moet zijn om de module goed te gebruiken. In de site vind ik het een beetje rommelig overkomen, en dat wordt waarschijnlijk deels veroorzaakt door de gebrekkige opmaak (CSS).

Lipperhey heeft er zo zijn eigen mening over en komt op een overall score van 4.2. Dat wordt echter vertekend door de lage populariteit (1.0). Als je alleen kijkt naar de techniek en zoekmachineoptimalisatie, dan scoort de site een klein 6je. In ieder geval een voldoende dus. Qua zoekoptimalisatie is alleen ‘wmo’ goed te vinden. Woorden als ‘wet’, ‘maatschappelijke’, ‘ondersteuning’, ‘clientenraad’, ‘psychisch’, etc. vond Lipperhey niet of nauwelijks. Dat komt ook hier door het bijna volledig ontbreken van META description en META keywords. Ook koppen (H1, H2, etc.) zijn niet gebruikt. Eigenlijk is het daarmee al een verloren zaak.

CONCLUSIE – Informatievoorziening, vormgeving en toegankelijkheid. Het blijven moeilijke zaken om te combineren in één betaalbare website.  De vormgeving is prima (bovenkant), maar de content presentatie is wat rommelig en toont ‘technisch’. De navigatie redt een deel van de toegankelijkheid, maar de zoekfunctie is minder hulpvaardig. Mijn conclusie: ‘leuke site, maar kan niet vinden wat ik zoek’ blijft helaas overeind.

Wat zeker voor de site pleit is dat een soortgelijke website – MijnWMO-ervaring.nl uit Almere – er veel minder professioneel uitziet en ook veel minder informatief en toegankelijk is.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. DeDesignToko schreef:

    Je linkje klopt niet.. het is http://www.wmoraadlelystad.nl/ met een W 🙂

    1. Bedankt, ik pas het meteen even aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.