Nokia Lumia 800 – Touch in ultima forma!

Nokia en Microsoft, de twee onbetwiste mobiele marktleiders van de vorige eeuw, lieten zich in de afgelopen 3 jaar compleet overlopen door innovators als HTC, Samsung en Apple. Het was duidelijk dat er iets radicaals moest gebeuren, want de consument van nu liet zich niet meer verleiden tot Symbian of Windows Phone 6.x.

En dus sloten de oude markleiders een pact. Windows Phone van Microsoft werd van de grond af opnieuw ontworpen, met de Metro-interface als meest zichtbare exponent. Nokia op haar beurt haalde alles uit de kast om een smartphone te maken die de strijd kon aangaan met de immens populaire iPhone en Android toestellen. Een bijna onmogelijke opgave, zo dachten vele.

Lumia 800
En toen was daar ineens de Nokia Lumia 800. Eergisteren heb ik er eens wat langer bij stilgestaan. En dat maakte het verschil, want wat is die Lumia 800 een prachtapparaat! De aluminium unibody ligt heerlijk in je handpalm en het enigzins gebolde scherm (voorzien van een speciale antiglare coating) maakt de bediening een waar genot. Tekst en beeld zijn haarscherp en het apparaat laat alle schermen moeiteloos onder je vingers door vloeien. Dit is touch in ultima forma!

Mango
Windows Phone 7.5, codenaam Mango, had ik in diverse reviews al gezien en twijfelde nog over het nut van de tegeltjes (tiles). Maar eenmaal in je hand is het allemaal logisch en geeft het je telefoon een onverwachte dynamiek. Met name de integratie van je contacten over de social media (social CRM in je broekzak) werkt fantastisch: wat je ook doet – mailen, sms’en of een reactie op iemands Facebook pagina – het wordt direct gekoppeld aan de betreffende contactpersoon.

 

Minpunten
Het is echter niet alleen hosanna. Zo is de resolutie van Mango beperkt tot 480×800 pixels. Pas onder Windows Phone 8 komen er hogere resoluties beschikbaar. En dat wordt weer wachten .. en daar hadden we nou juist zo een broertje dood aan. Ook zijn veel functies gekoppeld aan een Microsoft ID – die van mij ligt ergens te verstoffen.

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Foto Maken schreef:

    Dit is zeker een mooi toestel, maar heeft zeker nog enkele punten waaraan ze moeten werken. Ik ben één van de gelukkigen die een toestel mag testen en ik moet zeggen dat ik zeker niet voor de 100% overtuigd ben! Hopelijk komen er een aantal verbeteringen in de Lumia 900.

    1. Persoonlijk vind ik het toestel erg mooi, maar is Windows Phone 7.5 Mango dat zeker nog niet. Denk aan de beperking van de maximale beeldresolutie en het ontbreken van de ondersteuning voor multicores. Maar WP 8 ondersteunt straks wel meerdere hoge resoluties, 4 fontoptimalisaties en multicores. Blijft dat Windows Phone bijna 3 jaar niet competitief is geweest in vergelijking met iOS en Android. Net als BlackBerry/RIM met BB10 zal MS een catch-up moeten spelen. Het is voor mij niet de vraag of ze het gaan halen, maar hoeveel schade ze hebben opgelopen in de tijd dat ze niet competitief waren. In ieder geval wordt de Lumia 900 mijn volgende toestel ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.