De Digitale Media van 27 februari 2012

Vanaf vandaag gaan we het iets anders aanpakken. In plaats van het plaatsen van een tweet met links naar externe bronnen, beschrijven we de onderwerpen hier integraal. Aan het eind van elke uitzending kun je op die manier alle onderwerpen in één keer nalezen.

BREIN WEER IN DE BOCHT (~10.40 uur)

The Pirate BayNadat BREIN met succes de providers XS4ALL en Ziggo via een Nederlandse rechter had gedwongen om de toegang tot The Pirate Bay af te sluiten, daagt het nu ook andere providers voor de rechter. Die andere providers hebben BREIN als laten weten daar niets voor te voelen. Zo schreef Patrick Mikkelsen van KPN: “KPN wil niet blokkeren op verzoek van een private partij, en blokkeren van websites is geen taak van een ISP. We willen geen agent spelen, zijn geen opsporingsautoriteit, zo simpel ligt het”. Op 19 april gaat BREIN deze partijen trachten te dwingen via de rechter.

Overigens sloot de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de toegang tot The Pirate Bay wel al na op de vingers getikt te zijn door BREIN (die dit overigens tegenspreekt). De RUG gaat zelfs verder en blokkeert het algehele gebruik van BitTorrent, waardoor ook van andere torrentsites niets meer is te downloaden. Overigens gaat het hier om onderzoeksnetwerken en de vraag is of je die uberhaupt op een Torrent-site wilt aansluiten (malware).

Een aantal opmerkingen:

  • Het Europese Hof van Justitie heeft vorig jaar geoordeeld in een rechtzaak tussen het Belgische SABAM en Scarlet dat blokkeren van internetverkeer omwille van vermeende inbreuken op auteursrechtelijk materiaal te ver gaat. Het Hof stelt dat gebruikers beperkt zouden worden in hun recht op vrije informatie en dat het providers (Scarlet) onnodig op kosten zou jagen. Wat weer haaks staat op het vrije ondernemen.
  • XS4ALL en Ziggo hebben beide al beroep aangetekend tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank. Het vonnis is dus allerminst onherroepelijk en bovendien in strijd met het Europese recht.
  • Blokkeren is een illusie. De content van The Pirate Bay is nu zo’n 90 MB groot en kan via een USB-stick in een paar minuten van de ene naar de andere gebruiker worden overgedragen. Het gaat BREIN kennelijk niet om The Pirate Bay, maar om jurisprudentie te verkrijgen om in de toekomst meer partijen, die verdacht worden van auteursrechtelijke inbreuken, te kunnen laten blokkeren.
  • Doordat The Pirate Bay alleen nog met magnet-links werkt, en dus geen URL links meer biedt naar vermeende illegale content, is de vraag nog maar of The Pirate Bay nog iets te verwijten valt.
  • Alle pogingen van de contentindustrie ten spijt, de reactie van de markt is uitsluitend een voortscheidende innovatie rond (underground) contentsharing.

BURGEMEESTER REHWINKEL STOPT MET TWITTEREN (~10.50 uur)

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen stopt met twitteren. Rehwinkel werd 2 jaar geleden nog uitgeroepen tot ‘meest social’ burgemeester van Nederland en staat bekend als een fanatiek twitteraar. Maar hij is het helemaal beu.  Aanleiding waren de harde en ongenuanceerde berichten door anderen op Twitter na het aftreden van Job Cohen als partijleider van de PvdA. Om die reden wil Rehwinkel geen deel meer uitmaken van het sociale medium. Ook werden zijn eigen berichten vaak verkeerd begrepen en uitgelegd. Rehwinkel had zo’n 9000 volgers.

AnoukOok Anouk, de enige echte rockchick van Nederland, stopt regelmatig met twitteren. Maar ze maakt dan ook af en toe heftige reacties los. Zo twitterde ze een keer een foto rond van de nieuwste CD van Ilse de Lange .. in de prullenbak. Anouk wilde daarmee aangegeven dergelijke muziek niet meer van Universal Music te willen ontvangen, maar de reacties waren heftig.

Ook Paul de Leeuw, niet vies van een flinke sneer richting de één of ander, gooide in 2010 de handdoek in de Twitter-ring. Naar eigen zeggen door de vele scheldpartijen aan zijn adres, maar als je zo gemakkelijk iemand publiekelijk op de hak neemt, dan kan het behoorlijk hard aankomen als dat publiek terughakt.

Een langdurend en uitgebreid onderzoek van GlobalWebIndex onder ruim 122.000 respondenten in 27 landen toont overigens aan de deelname aan sociale netwerken wereldwijd nog wel toeneemt, maar dat met name Facebook een verzadigingspunt heeft bereikt. De eerste generatie deelnemers begint zich te vervelen en trekken zich langzaam maar zeker terug. Daarentegen zie je dat in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) de groei juist versneld.

Nederland telt zo’n 5,3 miljoen Facebook-gebruikers. In november stagneerde de groei voor het eerst in jaren. Er lijkt ook hier sprake een zogenaamde sociale media moeheid. In het AD staat een leuk lijstje waarom je vooral met Facebook zou moeten stoppen:

  • Weg met die social druk-druk-druk
  • Genoeg van small talk in het kwadraat
  • Het is verslavend
  • Waak over je privacy
  • Ken je echte vrienden
Zelf schreef ik er al meerdere colums over:

Ex-Facebookgebruikster Marieke Oud (23) zegde haar account onlangs op: “Facebook is een hele rare realiteit. Het is niet de echte wreld, want niemand hangt z’n vuile was buiten. Bij iedereen gaat het fantastisch en iedereen is grappig; terwijl dat in het echt natuurlijk helemaal niet zo is”.

INTERNET VOORTAAN CENTRAAL BIJ HI-ABONNEMENTEN (~11.05 uur)

HiKPN gaat de mobiele abonnementen van het jongerenmerk Hi per 12 maart ingrijpend veranderen. Bij de nieuwe abonnementen staat mobiel internet centraal. Een bel- of sms-bundel wordt een optie. Er komen 4 basisabonnementen: light, medium, large en x-large, variërend van 10 tot 30 Euro per maand. Bij alle abonnementen kunnen klanten onbeperkt online berichten sturen via sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter en Whatsapp. Als het tegoed op is, gaat de snelheid omlaag.

Ook gaat KPN toestellen niet meer meeleveren met een flinke korting, maar leasen. Na afloop van het abonnement moet het toestel worden ingeleverd of kan het voor een paar tientjes worden gekocht.

KPN had vorig jaar al aangekondigd de mobiele abonnementen flink op de schop te nemen, nadat uit de jaarcijfers was gebleken dat de winst onder druk was komen te staan door het verlies van ca. 83.000 abonnees in het derde kwartaal van 2011.

WEBSITE VAN DE WEEK

De website van deze week is – http://www.dronten50jaarjong.nl – de website besprekingen vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.