Nokia Lumia 900 – Overtreffende trap?

Dat de Lumia serie van Nokia aanslaat, blijkt wel uit de top 10 op Smartphoneshop.nl van Coolblue. Op de CES begin dit jaar introduceerde Nokia al het vlaggeschip van de lijn: de Nokia Lumia 900. En natuurlijk zien we dat toestel deze week terug op het MWC (Mobile World Congress) in Barcelona.

Nokia Lumia 900 - AT&T versie

Het eerste wat opvalt aan de Lumia 900 is dat deze een slag groter is dan de 800 (die ik overigens pèrfect in de hand vind liggen). Zo heeft de Lumia 900 een 4.1″ scherm (body 127.8 x 68.5 x 11.5 mm), terwijl de 800 een 3.7″ scherm heeft (body 116,5 x 61,2 x 12.1 mm – vergelijkbaar met de iPhone 4S en Samsung Galaxy S II).

Beide toestellen beschikken over coated Gorilla Glass en zijn gebaseerd op een AMOLED tft-scherm met ClearBlack-technologie (een speciaal filter voorkomt dat licht het scherm invalt) en licht gebogen. Ook de resoluties zijn identiek: 480×800 pixels. Tevens delen ze een single* core 1.4 GHz Qualcomm Snapdragon processor, 512 MB aan RAM en 16 GB aan opslagruimte.

(*) Dat Nokia nog met single core processors werkt ligt overigens niet aan Nokia. Windows Phone 7.x ondersteunt nog geen multi cores. Hetzelfde geldt voor hogere schermresoluties. Er komt nog een update in de loop van dit jaar (Apollo), maar vermoedelijk moeten we wachten tot Windows Phone 8 uitkomt. Die wordt waarschijnlijk gelijktijdig met de volledige desktopversie gelanceerd – Q4 2012.

Razendsnel
De snelheid van de 800 en 900 is een ijzersterke feature: de Scorpion processor kan gemakkelijk 20-25 gelijktijdige taken aan. Het was al bekend dat Microsoft het nieuwe Windows Phone flink geoptimaliseerd heeft en dat merk je op de Lumia’s: razendsnel met ‘vloeiende’ overgangen.

Groter scherm
Het lijkt erop dat Nokia haar klanten vooral de keus heeft willen geven voor een groter scherm. Of het moet zijn dat de front-facing camera op de 900 de doorslag voor je geeft. Verder heeft de 900 ondersteuning voor het snelle 4G LTE-netwerk, maar dat zal voorlopig in Europa niet beschikbaar zijn. De lange standby-tijd (300 uur) en de camera (8 MP) zijn pluspunten van de beide Lumia’s.

Helderder en scherper dan de 800
Diverse sites geven overigens aan dat het scherm van de Lumia 900 scherper en helderder toont dan de 800 (ondanks de identieke resolutie bij een groter scherm). Dat zou verklaard kunnen worden doordat de Lumia 800 over een goedkoper PenTile (RGBR) matrix beschikt, terwijl de 900 over een gewoon RBG matrix beschikt. Met een pixeldensity van 217ppi is de 900 vergelijkbaar met het scherm van de Galaxy S II.

Verwacht in Nederland: Q2 2012, prijs vanaf 549,00 Euro


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.