De Digitale Media van 5 maart 2012

Het nieuws met betrekking tot de digitale media was weer overvloedig afgelopen week. We hebben er een paar highlights uitgehaald. Vanaf 10.30 uur staan deze highlights al online, dus je kunt luisteren en lezen tegelijk. Veel plezier!

#1 – Twitter verkoopt gebruikersdata (~10.40 uur)

In een tijd waarin marketeers vrolijk worden van de mogelijkheden van big data, bereikte ons afgelopen het bericht dat Twitter zijn database met berichten en gebruikersinformatie verkocht heeft aan twee onderzoekbureau’s (Gnip uit de VS en DataSift uit de UK). Bij velen gingen de haren overeind staan, maar is er veel om je zorgen over te maken? Op zich lijkt er niets nieuws onder de zon: alle berichten op Twitter (met uitzondering van DM’s – direct messages) zijn tenslotte al openbaar, dus je weet (en wilt) als deelnemer aan Twitter dat je berichten gelezen (en dus geanalyseerd kunnen) worden.

Maar er is wel een opvallend detail: Twitter gebruikers kunnen zelf maar een paar dagen terug in de tijd om oude tweets op te vragen (je hebt wel toegang tot de historie van je eigen timeline), maar DataSift kan maar liefst 2 jaar terug in de tijd om tweets te analyseren. Dat is raar. Overigens is de interesse van het bedrijfsleven in de analyse van de tweets enorm: zo zou je via een analyse van de tweets met terugwerkende kracht het sentiment van een aandelenbeurs kunnen analyseren en gebruiken om gedrag naar de toekomst te voorspellen. Maar denk ook aan hoe consumenten in een bepaalde regio aankijken tegen een merk, en dat door de tijd. Ook hier zullen de KPI-gedreven marketeers van smullen.

#2 – Windows 8 Consumer Preview na 1 dag op 1 miljoen downloads (~10.50 uur)

Afgelopen woensdag was het dan zover: Microsoft stelde de download van de Consumer Preview van Windows 8, de opvolger van Windows 7, beschikbaar. En dat hebben ze geweten in Redmond: in één dag tijd werd het nieuwe besturingssysteem meer dan 1 miljoen keer gedownload. Als je de download op een USB-drive of DVD zou branden, dan heb je hiervoor 2,5 GB nodig, dus werd er in 1 dag even 2,5 Petabyte overgehaald (= 1024 x 1024 x 1024 Megabyte).

Windows 8 is bijna net zo’n radicale omslag als van MS-DOS naar Windows. Verlegde de eerste Windows-versie nog het accent van toetsenbord naar muisbesturing, in Windows 8 ligt de nadruk bijna geheel op touch. Het blijft mogelijk om het besturingssysteem met een muis en toetsenbord te bedienen, maar het vraagt erg veel van de gebruiker (shortcuts, gestures, kennis).

Website The Verge biedt al de nodige installatie ondersteuning en reviews. Pas wel op met de installatie van Windows 8 – voor je het weet overschrijf je een bestaande installatie van Windows 7.

Beste is om:

  1. een DVD te branden, nadat je het pakket hebt gedownload
  2. een nieuwe partitie te maken op je PC of laptop
  3. opnieuw opstarten en booten vanaf de bootable DVD
  4. installeren op nieuwe partitie

Vooral leuk om eens naar te kijken is het vergelijk tussen een iPad en een tablet met Windows 8. Er staan ons een paar mooie jaren te wachten.

#3 – Wat bracht het Mobile World Congress voor moois? (~11.05 uur)

Afgelopen week was in Barcelona de smartphone- en telecomconferentie Mobile World Congress. De laatste jaren is het MWC steeds vaker het platform voor leverancier om nieuwe producten te lanceren. Ook dit jaar zaten er weer een aantal juweeltjes bij.

Samsung Galaxy Note 10.1Zo kwam Samsung met de nieuwe Galaxy Note 10.1, het grotere broertje van de Galaxy Note. Welliswaar met dezelfde specificaties, maar een groter scherm. Het gaat wat kort door de bocht om het een Galaxy Tab 10.1 met een pennetje te noemen, want de pen blijkt toch iets toe te voegen. De pen-beleving is bovendien beter dan op de kleine Note, maar reviewers geven aan dat het systeem toch iets te traag is voor al dat moois.

ASUS was al lekker actief in de tablet markt met de Transformer Prime, maar daar is nu de Padfone aan toegevoegd. Tweakers kijkt er eens nader naar en vond het een geslaagd concept. Uniek is dat de S-pen van ASUS ook dient als koptelefoon en microfoon voor de ingesloten smartphone. Het succes van de Padfone zal sterk afhangen van de prijs.

HTC gebruikte de MWC om een nieuwe reeks smartphones te lanceren. De nieuwe smartphones heten allemaal One met een letter toevoeging, dus de One V, One S en One X. Die laatste, de One X, lijkt het meest krachtige en bevat ondermeer een 720P Super LCD scherm, een quad-core Tegra 3 processor en een unibody van polycarbonate. Met de One-serie hoopt HTC de achterstand op concurrent Samsung weer wat in te lopen.

Verder stond de MWC in het teken van 5 trends: quadcores (bijv. de LG 4X HD smartphone), grotere HD-schermen (4.x inch), NFC (mobiel betalen), LTE (4G netwerken) en goedkope smartphones (bijv. Nokia Lumia 610 onder de 200 Euro).

Apple is van oudsher niet aanwezig op dergelijke shows en zal op 7 maart in San Fransisco een eigen lancering doen. Vermoedelijk van de iPad 3 (of iPad HD), maar mogelijk ook van een goedkopere versie van de huidige iPad 2 (8 GB versie). Over de specificaties van de 3 editie van de iPad wordt druk gespeculeerd, maar het zou gaan om een Retina-scherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels, een A6 quad-core processor en support voor 4G LTE. Het zal wel weer een gekkenhuis worden, zowel daar, als in de social media en niet te vergeten in de net geopende Apple Store in Amsterdam (360 stores wereldwijd, 15% v/d omzet).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.