De Digitale Media van 12 maart 2012

De afgelopen week vonden weer ruim 250 bezoekers ons blog volgend op de uitzending van vorige week maandag. We gaan dus door in het gekozen format – never change a winning team.

Openbaar bestuurder maakt slipper op Twitter ~ 10.40 uur

Het begon allemaal met de volgende tweet: “Nu al dlie overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvallel snel in z’n klaag geslepen wordt … niet sambalb(l)ij!”. De tweet kwam van Jan-Frans Mulder, burgemeester van Hulst en volgde na weer een overval op een Chinees restaurant. “Hij gebruikt heel veel kwinkslagen of woordspelingen”, zo probeert de voorlichting van de gemeente Hulst het nog goed te praten. Maar slim is het niet. Op Twitter en op fora is de zaak dan ook uitgegroeid tot een behoorlijke heisa. Welliswaar plaatste Mulder de tweet op privé titel, maar hij had moeten begrijpen dat hij als Burgemeester dergelijke uitlatingen niet kan doen.

Je ziet het steeds vaker dat openbaar bestuurders reageren op de actualiteit en daarbij meer emotie tonen dan normaal via de traditionele media wordt geventileerd. Zo reageerde gedeputeerde Marc Witteman via Twitter op de uitspraak van de Raad van State inzake de natuurzone Oostvaarderswold. Hij was ‘sprakeloos’ en sprak van een ‘teleurstelling en onbegrip’. Er waren echter ook winnaars (boeren) en in zo’n spontane tweet ben je wel eens geneigd dat te vergeten.

Ondertussen werd bekend dat Lady Gaga als eerste tweep door de grens van 20 miljoen volgers heen is. Ze post overigens nauwelijks: ~1.300 tweets sinds het account werd aangemaakt op 28 maart 2008 – dat is nog geen 1 tweet per dag. Tiener idool Bieber volgt met 18 miljoen volgers. In de top 100 staan vooral artiesten, acteurs en sporters, die het in de traditionele media ook goed doen.

Google legt ontwikkelaars betaaldienst Wallet op & Google Games ~ 10.50 uur

“Google verplicht ontwikkelaars het (duurdere) betalingssysteem Google Wallet in hun (Google Play) apps te gebruiken. Doen ze dat niet, dan wordt de applicatie verwijderd.”, zo valt te lezen op Nu.nl. Het is nogal wat. Voorheen konden ontwikkelaars zelf kiezen welk betaalsysteem ze gebruikten: PayPal, Zong of Boku, maar in mails naar ontwikkelaars (en blijkens verklaringen) maakt Google daar korte metten mee. Overigens schrijft Google in een reactie dat het ‘beleid niet gewijzigd is’. Een kwalijke ontwikkeling, die past in de trend van Googlepoly – de toenemende dominantie van Google op de totale internet-keten. Google Wallet wil overigens (net als Apple) 30% van de omzet van de ontwikkelaars, meer dan welke andere betaalprovider dan ook. Overigens eist Apple al vanaf de beschikbaarstelling van het iOS platform dat alle betalingen via Apple dienen te lopen.

Tegelijk kunnen we op Tweakers lezen dat Google een ‘uniform’ gameplatform gaat uitbrengen: Google Games te noemen. Nu nog zijn de online spelletjes verdeeld over Google+ (Chrome) en de Android Market. Het moet ook makkelijker worden om spelletjes af te rekenen. Eerder kondigde de internetgigant al Play aan, die de Android Market zal opvolgen. Dit is de nieuwe naam waaronder aangekochte boeken, video’s en muziek door middel van cloudopslag aan elkaar worden geknoopt. Tot op heden was Google weinig succesvol in dit segment en hoopt met de herindeling en rebranding meer succes te krijgen. Overigens is de naam Play eerder al in verband gebracht met de nieuwe 7-inch Google Tablet die medio mei verschijnt. De naam Playbook van RIM lijkt ineens niet meer zo slecht gekozen ..

Waarom willen we een nieuwe iPad? Heb je zo’n tablet nodig? ~ 11.05 uur

Vorige week was het dan zo ver: Apple introduceerde de nieuwe iPad. Geen iPad 3 of iPad HD, maar gewoon ‘nieuwe’ iPad. Het ding ziet er ook nagenoeg precies zo uit als zijn voorgangers, dus moeten ze bij Apple gedacht hebben: “We noemen het gewoon de ‘nieuwe’ iPad, zoals de ‘nieuwe’ haring ook gewoon een haring is.”. Apple-fans zullen er ongetwijfeld iets ‘zweverigs’ in zien, maar ik vind het weinig orgineel.

De meest in het oog springende verbetering is het scherm: dat is van 1024 x 768 naar 2048 x 1536 gegaan en is daarmee weer even de tablet met de hoogste resolutie. De processor is een dual-core gebleven, maar er is nu een quad-core grafische processor aan toegevoegd. Er is support voor 4G (LTE), Bluetooth 4.0 (veiliger). De tablet is 50 gram zwaarder geworden dan de iPad 2. De camera is nu 5 MP, wat nog altijd laag is in vergelijking met diverse Android tablets.


Heb je een ‘nieuwe’ iPad nodig? Kort gezegd: nee, net zoals je geen dure parfum van Chanel nodig hebt of een onbetaalbaar horloge van Breitling! Maar wil je hem hebben? Dat is aan jou. Het is natuurlijk nog steeds een prachtig concept, fantastisch mooi gemaakt, met een berg aan spelletjes, boeken, video’s en wat al niet meer zijt. En het is een Apple. Wat jouw keuze is, is jouw keuze. Maar een haring blijft een haring. Ook een ‘nieuwe’.

Overigens schoten het aantal advertenties voor oude iPads weer omhoog naar de introductie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.