Website v/d week [11] – www.xlfestival.nl

Bezoekers van het XL Festival in Dronten beslissen zelf welke hoofdacts er komen. Door het reserveren van kaartjes kan het publiek laten zien welke artiesten populair genoeg zijn. Om de optredens van de bekende acts Waylon en Bertolf door te laten gaan, moeten minimaal 750 kaartjes verkocht worden. Voor de populaire band Racoon ligt dit aantal op 1.250. Wordt dat aantal kaarten niet verkocht dan gaan de optredens niet door. Mensen die kaarten besteld hebben krijgen dan hun geld terug. Het XL Festival wordt dit jaar van 18 tot 28 mei gehouden op het plein De Rede.

URL website v/d weekwww.xlfestival.nl

XL Festival website

EERSTE INDRUK – Het idee achter het festival is leuk: de verkopen bepalen welke artiest moet worden gehaald en welke niet. Weet niet of dat door de hele branche moet worden overgenomen, maar het is wel onderscheidend. De site is grof van opzet. De scrollende banner geeft het wel iets dynamisch. De achtergrondplaat is prima gekozen. Jammer dat je niets hoort – van mij mag op zo’n festival site best een lekker beat te horen zijn (die je dan zelf wel kunt aan- of uitzetten).

Dan over de ticketverkoop. Dat is verzorgd middels een script, wat in een iframe is geplaatst. Dat lijkt op zich te werken, maar blijft altijd riskant: als bezoeker moet je er maar op vertrouwen dat zoiets veilig verloopt. Overigens vind ik het raar dat als de minimum aantallen van een artiest niet gehaald worden, dat je dan als bezoeker wel je geld terugkrijgt, maar niet de transactiekosten. Alsof jij er iets aan kunt doen dat  je in de minderheid bent?

Op de site zelf vind je geen video’s. Daarvoor is een linkje bovenaan naar Youtube, waar een kanaal van XL De Ateliers gemaakt is met een aantal video’s. Voor mij is onduidelijk welke relevant is. Ook op Facebook moet je tussen de postings van XL De Ateliers de informatie over het XL Festival er zelf maar uitvissen. Waarom geen eigen Facebook pagina? Zelfde geldt in zekere mate ook voor Twitter.

Via de linkjes onderaan de site (Muziek, Theater, ..) blijkt ineens dat je wel meer info en filmbeelden te zien kunt krijgen. Jammer dat dit zo verstopt zit, want niet iedereen blijft zolang hangen als ik.

TECHNISCH – De site is technisch een kleine ramp. Lipperhey komt op een 3.3 (laagste score in ruim 1,5 jaar reviewen). Eigenlijk ontbreekt alles wat er toe doet om een site vindbaar te maken. Dat maakt het nog geen waardeloze website: het maakt het hooguit onvindbaar. En dat is jammer voor mensen buiten Dronten, want het lijkt me een leuk en eigenzinnig festival.


CONCLUSIE – Op zich vind ik deze site grafisch niet eens zo heel verkeerd: deze pagina is bijvoorbeeld gewoon netjes ingedeeld. Dat het niet over de hele linie even subtiel en doordacht is, is jammer. Technisch gaat er echter een heleboel mis en dat had voorkomen kunnen worden. De extreem lage technische score, opgeteld bij de grafisch ‘rollercoaster van ups & downs’, maakt dat ik deze site een onvoldoende geef.

Laat dat je overigens absoluut niet weerhouden gewoon lekker naar het festival toe te gaan!

Een 5 dus, voor de 50ste online website review.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.