De Digitale Media van 26 maart 2012

Vandaag in onze radiorubriek bespreken we: Digitaal nieuws lezen nog in de kinderschoenen – Kinderen verslingerd aan mobieltjes – De nieuwe iPad is te koop in Nederland, wat zeggen de testen!

Digitaal nieuws lezen nog in de kinderschoenen ~ 10.40 uur

Het nieuws dat Selexyz, 5 jaar geleden nog winkelketen van het jaar, op het randje van faillissement verkeerd sloeg eind vorige week in als een bom. Of toch niet en was het te voorzien? Met name Bol.com zou een groot deel van de klanten van boekwinkels hebben afgesnoept. Selexyz is te laat begonnen met het inzetten van internet als verkoopkanaal. Opvallend detail is dat Selexyz de site van Bol.com in 2002 voor 200.000 Euro kon overnemen. Inmiddels is Bol.com gekocht door Ahold voor 350 miljoen Euro.

Selexyz Maastricht

Maar de concurrentie kwam niet alleen van Bol.com. Denk ook aan Amazon.com, uitgevers die zelf online boeken zijn gaan verkopen en webwinkels als Hema en Albert Heijn verkopen inmiddels ook boeken. Tel daarbij op de opkomst van de iPad en e-Readers, en daarmee de toegang tot interactieve boeken en tijdschriften, en je hebt een berg aan concurrentie.

Opvallend is dat het laatste boek van John Grisham, een schrijver van thrillers, voor 80% als e-book werd verkocht! Sinds 2007 daalt de boekverkoop in Nederland (nu 5% minder dan in 2007). Daarnaast is er zoveel meer te lezen dan boeken en tijdschriften. Denk aan Facebook pages, blogs, Twitter, etc. En mensen zijn door de crisis zuiniger geworden.

Overigens zou het best kunnen dat Selexys zichzelf de nek heeft omgedraaid met te dure panden, te grote collecties en te dure inpandige beleving (cafés). Ako en Bruna ligt de nadruk op bestsellers en daar rendeert het winkelconcept nog wel. Maar voor hoelang ..

Kinderen verslingerd aan mobieltje ~ 10.50 uur

Bijna alle kinderen in de leeftijd van 8-18 hebben een eigen mobiele telefoon. De helft daarvan (54%) heeft een smartphone. Pingen en Whatsapp zijn in korte tijd razend populair geworden. Dat blijkt uit een onderzoek “Hey, what’s app?” van Mijn Kind Online en Digivaardig & Digiveilig onder 2.600 jongeren. Een leven zonder telefoon is voor de meeste nauwelijks nog voor te stellen maar ze storen zich ook regelmatig aan elkaars ‘excessieve’ gedrag. Opvallend: met 8 jaar heeft 25% al een mobiele telefoon! Vier jaar later (12) hebben ze er allemaal één. En op hun 17e heeft 80% een smartphone.

Berichten sturen is inmiddels veel populairder dan bellen. Bijna 70% van de 13+ belt, sms’t, Whatsappt en Pingt wekelijks meer dan 100 keer. Contact met moeders blijkt het belangrijkst. Hoe ouder de kinderen hoe meer belang ze hechten aan hun telefoon. Prepaid is meest gekozen abonnementsvorm, waarbij 67% van de ouders de kosten van abonnement of prepaid kosten betalen.

Opvallend: 20% van de jongeren geeft aan wel een geld uitgegeven te hebben door onbedoeld een app te kopen of abonnement af te sluiten voor ringtones, sms-diensten of spelletjes. Op school moet 10% de telefoon bij binnenkomst inleveren, op alle andere scholen moet de telefoon uit of op stil. Slechts 33% van de kinderen heeft thuis regels gekregen over het gebruik van het mobieltje (hoe vaak, hoe lang, met wie ..).

De nieuwe iPad is geland in Nederland ~ 11.05 uur

Vanaf 23 maart is de nieuwe iPad te koop in Nederland. Het meest opvallende aan de nieuwe iPad is natuurlijk het retina scherm. Met een resolutie van 2048 x 1536 ofwel 3.14 miljoen pixels is het scherm zelfs hoger dan de hoogste HD resolutie. Dat maakt dat video’s en foto’s moeten worden opgeblazen om ze schermvullend te kunnen laten zien .. wat natuurlijk de scherpte niet ten goede komt. Feitelijk is er op dit moment geen content die hoog genoeg is voor dit scherm. Vreemde keuze. Wellicht ingegeven door de hete adem van Samsung en ASUS.

Het formaat, gewicht (iets zwaarder), etc. zijn nagenoeg hetzelfde gebleven. De camera is iets verbeterd, maar het nut van een camera in een tablet is discutabel. Doordat Apple gekozen heeft voor twee fontgrootten (100% en 200%) zie je als gebruiker overigens hetzelfde als wat je zou zien met een resolutie van 1024 x 768, alleen dan scherper. Wel een probleem is de temperatuur: Tweakers toonde aan dat de nieuwe iPad 5 graden warmer wordt dan de iPad 2. Dat lijkt me een punt van zorg voor Apple-gebruikers.

Ook geven diverse gebruikers aan problemen te hebben met het WiFi-signaal op de nieuwe iPad. Hetzelfde zagen we eerder op de iPhone 4 (antennagate). Opvallend: volgens StyleCowboys blijken consumenten bij het zien van de oude iPad 2 en de nieuwe iPad steevast de oude iPad 2 als de nieuwe aan te duiden. Ze vinden het scherm van de nieuwe iPad dus kennelijk niet mooier. Dat houdt overigens de fans niet tegen: inmiddels wordt de iPad in 20 landen verkocht en vliegen ze als warme broodjes met miljoenen per dag over de toonbank. Als je slim bent sla je nu je slag met een iPad 2 ..

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.