De Digitale Media van 2 april 2012

De onderwerpen van deze morgen zijn: Legt hackersgroep Anonymous het internet op 31 maart plat, of .. ? – Facebook verplicht Timeline voor bedrijven: is dat erg? – Research in Motion (RIM, bekend van Blackberry) duikt in het rood: wat is er aan de hand?

Anonymous dreigt het internet plat te leggen ~ 10:40 uur

V for Vendetta maskerOp 16 februari verscheen er een artikel op Techzine dat hackersgroep Anonymous op 31 maart het Internet wil platleggen. Daarbij zou de groep direct de 13 essentiële DNS-rootservers willen aanvallen. De actie werd gedoopt onder de naam ‘Operation Total Blackout’, later hernoemd naar ‘Operation Global Blackout‘. Loos alarm, een goede grap of is het ook echt mogelijk?

De 13 DNS-rootservers zijn zondermeer essentieel voor het functioneren van het Internet en als ze onbereikbaar zouden worden gemaakt, dan zou dat een ramp zijn. In het verleden zijn we meer aanvallen op de rootservers geweest, maar die haalden nooit meer dan 3-4 servers offline. Anonymous heeft in het verleden sites als PayPal, Playstation Network, Visa, Mastercard en zelfs overheden en geheime diensten offline gekregen. In januari werd als reactie op het offline halen van MegaUpload.com zelfs de websites van de FBI, MPAA, RIAA, Universal, het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Justitie plat gelegd.

Het zou goed kunnen dat deze actie een 1 april grap was, want er is niets gebeurd. Op 31 maart in de VS is het immers in grote delen van de wereld al 1 april. Maar het zou ook kunnen dat de operatie ‘Ontmasker’ door Interpol, die in februari in 4 landen 25 vermoedelijke Anonymous leden had opgepakt, de angel uit de dreiging heeft gehaald. We zullen het waarschijnlijk nooit weten ..

Facebook verplicht Timeline voor bedrijven ~ 10.50 uur

Wie op Facebook actief is weet dat je twee soorten accounts hebt: individuele accounts en pagina’s voor bedrijven/organisaties. Die laatste, ook wel Facebook Pages genoemd, kon je tot 30 maart 2012 indelen volgens de standaard Facebook weergave, of volgens de nieuwe Timeline weergave. Vanaf 31 maart heb je geen keus meer: alle Pages zijn inmiddels omgezet naar de Timeline weergave. Voor individuele accounts is nog geen dwingende datum genoemd.

Waarom doet Facebook dit? Er zijn een aantal redenen: in de Timeline weergave kunnen fans en klanten je privé berichten sturen (conversations), in de oude weergave konden ze alleen op je openbare berichtenmuur posten. Ook krijgen beheerders (individuele accounts) voortaan statistieken in realtime. De belangrijkste reden komt echter van Google+ Pages – Facebook voelt de hete adem van Google in de nek.

White

Research in Motion (RIM) duikt in het rood ~ 11:05 uur

Over het gebroken boekjaar 2010 boekte RIM, bekend van de BlackBerry smartphones, nog een winst van 265 miljoen dollar, maar het afgelopen jaar sloeg dit ineens om in een nettoverlies van 125 miljoen dollar. Voornamelijk veroorzaakt door een 25% afname in de verkoop in het 4e kwartaal van 2011. Wat is er aan de hand met de eens zo succesvolle Canadese mobieltjes fabrikant?

Een heleboel! Het antwoord van RIM op de iPad was de Playbook. Gepositioneerd als een zakelijke tablet, begon de ellende al met een verkeerde naam (Play = spelletjes). De verkopen vielen zo zwaar tegen dat RIM de tablet zelfs tegen dumpprijzen moest verkopen. Later gaf de directie toe dat de Playbook te vroeg was uitgebracht en dat ze de noodzaak van een ‘ecosysteem’ hadden onderschat.

Verder bleek dat ‘touch’ niet echt een BlackBerry-ding was. In ieder geval konden modellen als de Torch en de Storm van Blackberry zich op dat vlak niet meten met de iPhone of Android toestellen. Het antwoord lag in QNX, het besturingssysteem van de geflopte Playbook, nu hernoemd naar BB10. Maar die software bleek te zwaar voor de huidige generatie processors en dus werden nieuwe BB10 toestellen uitgesteld .. en uitgesteld. En dus stelt ook de consument en met name de zakelijke klant de verkopen uit. Inmiddels is RIM zijn leidende rol in het zakelijke segment kwijtgeraakt aan iPhone en Android.

De oude 2-koppige directie stapte vorig jaar al op en de nummer 3 van de lijst, Thorsten Heins, nam het roer over. Echt goed gaat het allemaal nog niet: regelmatig verschijnen tegenstrijdige uitspraken in de pers, die Heins dan weer moet corrigeren. Een techneut als CEO .. geen gelukkige keuze. We zullen zien waar het toe leidt, maar duidelijk is dat RIM veel te winnen heeft door terug te keren naar de zakelijke markt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.