De Digitale Media van 16 april 2012

De onderwerpen van deze morgen zijn: #1 Twitter is vaak snel, maar hoe betrouwbaar zijn de tweets? Introductie Twitcident – #2 Google+ wil niet op Facebook lijken en gaat dan ook flink op de schop – #3 Software van BlackBerry het veiligst en Nokia komt tegelijk met duurste (Lumia 900) en goedkoopste model (dumbphone).

Twitter vaak snel, maar hoe betrouwbaar? Wat is Twitcident? ~ 10.40 uur

I.M. Jaqueline Broshuis
I.M. Jaqueline Broshuis

Op scholengemeenschap de Rietlanden in Flevoland werd vorige week een lerares, Jaqueline Broshuis, getroffen door een hersenbloeding. Ze werd meteen met een ambulance naar het AMC gebracht. Officiële kanalen bleven lang stil, maar op Twitter was ze donderdagnacht (12 april) door de leerlingen al ‘doodverklaard‘.  Het officiële twitterkanaal van de school schreef dat er nog niets te melden was. Vrijdagochtend werd haar overlijden pas bevestigd. Wat kun je hieruit leren? Trokken de leerlingen te snelle conclusies? Is het kies om zulke ‘conclusies’ te trekken als officiële kanalen nog niets bevestigd hebben?

Vorige week werd bij Mitsubishi Almere (MCFE) aangekondigd dat er 400 man zouden worden ontslagen. Als je op twitter zoekt vind je er niets over, anders dan de berichten uit de officiële kanalen. Twitteren de mensen bij Mitsubishi niet? Valt zoiets onder bedrijfsgeheim? Hoe konden ze het zo lang geheim houden?

Het verschil tussen beide voorvallen is dat in het tweede geval de bron de berichtgeving kon controleren, maar in het eerste geval niet. Maar wat maakt het verschil? Beide gevallen waren een crisis, voor alle betrokkenen. Maar de dood van de lerares was vooral iets wat een ander betrof, terwijl de crisis bij Mitsubishi de medewerkers zelf aangaan. Zit daar het verschil?

Deze week werd door de universiteit Delft een nieuwe dienst pre-launched: www.twitcident.com – een service, waarmee hulpverleners op een hele handige manier alle tweetberichten rond een incident kunnen volgen. Twitcident werd ontwikkeld als een hulptool voor de Nederlandse politie en brandweer, maar is mogelijk ook prima in te zetten door nieuwsdiensten of andere authoriteiten. Deze tool geeft heel mooi aan wat het belang van Twitter geworden is bij het informeren en geïnformeerd worden over crises.

Google+ wil niet op Facebook lijken en gaat flink op de schop ~ 10.50 uur

Google+ of Google Plus, het sociale netwerk van gigant Google, krijgt een grote make-over. De interface moet vooral flexibeler worden, eenvoudiger aanpasbaar aan je eigen specifieke wensen. Onderstaande video geeft een aantal van die wijzigingen weer:


Belangrijkste verschil is dat de statische iconen bovenaan de pagina worden vervangen door een dynamisch lint van applicaties aan de linkerzijde. Het menu laat zich eenvoudig aanpassen en je kunt taken als het plaatsen van een foto hierdoor sneller uitvoeren. Bovendien is het lint volgens Google overzichtelijker .. en voorbereid op de toekomst. Welke blijft nog wat vaag.


Of dit echt zoden aan de dijk gaat zetten, ik weet het niet. Google+ is snel gegroeid naar 170 miljoen gebruikers, maar die besteden per maand hooguit een paar minuten aan Google+. Dit in tegenstelling tot Facebook, waar vorig jaar 1,3 miljard mensen gemiddeld 7 uur op Facebook zaten. Door zich af te zetten tegen Facebook probeert Google+ zich wel nadrukkelijker te onderscheiden. De vraag is alleen: waar naartoe?

Software BlackBerry het veiligst. En Nokia lanceert duurste en goedkoopste toestel. ~ 11.05 uur

BlackBerry 7 werd door beveiligingsbedrijf Trend Micro uitgeroepen tot veiligste smartphone OS. Vooral de ingebouwde ‘firewall’ scoorde goed. Zo houdt het kwaadwillenden tegen en kan de gebruiker het toestel op afstand besturen en zo nodig wissen. iOS, het besturingssysteem van de iPhone eindigde op een 2e plaats en scoorde opvallend lager. Android 2.3 bleek het onveiligst – door de flexibiliteit is alles aanpasbaar .. maar dus ook voor kwaadwillenden. Deze uitslag is mooi voor RIM, die al een tijdje in de zwaar weer opereert, maar de vraag is of BB10, het nieuwe OS, straks ook zo veilig is. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Tegelijk lanceerde Nokia in de VS, samen met Microsoft en AT&T, op een grootse wijze het nieuwe vlaggeschip de Lumia 900. De video hieronder geeft aan dat het geen goedkoop feestje is geworden.

1
In mei wordt de Nokia Lumia 900 ook in Nederland verwacht. Er schijnt overigens naast een zwarte, witte en cyaankleurige, ook een pinkversie aan te komen. Overigens kampte de Finnen met een fikse tegenslag. Door een fout in het OS viel de verbinding van de Nokia 900 af en toe weg. Nokia pakt het wel weer voortvarend op ..

Opvallend contrabericht was dat Nokia, speciaal voor de Afrikaanse markt, een mobiele telefoon voor 25 Euro gaat leveren. Stofvrij en voorzien van een radio. Nokia noemt het een dumbphone. Met een standby tijd van 4 weken ben je in ieder geval voorbereid om de energieschaarste aldaar. Wat een contrasten ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.