De Digitale Media van 23 april 2012

Onderwerpen van vanmorgen: “Medische gegevens op straat” – “Facebook bedreigt Internet, zegt Google” – “Eens een piraat, altijd een piraat”

Medische gegevens op straat ~ 10.40 uur

Na ‘Lektober’ was de verwachting natuurlijk niet dat alle problemen met datalekken ineens voorbij zouden zijn, maar je had als consument mogen verwachten dat bedrijven en organisatie gewaarschuwd zouden zijn. Helaas.

Zo lagen vorige week de medische gegevens van duizenden Brabanders op straat door een lek in het systeem van onderzoekscentrum Diagnostiek Voor U. Met gebruikersnaam ‘12345’ en dito wachtwoord kon Henk Krol, lijsttrekker van de partij 50Plus, de medische dossiers van duizenden mensen inzien. Wie er HIV had, alcoholist was of bepaalde medicijnen gebruikte. Het centrum schrijft in een reactie dat er geen gegevens gekopieerd zijn, maar een dergelijke uitspraak is voorbarig, omdat logs dergelijke info niet weergeven. De site werd na de melding van Krol uit de lucht gehaald.

Nog veel erger (kan het nog) was het beveiligingslek in het computerprogramma Humannet van IT-bedrijf VCD, dat medische en persoonlijke gegevens van meer dan 300.000 werknemers bloot legde. Nu al het ‘grootste datalek in de Nederlandse geschiedenis‘ genoemd. In het programma Zembla was te zien dat via een SQL-inject, een veelvoorkomende beveiligingsfout, maandenlang onbevoegden toegang tot de gegevens hadden. Het gaat hier om medewerkers van FC Twente, de gemeente Deventer, Praxis, Bijenkorf en V&D. “Een nachtmerriescenario, je kunt hier mensen mee chanteren”, zo reageerde Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vorige maand nog werd bekend dat het bedrijf VerzuimReductie structureel de privacy van zieke werknemers schond. De conclusie is dan ook gerechtvaardigd dat er onverantwoord met privacy gevoelige informatie wordt omgegaan. Wanneer wordt hier ingegrepen?

Facebook bedreigt het Internet, volgens Google ~ 10.50 uur

Sergey BrinSergey Brin, één van de twee oprichters van Google, vindt dat er krachten zijn die de vrijheid van het Internet bedreigen. Hij noemt daarbij Facebook, Apple en landen als China, Saudi-Arabië of Iran. Volgens Brin, 38 jaar en miljardair, zorgt Facebook voor een omgeving met zoveel beperkingen en regeltjes, dat er geen enkele ruimte is voor innovatie.

De censuur van de genoemde landen is alom bekend, maar hoe opvallend is het dat met name de VS niet genoemd wordt door Brin? Als supporter van allesbeperkende wetten als ACTA en SOPA, en als beheerder van de backbone van het Internet, vormen de VS de grootste bedreiging van de vrijheid van het Internet. Kennelijk durft Brin het niet aan (of wil het niet aan) om zijn eigen broodheer aan te vallen.

En hoe serieus moet je de kritiek van een marktpartij nemen, die zo’n beetje alle toegangspunten van het Internet controleert? Het lijkt er meer op dat Brin wil dat Facebook zijn netwerk openstelt voor Google, zodat de laatste zijn invloed via de zoekmachines kan handhaven. Steeds vaker slaat Google namelijk de plank ‘van de actualiteit’ mis, omdat het informatie van sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter, niet of onvoldoende kan indexeren.

Eens een piraat, altijd een piraat ~ 11:05 uur

Wat we natuurlijk altijd al wisten is dat het blokkeren van de Pirate Bay, het enfant terrible onder de Internet piraten, door providers zinloos is. Dat bepleiten providers afgelopen donderdag in de rechtbank, waar een kort geding liep van Stichting Brein versue UPC, KPN, T-Mobile en Telfort. Omdat laatstgenoemden de torrentsite niet (willen) blokkeren.

De advocaat van de ISP’s zegt dat een blokkade niet alleen onwenselijk is, maar ook zinloos. Op 10 mei is de uitspraak. Eerder werden Ziggo en XS4all gedwongen via een bodemprocedure om de blokkade in te stellen, terwijl die uitspraak strijdig is met het Europese Hof. De advocaat Chavannes liet zien hoe eenvoudig de blokkade kon worden omzeild (niet voor beginners overigens). Ook liet de advocaat zien dat via andere torrents de links van de Pirate Bay gewoon benaderbaar zijn/blijven.

De advocaat van KPN gaf ook aan dat een blokkade niet hielp. Het ‘torrentverkeer is sinds de blokkade niet gedaald, maar juist toegenomen’. Het kan natuurlijk zijn dat klanten van Ziggo en XS4all nu via deze providers de blokkade aan het ontlopen zijn. Brein zegt dat de blokkade het begin is, waarmee zij het recht heeft de proxy’s aan te pakken. Mocht de rechter de blokkade niet instellen, dan is Brein voornemens ‘zwaardere maatregelen’ tegen de ISP’s te treffen. Welke dat zijn is onduidelijk, maar gedacht zou kunnen worden aan een schadeclaim.

Het blijft dweilen met de kraan open. Brein betoogt de grootste inbreuk op auteursrechten, de anderen de grootste inbreuk om persoonlijke vrijheden. “Brein moet maar achter de uploaders aangaan, wij zijn niet de schuldigen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.