De Digitale Media van 7 mei 2012

Onderwerpen van vanmorgen – “Providers komen op de valreep met 4G – Wat is 4G en waarom loopt Nederland zo achter?” – “Ook Kroes tegen ACTA – Neelie Smit-Kroes geeft aan dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken over ACTA” – “Samsung blokje: Galaxy S III, Galaxy Note en ICS-update zorgt voor problemen”

Providers komen op de valreep met 4G ~ 10.40 uur

4GAllereerst: Wat is 4G? Het is de 4e generatie mobiele netwerken. In Nederland wordt 4G (binnenkort) gerealiseerd middels LTE (Long Term Evolution), waarbij in theorie snelheden van 173 Mbit/sec download en 55 Mbit/sec upload mogelijk zijn. In de praktijk zullen providers die snelheden echter beperken. Die snelheden zijn natuurlijk niet nodig om een webpagina sneller te bekijken, maar wel als je bijvoorbeeld in de auto on-demand een HD-film wilt bekijken. Ook live televisiebeelden kunnen gemakkelijk via 4G worden doorgegeven, maar denk ook aan mobiel 3D online gaming of live videoconferencing. Dit alles tegen de achtergrond van de opkomst van tablets en ultrabooks.

Maar LTE is nog niet ingevoerd in Nederland, terwijl je in de VS ziet dat bijna alle nieuwe topline smartphones & tablets met 4G support worden uitgevoerd (iPad, Samsung Galaxy SIII, Nokia Lumia 900, etc..). In 2010 was een eerste veiling van 4G-frequenties (2,6Ghz), waarbij de overheid eiste dat uiterlijk per 11 mei 2012 alle licentiekopers een LTE netwerk moesten aanbieden met een bereik van minimaal de omvang van een stad als Amsterdam (200 km²). KPN, T-Mobile, Vodafone, Tele2 en Ziggo voldoen eind deze week wel aan die eis, maar het zal bij een minimale uitrol blijven. En Ziggo heeft al aangekondigd zelf geen 4G netwerk te willen bouwen, maar met Vodafone samen te werken.

Oorzaak voor deze vertraging ligt in de techniek: de 2,6 GHz-band dringt nauwelijks door gebouwen heen. Dit najaar worden lagere frequenties geveild, zoals de 800 MHz, 900 MHz en 1800 MHz. Veel fabrikanten maken LTE-hardware voor die frequenties. Verwacht wordt nu dat dit alles maakt dat we tot 2014 of later moeten wachten op een commercieel aanbod van 4G in Nederland.

Ook Kroes tegen ACTA ~ 10.50 uur

We hebben er in de afgelopen maand vaker aandacht aan besteed: ACTA, SOPA, PIPA en nu is daar weer CISPA. Allemaal initiatieven uit de VS, die in het teken staan van anti-piracy, anti-counterfit, anti-terror, etc., maar die tegelijkertijd een directe bedreiging vormen van onze burgerlijke vrijheden op het Internet – anti-you! Via Avaaz.org wordt inmiddels alweer opgeroepen om ook tegen CISPA in het verweer te komen. SOPA & PIPA zijn inmiddels, na hevige protesten, in de koelkast verdwenen, maar ACTA ligt nog voor aan de Europese Commissie.

Afgelopen maart deed Avaaz.org weer een oproep om tegen ACTA te stemmen. Ruim 740.000 mensen hebben dat inmiddels gedaan. Maar gelukkig zien we nu ook signalen vanuit het Europese Parlement dat ACTA niet zal worden aangenomen. Eurocommissaris Neelie Kroes zei hierover: “We are now likely to be in a world without [the stalled US act] SOPA and without ACTA. Now we need to find solutions to make the internet a place of freedom, openness, and innovation fit for all citizens, not just for the techno avant-garde ..”, aldus Kroes, die eraan toevoegde: “Don’t worry about ACTA anymore”.

Samsung blokje: S3, Note en ICS update ~ 11:05 uur

Vorige week was dan het moment daar: Samsung lanceerde de opvolger van de inmens populaire Galaxy S II. Uiteraard waren er in de media 1001 speculaties te lezen over de S3, waarvan er veel juist waren, maar ook een boel niet. In ieder geval was het Samsung Mobile Unpacked 2012 event een ware happening (video). Het meest indrukwekkend was missschien wel het enorme presentatiescherm, waarop de show werden getoond, prachtig begeleid door het London Metropolitan Orchestra. Maar de grote vraag is natuurlijk: is het nieuwe toestel al die hype waard? Ik denk het wel, maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. De nieuwe Galaxy S3 is zondermeer de volgende generatie smartphones en alle andere leveranciers zullen zich daarop moeten stukbijten. Niet alleen op de features (best photo, popup play en LTE)  maar ook op het marketingbudget van Samsung.

Maar het analysebedrijf Ovum vraagt zich terecht af of de Koreaanse fabrikant wel het uiterste uit het apparaat kan halen. Zo zijn veel van de diensten op de S3 straks niet beschikbaar in Nederland of het Nederlands: “De Galaxy S III moet niet alleen opvallen in een grote groep Android-smartphones, maar gaat ook direct de concurrentie aan met de volgende iPhone.” – zo kunnen we in Nederland nog altijd geen video-on-demand bekijken, terwijl dat met iTunes wel kan.

Met de specs zit het overigens wel goed: 8,6 mm, 133 gram, afgerond vormgegeven (pebble-shaped), Quad-core 1.4 GHz processor, 16-32 GB memory (uitbreidbaar), 1280 x 720 pixels scherm (4,8″ – zonder dat het apparaat veel groter is dan de huidige S2). Vanaf 29 mei is het toestel leverbaar in Nederland.

Tegelijk met de lancering van de S3 komen de waarschuwingen voor het installeren van Android 4.x (ICS) op bestaande Galaxy S2 toestellen. De details kun je hier vinden. Ook de geruchten dat de Galaxy Note 10.1 zou worden uitgevoerd met een quad-core processor lijken inmiddels bevestigd te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.