De Digitale Media van 25 juni 2012

Onderwerpen vandaag: Microsoft introduceert nieuwe Windows 8 tablets – gimmick of strategie? // Layer nu ook in Almere dankzij Casla // Social media varia // Nieuw voor werkgevers: waar zit het personeel?

Nieuwe Windows 8 tablets van Microsoft ~ 10.40 uur

Vorige week werd (kennelijk) in allerijl een bijeenkomst georganiseerd door Microsoft voor partner en de media, waarin het bedrijf een bijzondere introductie zou doen. Tot verrassing van velen toonde Steve Balmer, CEO, een in-house ontwikkelde tablet, met de naam Surface, speciaal voor Windows 8.

Het werd al snel duidelijk in de media dat de meeste hardware partners van Microsoft vooraf niet op de hoogte waren van deze vreemde stap van Microsoft. Microsoft verdient toch hoofdzakelijk aan software licenties, die het verkoopt via haar hardware partners, zoals HP, ACER, Lenovo, DELL en ASUS? Buiten de XBOX ontwikkelt Microsoft wel kleine componenten, zoals muizen, keyboards en digitale camera’s, maar tot op heden had het softwarebedrijf nog geen stappen gezet richting de productie van apparatuur waarop haar eigen licenties draaien.

Twee vragen doemen dan op:

  1. Waarom zelf apparatuur ontwikkelen?
  2. Vanwaar ineens die haast?

Op beide vragen heeft de media geen antwoord gekregen, dus is het speculeren naar de antwoorden. Maar op de eerste vraag zou de overweging kunnen zijn dat Microsoft de tactiek van Google over heeft genomen, waarbij Google met de Google Nexus de lancering van Android 4.0 heeft wilde bekrachtigen. Mogelijk dat Microsoft hetzelfde wilde doen voor haar nieuwe Windows 8 RT versie. Waren de partners er dan zelf niet toe in staat? Goede vraag. Maar bedenk dan dat de meeste hardware partners van Microsoft als een tijdje aktief zijn op de tablet markt met Android.

Op de tweede vraag is het antwoord mijn inziens gelijkluidend. Google had al aangekondigd eigen tablets te ontwikkelen en die binnenkort te lanceren. En waar anders dan op de Google I/O Developer dagen van 27-29 juni. Dus lijkt het erop dat Microsoft, die Android als voornaamste tegenstander heeft gekozen, Google de wind uit de zeilen wilde nemen. Of dat gelukt is moet nog blijken ..

Maar los van het waarom, wat zijn het voor tablets? Om kort te gaan: in mijn ogen vormen deze 2 tablets (1x ARM en 1x Intel) de Revival van Redmond. Want niet alleen zijn de tablets prachtig gemaakt (de rubber cover bevat bijvoorbeeld een geintegreerd toetsenbord), gemaakt van aluminium, 10.6 inch Full HD en voorzien van de laatste specs, er is hier iets veel belangrijkers aan de hand ..

Daar waar Google en Apple hun operating systems alleen geschikt hebben gemaakt voor smartphone en tablet (en versie 4.0 van Android nu pas beide gelijkwaardig maakt), loopt Microsoft met Windows 8 straks een generatie voor. Want ontwikkelaars kunnen straks applicaties ontwikkelen die zullen draaien op smartphones (Nokia), tablets (Surface en die van derden), PC’s, servers en Media centers, etc. Microsoft heeft 2 jaar lang niet mee kunnen doen in de race om de tablet, maar zal eind van dit jaar een voorsprong krijgen die de anderen lang niet zullen kunnen evenaren.

Overigens ging het nog gruwelijk fout tijdens de presentatie ..

Layar nu ook in Almere via Casla ~ 10.55 uur

Het Nederlandse bedrijf Layar (spreek uit: ‘layer’) is al een tijdje actief met haar mobiele augmented reality app. Augmented Reality, hoor ik u zeggen? Ja, dat is een moeilijk woord voor het toevoegen van een laag aan de bestaande werkelijkheid. Die laag kan vele vormen hebben, maar in het geval van Layar is dit vaak in de vorm van icoontjes die zichtbaar worden gemaakt als je in de Layar app een bepaalde laag hebt aangezet.

Bijvoorbeeld: je start Layar en kijkt door je lens van je smartphone naar de binnenstad en laadt de layer met ‘pin automaten’. De Layer-app zal die vervolgens tonen als icoontjes en als je in de richting loopt van een icoontje, dan kom je vanzelf bij je doel. Heel handig bij stadsbezoeken dus, en nu ook in Almere om architectuur te bekijken.

Het Almeerse Casla (Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Almere) heeft in het kader van de architectuurmanifestatie Making Almere de app laten ontwikkelen. Er staan nu zo’n 250 objecten in (gebouwen, stedebouwkundige elementen, landschappen, etc.). Deels geeft de app inzicht in wat er achter een gebouw zit (de filosofie) en hoe het tot stand kwam, maar ook nieuwe projecten in gebieden als Oosterwold en Almere Pampus worden inzichtelijk gemaakt.

Je kunt de app downloaden door eerst de Layar-app te downloaden uit de App Store of Google Play, en daarna in de app te zoeken op de layer ‘Casla’. Heb je geen smartphone, niet getreurd, er is ook een handig boekje beschikbaar wat je eenvoudig met je mee kunt nemen.

Social media varia ~ 11:05 uur

Twitter was vorige week enige tijd onbereikbaar. Er werd al vrij snel gespeculeerd op een zogenaamde DDoS-attack. Een hackersgroep, genaamd UgNazi, claimde de hack, maar Twitter ontkende dat de aanval de oorzaak van de downtime was. Het zou gegaan zijn om een softwarefout die gebruikers ‘trapsgewijs’ had getroffen. Twitter heeft een roll-back gedaan naar een iets oudere, stabielere versie en het netwerk was daarna weer stabiel. Volgens een beveiligingsexpert is er wel een kleine aanval geweest, maar die had geen effect op het enorme netwerk.

Nieuw is ook dat Twitter op de profielpagina van een gebruiker alleen nog de eigen tweets plaatst en niet meer de @-mentions en retweets. Op deze manier zou iemand sneller inzage krijgen in wat een persoon schrijft. Twitter heeft zo’n 140 miljoen actieve gebruikers, die per dag ruim 400 miljoen tweets rondsturen. In Nederland zijn naar schatting 2-3 miljoen mensen actief.

Leuk ook is dat er nu een Nederlandse versie is van de populaire Flipboard applicatie. De nieuwste versie is te downloaden voor iPhone en Android toestellen. Flipboard is een applicatie waarmee je je eigen sociaal tijdschrift kunt samenstellen. Je kiest een aantal thema’s cq. onderwerpen en vervolgens wordt je eerste Flipboard al samengesteld. Daarna kun je bladeren door de stories. Je kunt ook een account aanmaken en je sociale netwerk koppelen aan je Flipboard, zodat je berichten met anderen kunt delen. Leuk voor de nieuwsverslaafden .. maar ik vind dat de app beter tot zijn recht komt op een tablet.

Nieuw is ook dat Facebook gebruikers reacties laat aanpassen. Tot op heden kon je een foutieve posting alleen verwijderen en opnieuw schrijven. De aanpassing krijgt wel een statusupdate, zodat anderen kunnen zien wat je hebt aangepast. Overigens blijkt het aantal Facebook bezoekers echt over de piek is. ComScore toont aan dat het plafond bereikt is (van 159 miljoen in maart naar 158 miljoen in mei).

Ondertussen is het op Google+ buitengewoon stil. En wat zegt Google+-manager, Bradley Horowitz, daarover: “dat is goed, want dat betekent dat mensen nadenken over wat ze posten”. Huh? Minder interactie is dus goed? Delen doe je bewust op Google+, zoiets ..? Maar gemiddeld besteden mensen 3,3 minuten op Google+ per maand. Tegen 7,5 uur per maand op Facebook. Maar als Google deze stilte een goede zaak vind, tja, wie ben ik dan?

Nieuw voor werkgevers: waar zit het personeel? ~ 11:15 uur

Google heeft een nieuwe dienst gelanceerd op basis van het bestaande Google Maps. De dienst heet Google Coordinate en geeft het bedrijf de mogelijkheid om een medewerker een taak te geven, op weg te sturen en vervolgens de medewerker te tracken via Google Maps. Medewerkers krijgen de specificaties van de taak naar hun telefoon gezonden en ze kunnen inchecken op de locatie wanneer ze daar aankomen. Bij vertrek checken ze weer uit, waardoor het bedrijf ziet hoe lang de klus duurde. Het bedrijf kan zelf locaties op Maps plotten. De nieuwe dienst kost 15 dollar per gebruiker per maand.

Op zich een hele handige tool als je een grotere service organisatie hebt met een centrale dispatch, en niet al de beschikking hebt over andere vormen van communicatie, bijvoorbeeld via satellietkasjes. Vraag me alleen af wanneer de tracking start en wanneer deze eindigt ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.