De Digitale Media van 9 juli 2012

Onderwerpen vandaag: Internetten tijdens je vakantie, wat zijn de mogelijkheden? – Neem je je laptop mee, of wil je rust? – e-Readers, handig om mee te nemen? Delen van boeken? – Navigatie via je TomTom of smartphone?

Internetten tijdens je vakantie ~ 10.40 uur

De auto, caravan/camper of koffer is ingepakt. Klaar om te vertrekken!

Smartphone, tablet en/of laptop houd je uiteraard onder handbereik. Maar wat is de slimste manier om online te gaan/blijven tijdens je vakantie?

Er zijn diverse mogelijkheden:

  1. Roaming via buitenlandse telco’s
  2. Lokaal mobiel internet
  3. Mifi router
  4. Wifi hotspots in het hotel, op de camping of in het restaurant
  5. Satelliet internet via een schotelantenne op je caravan of camper
  6. Internetcafé

Ad 1 – Roaming

Roaming is het afnemen van internet toegang bij een buitenlandse telecom provider (telco’s) op grond van je mobiele abonnement in Nederland. Afhankelijk van je abonnement (Hoeveel MB mag je per maand verbruiken in en/of buiten Nederland?) worden de kosten van het dataverkeer indirect en achteraf aan jouw doorbelast. Buiten Europa is roaming veelal peperduur: je betaalt al gauw 10,00 Euro per MB (afhankelijk van het land waar je je bevindt). Binnen Europa is het sinds 1 juli 2012 gelukkig beter geregeld. Zo geldt een maximum roaming tarief van 70 cent per MB (excl. BTW) en bij het bereiken van de limiet van 50 Euro excl. BTW dient je provider je per SMS, e-mail op popup te waarschuwen voor de extra kosten. Overigens gaat de prijs per MB de komende 2 jaar verder omlaag naar 20 cent per MB in 2014.

Veel providers bieden speciale tarieven voor mobiel internet als je op vakantie gaat. Zo biedt KPN OpReis een tarief binnen Europa van 0,50 cent/MB (standaard 0,83 cent/MB). KPN OpReis is gratis, je hoeft het alleen maar aan te zetten. Vodafone heeft een Alles-in-1 op Reis prepaid aanbod, waarbij je kunt bellen, sms’en en internetten voor 2 Euro/dag (max. 20 MB per dag) in 42 landen. T-Mobile heeft Internet Europa, een internetbundel tot 500 MB per maand voor 9,95 Euro per maand (v.a. 1 augustus 14,95 Euro per maand – geldt voor de looptijd van je lopende abonnement). Ter illustratie: 500 MB data in Frankrijk kost je op deze manier: 500 x 0,83 cent =  415,00 Euro incl. BTW

Tethering – als je met je laptop of tablet – zonder eigen internet abonnement (2,5 of 3G) – toch kunnen internetten, dan kun je in veel gevallen via tethering je laptop of tablet verbinden aan je smartphone met mobiel internet abonnement. Of dat kan/mag, kun je bij je provider opvragen. Tethering kan via een USB-kabeltje, via Bluetooth of via Wifi.

Ad 2 – Lokaal prepaid mobiel internet

Als je vakantie naar een bepaald land gaat, dan kun je ook overwegen om een prepaid mobiel internet kaartje of USB-stick te kopen bij een lokale provider. Dit is vooral handig voor internet toegang via je laptop of tablet – in de regel laat je in je smartphone je Nederlands sim-kaart zitten, want je wilt natuurlijk graag bereikbaar blijven. Voor de beschikbaarheid kun je voor vertrek alvast wat voorwerk doen, of je orienteert je op de plaats van bestemming. Ter illustratie: 500 MB data in Frankrijk kost je op deze manier: tussen de 15,00 en 30,00 Euro incl. BTW.

Ad 3 – Mifi router

Reis je door Europa dan is een Mifi router een prima alternatief voor de (nog altijd) dure roaming kosten (overigens ook als je naar één land gaat). Een Mifi routertje is een persoonlijke Wifi hotspot met een (ingebouwd) simkaartje. De kosten verschillen per aanbieder: zo rekent Droam 100 Euro voor de huur van een Droam Mifi router voor 3 weken, inclusief 1000 MB vrij dataverkeer (0,10 cent per MB). De minimale huurperiode is 1 week (50 Euro) – inclusief de huur van het Mifi routertje). MyPrivateHotspot rekent binnen Europa bij een week-bundel van 100 MB slechts 29,00 Euro (0,29 Euro/MB, buiten bundel 0,49 Euro/MB), maar je moet wel je eigen MyPrivateHotspot routertje kopen t.w.v. 149,00 of 179,00 Euro. Die Mifi-routertje zijn overigens ook los te koop – op zich handig als je meerdere apparaten met het mobiel internet wilt verbinden – je moet dan wel zelf nog een prepaid (roaming) sim kopen voor mobiel internet. Ter illustratie: 500 MB data in Frankrijk kost je op deze manier: v.a. 29 Euro.

Ad 4 – Wifi in hotel, camping of restaurant (hotspots)

Steeds vaker worden toeristen gelokt met gratis (of betaalde) Wifi hotspots in een hotel, restaurant of camping. Vaak laat de kwaliteit wel te wensen over. Mijn eigen ervaring, opgedaan in 4 en 5 sterren hotels over de hele wereld, zijn niet al te best. Het Wifi signaal is vaak zwak en de snelheid laag. Meer dan eens moest ik mijn toevlucht zoeken in een internet café of een (betaalde) internet terminal in de lobby. Wie alleen af en toe zijn mail wil checken, die redt zich wel. Wie meer wil: lees de recenties van eerdere bezoekers over Wifi op locatie vooraf om teleurstelling ter plaatse te voorkomen. Ter illustratie: 500 MB data in Frankrijk kost je op deze manier: v.a. 0,00 Euro.

Ad 5 – Satelliet internet via schotelantenne

Breedband internet via de satelliet wordt vaak gebruikt als er op een lokatie geen mogelijkheid is voor breedband internet, maar steeds vaker vindt deze vorm van internet toegang zijn weg naar de recreatie. Omdat voor satellietontvangst een schotel nodig is, die gericht moet worden op een satelliet, is deze vorm wel beperkt tot caravans en campers. Zo biedt Hertzinger, als dealer van de dienst ASTRA2Connect, particulieren de mogelijkheid om met één schotel zowel de meest voorkomende TV-kanalen te ontvangen, als toegang tot internet te krijgen. De kosten beginnen bij 14,08 Euro/maand, exclusief een volumepakket van 500 MB ad. 20 Euro. U kunt echter ook een maandabonnement nemen vanaf 28,00 Euro per maand, incl. 1670 MB aan vrij dataverkeer (niet overdraag per maand). Dit laatste is natuurlijk handig als je er vaker op uittrekt met je caravan of camper –  ook SatPower levert breedband internet via de satelliet, vanaf 30,80 Euro/maand (8 mbit/s down en 2 Mbit/s up) bij een abonnement van 24 maanden.

Ad 6 – Internetcafé

We zouden ze bijna vergeten: een aantal jaren geleden was een internetcafé de enige mogelijkheid om je mail op te halen of informatie op te vragen over lokale attracties. Met de komst van mobiel en wireless internet lijken internetcafés een uitstervend fenomeen, maar in veel exotische landen zijn ze vaak de enige betaalbare en enigzins betrouwbare vorm van digitale communicatie. De kosten worden vaak doorbelast op basis van een uurtarief.

Neem je je laptop mee of wil je rust? ~ 10.50 uur

Vrije discussie. In het digitale tijdperk is het soms onmogelijk om je 2-3 weken van je e-mail te onttrekken. Dat geldt in toenemende mate nu de economie 24-uur actief is. Maar is het verstandig? Kun je nog wel genieten van je vakantie als je (te) vaak je e-mail checkt? En wat vinden je mede-reizigers daarvan? Kun je uberhaupt wel ‘cold-turkey’ zonder internet of zonder je dagelijkse portie nieuws? Of wil je gewoon kunnen blijven Wordfeud’en aan het zwembad? Moet je je sociale netwerk onderhouden? Plaats je standaard je vakantiefoto’s op Instagram of Pintrest?

Afijn, wat doe jij op vakantie: genieten of werken?

e-Readers, handig om mee te nemen? ~ 11.05 uur

E-readers zijn redelijk populair. Wie op vakantie hele boeken uitleest schaft al snel zo’n e-Reader aan. Een e-reader is comfortabel (ligt makkelijk in de hand en leest vaak net zo goed als van echt papier), goedkoper (de prijs van een eBook ligt vaak lager dan een papieren exemplaar), milieubesparend (papierproductie zorgt voor veel CO2-uitstoot, met name eInk readers zijn minder belastend), meer mogelijkheden (je kunt vaak ook kranten lezen op je e-Reader, of magazines, of simpelweg meerdere boeken). Een overzicht van e-Readers vind je ondermeer hier. Met als advies voor beste koop de Icarus, Sony Reader of Archos.

Het is uiteraard ook mogelijk om via je iPad een boek te lezen, maar de ervaring leert dat een 6/7-inch schermformaat makkelijker in de hand te houden is (boekformaat). Bovendien zijn IPS-schermen, zoals gebruikt op de tablets van Apple en Samsung) niet echt geschikt om in het volle zonlicht (langdurig) tekst te lezen.

In de regel is het delen van eBooks met anderen niet mogelijk – je mag wel een eBook voor eigen gebruik en met dezelfde ID (je account op iTunes, Adobe of een andere uitgever) op meerdere apparaten downloaden. Het DRM-systeem (Digital Rights Management – bedoeld om illegaal kopiëren van digitale boeken tegen te gaan) voorkomt namelijk dat je eBooks met anderen kunt delen. Google+ biedt wel de mogelijkheid om eBooks te delen met personen in je vriendenkringen.

Navigatie van TomTom of via je smartphone? ~ 11.15 uur

Keuzes, keuzes. Wat hebben we het toch moeilijk! Een paar jaar geleden waren de TomTom kastjes niet aan te slepen, maar sinds smartphone fabrikanten gratis navigatie meeleveren is aan die groei een redelijk abrupt einde gekomen. Toch zijn die kastjes niet overbodig geworden. Bedrijven als TomTom, MIO, Navigon en Garmin hebben wel degelijk ook nu nog bestaansrecht. Waarom? In de eerste plaats heeft niet iedereen een houder in de auto voor zijn/haar smartphone. Dat maakt het aflezen vaak onhandig en soms zelfs gevaarlijk. Veel smartphones hebben een kort lontje: voor het navigeren zal het scherm langer dan normaal aan moeten staan, wat veel stroom verbruikt. Het risico dat het apparaat uitvalt voor het einde van de reis is dan ook niet denkbeeldig (aansluiting op de voeding van je auto is geen luxe). En als er tussentijds gebeld wordt, dan worden instructies niet altijd goed doorgegeven. Bovendien leidt zo’n gesprek weer af, met alle risico’s van dien. Persoonlijk geef ik alleen om deze redenen al de voorkeur aan een apart apparaat voor de navigatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.