De Digitale Media van 16 juli 2012

Onderwerpen vandaag: Windows 8 komt eind oktober – TAN-code roof op Android – Bellen via concurrerend netwerk & bellen voor blinden – Festivals in kaart gebracht op Partymaps.

Windows 8 komt eraan! ~ 10.40 uur

Volgens een altijd even opgewonden en luidruchtige Steve Balmer, opvolger van Bill Gates als CEO van Microsoft, wordt de lancering van Windows 8 de “grootste gebeurtenis voor Microsoft in minstens 17 jaar“. Eind oktober zullen de eerste systemen worden aangeboden met het nieuwe besturingssysteem: pc’s, tablets, notebooks en smartphones. Begin augustus is Windows 8 overigens al klaar, maar Microsoft neemt nog 2 maanden om de software te distribueren naar haar partners. Windows 8 komt beschikbaar in 109 talen en in 231 markten. Een enorme operatie dus.

Windows 8 is aardverschuiving t.o.v. Windows 7 en Windows Phone 6.5. Met de laatste 2 systemen bleek Microsoft niet in staat om een weerwoord te geven op de successen van Apple met de iPhone en later de iPad. Twee jaar lang trok Microsoft zich terug in de krochten van Redmond en ontwikkelde een heel nieuw ecosysteem: Windows 8. Microsoft begreep dat het een technologische sprong (technology leap) moest maken om de opgelopen achterstand op Apple goed te maken. De nieuwe Metro-interface is daarin crusiaal en die werd dan ook ruim een jaar lang in het wild getest, zowel op smartphones als via voorlopige releases. Je kunt je zelfs afvragen op de productnaam ‘Windows’ de lading nog wel dekt ..

De effecten van de lancering van Windows 8 laten zich overigens nu al zien: de voorraden PC’s en notebooks stapelen zich op. Iedereen wacht op de volgende generatie touchbediende apparaten. Microsoft zelf tilde de eerste sluier op met de Surface tablets, maar er zullen nog honderden apparaten volgen. Windows 8 zal aanslaan. Door de nieuwe Metro-interface. Doordat ontwikkelaars cross-platform applicaties kunnen ontwikkelen. Omdat Windows 8 volledig touched-based is.

TAN-code roof op Android ~ 10.50 uur

Volgens onderzoekers is er een nieuwe malware opgedoken die TAN-codes steelt van Android smartphones. Een TAN-code (transactie autorisatie nummer) is een wachtwoord (nummer), die per SMS naar je wordt doorgestuurd nadat je online een betaling hebt gedaan via je bank (TAN-codes worden overigens ook in de vorm van papieren lijsten verstuurd, waarbij een volgnummer wordt gekoppeld aan een TAN-code).

De aanval van de malware begint bij een geïnfecteerde Windows-PC. Als de gebruiker inlogt op de online bankpagina staan er ineens extra invoervelden – dit doet de malware. De gebruiker wordt gevraagd een beveiligingsapplicatie voor de mobiele telefoon te installeren. Het gaat dan om een valse applicatie, die het besturingssysteem op de telefoon infecteert. Dit werkt alleen op Android toestellen. Als de applicatie is geïnstalleerd, krijgt de gebruikere verdere instructies via sms. De applicatie op de smartphone onderschept hierna al het sms-verkeer. Dus ook de gebruikte TAN-codes.

Met deze infectie kan een hacker een banktransactie uitvoeren en via de ondervangen TAN-code deze ook autoriseren. Levensgevaarlijk! Zorg dus voor een goede virus- en malware scanner op je PC. De ellende begint immers daar.

Openstellen mobiele netwerken & blinden bellen ~ 11.05 uur

Na de enorme storing bij Vodafone begin april ontstond al gauw de discussie of de mobiele operators, KPN, T-Mobile en Vodafone, bij grote storingen gebruik konden maken van elkaars mobiele netwerken. Minister Verhagen riep de partijen hiertoe openlijk op. Inmiddels in duidelijk dat de 3 operators hiertoe bereid zijn. Overigens is dit alleen nog een intentie verklaring. De technische en juridische beperkingen, denk aan roaming, moeten nog worden uitgewerkt. Bij de storing in april werd een kwart van de 5,4 miljoen klanten van Vodafone getroffen. Overigens heeft Verhagen ook aangegeven een richtlijn te zullen opstellen voor compensatie van de schade t.g.v. uitval voor de gebruikers van een netwerk. Dit zal als een stok achter de deur werken voor de operators. Vraag is of deze intentie geldt voor de 3 partijen of ook voor de vele resellers en hun klanten?

Een nieuwe smartphone, Georgie genaamd (genoemd naar de eerste blindengeleidehond van de ontwerpers), maakt het mogelijk voor blinden om te profiteren van het gemak van een smartphone. De smartphone met touchscreen (met grote buttons) wordt bediend met stembesturing en biedt een reeks apps om bijvoorbeeld een locatie te zoeken of bustijden te raadplegen. De telefoon draait op Android en maakt gebruik van bestaande Samsung-toestellen als de Samsung Ace 2. De download van de app bevindt zich in de appwinkel van Google Play. Voor 190 Euro maak je van je Android smartphone een blinden- en slechtzienden smartphone.

In Nederland was een soortgelijk initiatief, gericht op doven, actief in de vorm van Annies. Het bedrijf ging vorige maand echter failliet. De diensten worden overgenomen door het Zweedse Nwise.
1


1

Festivals in kaart gebracht op PartyMaps ~ 11.15 uur

Er zijn verschillende manier om festivals in kaart te brengen in een bepaalde regio. De meest voorkomende is de presentatie van een lijst. Maar met het steeds toenemend aantal festivals wordt zo’n lijst al gauw een flinke lap tekst. Vorige week lanceerde Veneficus uit Rotterdam een orginele weergave in de vorm van een Google Map, met een speciale overlay, waarop je in één oogopslag kunt zien welke festivals in een bepaalde provincie of gemeente (dropdown selectie of inzoomen) te bezoeken zijn. Middels kleurcodes kun je op Partymaps.nl snel zien in welke provincie of gemeente de meeste activiteiten georganiseerd worden.

Overigens blijkt de lijst niet compleet. Wie klikt op Almere ziet 3 festivals – Free Festival (al voorbij), Zand en Schermerlamp Festival. Zoeken op Festivalinfo.nl geeft er 7, waarbij per abuis een festival in 2013 wordt genoemd. In Breda zie ik 5 festivals op PartyMaps, maar op Festivalinfo.nl staan er 10. Het lijkt er dus op dat PartyMaps een dekking heeft van 50%.

Conclusie: voor een initiatief wat voortkwam uit ‘nieuwsgierigheid’ is deze weergave prima, maar ik zie het liever geïntegreerd in een website die dit thema breder aanpakt. Festival gangers willen alles volgen van wat er zich op een festival afspeelt: zoals wie  er spelen, openingstijden, parkeermogelijkheden, slaapmogelijkheden, etc. Zo op zichzelf is dit kaartje alleen zinvol als het volledig/compleet is, en dat lijkt nu (nog) niet het geval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.