De Digitale Media van 6 augustus 2012

Onderwerpen vandaag: Cookiewet wordt massaal genegeerd; Hotmail/Live wordt Outlook.com; Facebook politie monitort alle postings en conversaties; Kleding passen met je webcam?

Cookie-wet massaal genegeerd ~ 10.40 uur

Van alle Nederlandse sites uit de top 25 van de STIR-metingen (Stichting Internet Reclame) voldoen – op 1 na – geen ervan aan de cookiewet (onderdeel v/d nieuwe Telecomwet). Uit een overleg tussen OPTA, DDMA en IAB blijken veel site eigenaren te wachten op een gebruiksvriendelijke browsertoevoeging, maar OPTA vindt dat opvoldoende en te laat. De Engelse benadering van ‘implied consent’, waarbij een tekst op de website zegt dat er cookies geplaatst worden, is ook niet toegestaan. De consument moet uitdrukkelijk de optie worden geboden de tracking cookies te weigeren of ermee in te stemmen. En dat dient ook gelogged te worden. Een bezoekje aan de individuele sites levert al gauw meer dan 500 cookies op. Als de sites volharden kan de OPTA een boete opleggen van maximaal 450.000 Euro.

Hallo outlook.com, dag hotmail.com ~ 10.50 uur

Microsoft werkt hard aan een nieuwe webmailclient en doet dat onder een oude vertrouwde naam: Outlook.com. De nieuwe webmailclient zal worden geintegreerd met diensten als Skype en Messenger. Alle adressen onder Hotmail.com, Live.com en MSN.com zullen (op termijn) worden omgezet naar Outlook.com.

De dienst is nog wel in een previewfase en Microsoft verwacht nog een jaar nodig te hebben om de dienst helemaal af te hebben. Ondertussen kunnen bestaande en nieuwe gebruikers al wel hun @outlook.com adres aanvragen. De eerste paar dagen na de aankondiging deden 1 miljoen mensen dat al. Wie het eerst komt …

Hotmail, Live en MSN hebben gezamelijk zo’n 350 miljoen gebruikers volgens comScore, maar dat aantal loopt al een tijdje terug. Concurrent Google heeft er meer, maar dat is naar eigen meting – zo heeft elke Android gebruiker een Gmail-adres nodig om de smartphone of tablet optimaal te gebruiken.

De Facebook Politie ~ 11:05 uur

Onlangs werd bekend dat Facebook met speciale software alle postings en conversaties volgt, ook de vrienden die worden gemaakt of deelnamen aan groepen. Van alle gebruikers. En bij verdacht gedrag wordt de informatie doorgegeven aan de Amerikaanse overheid. Ook van Europese burgers en dus ook van jou. In hoeverre vervult Facebook hiermee een maatschappelijke rol of overtreedt het internationale burgerrechten op privacy?

Met name in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook gevestigd is, wordt een stevige juridische strijd gevoerd. Facebook zelf haalt een geval aan waarin een sexueel getinte conversatie tussen een 40-jarige en een 13-jarige tijdig werd gespot en overgedragen aan de autoriteiten. Maar heeft Facebook wel de bevoegdheid om dit te doen? Enerzijds willen politicy juist dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, anderzijds dreigt het gevaar van een onterechte verdachtmaking door Facebook.

Zeker is dat Facebook door haar verzamelgedrag inmiddels meer weet van de Europese burgers dan dat de landen dat zelf doen. En hoe bedreigend is dat voor de privacy? Toegegeven, de meesten maken zich over hun privacy niet zo’n drukte (“Ze mogen alles van me weten!”), maar al die informatie maakt je als burger wel kwetsbaar: voor cybercriminelen, voor identiteitsdiefstal, voor ongewenste doorverkoop van je gegevens, etc.

Benieuwd welke compromis er dit keer tussen partijen wordt getroffen.

Bestel de juiste kledingmaat met je webcam ~ 11:15 uur

Webwarenhuis Otto zegt gebruk te gaan maken van Upcload, een startup die software heeft ontwikkelt waarmee de kledingmaten van klanten met behulp van een webcam kunnen worden opgenomen. De software gebruikt hiervoor als referentie een CD/DVD of Blueray-disk, waarna het de afstand weet tot de persoon en tot 3 centimeter nauwkeurig de maten kan opnemen (mits er voldoende contrast is t.o.v. de achtergrond). Deze maten worden vervolgens opgenomen in een uniek profiel, wat het mogelijk maakt om ook op andere websites, die van Upcload gebruik maken, kleding te bestellen. De reden dat Otto heeft gekozen voor Upcload is om het grote aantal retourzendingen te verlagen. Een vlugge blik op de site geeft overigens aan dat de software nu nog niet gebruikt wordt, maar dat het kennelijk interessant genoeg is om er alvast een media offensief mee te starten. Een succesvolle rave lijkt mij zo ..

w

http://tweakers.net/nieuws/83527/otto-bepaalt-kledingmaat-met-behulp-van-webcam.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.