De Digitale Media van 13 augustus 2012

Onderwerpen vandaag: Dorifel virus bedreigt overheidsinstellingen; Twitteraccount @politienop een succes; Handig die webkanalen tijdens het OS, tot Oranje verschijnt; Facebook met een hoofddoek?

Dorifel virus slaat genadeloos toe ~ 10.40 uur

Het Dorifel virus is een zogenaamde trojan. Eenmaal geinfecteerd maakt de PC of server deel uit van een botnet (een netwerk van software robotjes), die constant probeert andere PC of servers via de mail te besmetten en hiermee het netwerk verder uit te breiden. Ook de Gemeente Almere was getroffen, ook al ging het maar om 1 gebruikersaccount en werd dit snel door de virusscanner in quarantine gezet. In het algemeen toonde Dorifel de kwetsbaarheid van het Nederlandse netwerk als geheel aan.

Dorifel staat niet op zichzelf. Het werd al snel duidelijk dat het virus probeerde om – na infectie – ook andere software op de PC/server te installeren en deel te laten nemen aan een andere botnet netwerk, in dit geval het zombie netwerk Citadel. Organisaties, die besmet waren geraakt, werden soms gebeld door nep helpdeskmedewerkers van Microsoft, om hulp te bieden bij het verwijderen van het virus. In feite werd de situatie daarmee alleen maar verergerd en de infectie uitgebreid. Het in niet onwaarschijnlijk dat de mensen achter het botnet ook achter die nep helpdesks zitten: ze beschikken in ieder geval over dezelfde informatie.

In het begin werd nog gesproken over een 2.500/3.000 geïnfecteerde systemen, maar waarschijnlijker is het dat dit boven de 10.000 ligt. Ook zijn er situaties waarbij gebruikers geïnfecteerd raakten met Dorifel, waarna de software werd ingezet om bankgegevens te stelen. Citadel maakt gebruik van een trojan, die afgeleidt is van ZeuS, de meest bekende trojan die ooit bankgegevens stal. Citatel lijkt voornamelijk gericht op Nederlandse banken.

Beveiligingsbedrijven waarschuwen dan ook dat het niet Dorifel is wat het gevaar is, maar Citadel/Zeus, die mogelijk al weken op het netwerk actief is/was en informatie lekte naar het achterliggende botnet netwerk en haar beheerders.

Twitteraccount @politienop een succes ~ 10.50 uur

Met ruim 1800 volgers zet de politie in Noord-Oostpolder met succes de sociale media, en dan met name Twitter, in om tips te vergaren vanuit het publiek. Zo werd kort na een overval een beroep op de volgers gedaan om uit te kijken naar de daders van een overval en de tips via Twitter leiden uiteindelijk tot de aanhouding van de daders. Ook bij vermiste personen lijkt de inzet van Twitter een prima aanvullend opsporingsmiddel. Het spreekuur bleek minder succesvol, daar stopt het team ook mee.

In het algemeen geldt dat de snelheid van de sociale media een ongekend voorbeeld bieden boven welk ander medium dan ook. Wie iets verdachts ziet kan welliswaar bellen, maar je hebt al gauw het gevoel dat je paranoia bent en dat houdt mensen tegen. Als de politie via Twitter oproept dat je net een overval gezien hebt, dan vervalt dat gevoel en is een tweet terug gauw geplaatst. De politie kan daarna via telefoon de getuigen verder horen.

Handig die webTV tijdens de OS, maar .. ~ 11:05 uur

Veel hoogtepunten van de Olympische Spelen in Londen werden uitgezonden terwijl mensen op kantoor waren. De NOS sprong daar handig op in door de mogelijkheid te bieden via webTV de beelden te bekijken. Helaas was de animo zo groot dat de site er meermaals onder bezweek, zeker wanneer een Nederlandse medaille op het spel stond. En daar was nu juist dat kanaal voor opgezet.

Van het WK in Zuid Afrika weet ik dat de NOP tijdelijk extra capaciteit had ingehuurd om te voldoen aan de verwachte toeloop aan bezoekers. Er werd gerekend op 100.000 bezoekers en dat werd zelf overtroffen. Maar de site kon het aan, deels door het verlagen van de kwaliteit van de stream. Dit keer was men niet zo voorbereid, met alle gevolgen van dien.

De NOS sprak zelfs van 200.000 livestreams gelijktijdig, toen Epke zijn fameuze rondjes draaide. Of er weer tijdelijke capaciteit was ingehuurd is niet bekend. Ook niet op welke kwaliteit de streams werden uitgezonden.

Facebook met een hoofddoekje ~ 11.15 uur

Moslims die Facebook te onkuis vinden kunnen straks terecht op Salamworld. Een islamitische variant van het sociale netwerk gaat deze week online. Ook niet-moslims kunnen actief worden, als ze zich ‘halal’ gedragen.

Achter het netwerk zitten islamitische miljonairs uit Rusland, Azerbeidzjan en Kazachstan, werkachtig vanuit een indrukwekkende villa aan de oever van de Bosporus. Vrouwelijke medewerkers dragen hoofddoeken. De site komt beschikbaar in 8 talen: Engels, Russisch, Perzisch, Urdu, Malay, Indonesisch, Frans en Arabisch. Er zijn 700 miljoen moslims op aarde: Salamworld gokt op 150 miljoen leden in 3 jaar. 500 moderatoren moeten de content in de gaten houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.