De Digitale Media van 27 augustus 2012

Onderwerpen van vandaag: Samsung verliest patentstrijd van Apple – Noorse privacy waakhond verbiedt Google Analytics – The Leap houdt je scherm whipe clean – Auto teruggevonden dankzij locatiebepaling smartphone.

Samsung verliest patentstrijd van Apple ~ 10:40 uur

De jury van de Amerikaanse rechtbank in San Jose, Califonia, onder leiding van rechter Lucy Koh is van oordeel dat het mega-proces van Apple versus Samsung, op vermeende inbreuken van elkaars patenten, dient te worden beslecht in het voordeel van Apple. Samsung zou willens-en-wetens inbreuk gemaakt hebben op twee patenten van Apple, te weten een patent op afgeronde hoeken en één op pinch-to-zoom (onderdeel van Android). De jury vindt dat Apple zelf geen inbreuk heeft gemaakt op patenten van Samsung.

De jury kwam vreemd genoeg tot deze uitspraak door een e-mail aan de directie van Samsung van Google, notabene de leverancier van het besturingssysteem Android waarmee de apparaten van Samsung zijn uitgerust. Google had Samsung per e-mail gevraagd om hun apparaten “minder op die van Apple te laten lijken”. De jury vond dat de directie daardoor had kunnen weten dat inbreuk dreigde (alsof Google een autoriteit op dit vlak is). De jury oordeelde vervolgens dat Samsung aan Apple een bedrag van 1 miljard dollar moet betalen. De rechter moet zelf nog bepalen wat zij redelijk vindt. Uiteraard vecht Samsung elke beslissing aan en zal dit verzet naar vermoeden nog wel een paar jaar volhouden.

Opvallend is dat tegelijkertijd in Seoel, Zuid-Korea, een andere rechtbank zich over hetzelfde geval heeft gebogen. Deze rechtbank kwam tot de conclusie dat Apple schuldig is aan 2 inbreuken op patenten van Samsung, terwijl Samsung slechts in 1 geval inbreuk heeft gemaakt op een patent van Apple. Over en weer moeten partijen elkaar nu respectievelijk 22.000 USD (Samsung aan Apple) en 35.000 USD (Apple aan Samsung) betalen. Bovendien moet Apple alle iPhones en iPads van de Koreaanse markt verwijderen en mag Samsung de Galaxy S II niet meer in Korea verkopen.

Wie is hier in hemelsnaam mee geholpen?

Noorwegen verbiedt Google Analytics ~ 10:50 uur

We hadden het eerder al over de nieuwe cookiewet, die op 5 juni in ons land is ingevoerd. Daarbij gaat het voornamelijk om zogenaamde tracking-cookies. Maar ook voor cookies, die gebruikt worden voor Google Analytics, moet volgens de cookiewet nadrukkelijk toestemming van de bezoeker worden gevraagd. De Noorse privacywaakhond gaat nog verder: zij verbieden het gebruik van Google Analytics voor alle overheidsdiensten. Hun conclusie is helder: Google Analytics is illegaal. Omdat IP-adressen worden verzameld kan Google of een derde partij de bezoekgegevens koppelen aan IP-adressen en daarmee profielen opbouwen. En dat is volgens Europa verboden. Overigens is Noorwegen niet de eerste die Google Analytics (en Google Apps) in de ban gooit, ook Duitsland staat op het punt dit te gaan doen. Wie volgt?

The Leap is touch zonder vieze vingers ~ 11:05 uur

Vorige week pikte ik een tweet op van @Mashable over The Leap: “Kiss your Keyboard and Mouse Goodbye with The Leap”. Geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar de verrassing was compleet toen ik zag wat Lenovo had ontwikkeld. Het apparaatje, nauwelijks groter dan een visitekaartje, blijkt in staat je handbewegingen om te zetten in scherm bewegingen. Kan het mooier? Met Windows 8 op komst, waarin de nieuwe interface om touch bediening smeekt, is dit een geweldig apparaatje, wat je gewoon onder je non-touch beeldscherm zet. De demo hieronder laat niets over aan de verbeelding. Overigens zullen ze dit apparaatje straks ook inbouwen in toetsenborden en laptops. Het apparaat is 200x nauwkeuriger van de Microsoft Kinect console.

1

1

Auto teruggevonden met smartphone ~ 11:15 uur

Smartphones zijn prijzige apparaatjes, vooral als je ze moet vervangen na diefstal en je krijgt het niet vergoed. Dus zijn er allelei apps op de markt, die je moeten helpen om een gestolen smartphone terug te vinden. Dat het ook werkt om een auto terug te vinden, bedacht een speler van SC Buitenboys in Almere. Hij ontdekte dat zijn autosleutels uit de kleedkamer waren gestolen en dat zijn auto was verdwenen. In de auto lag zijn smartphone, die zijn eigen locatie vastlegt. Via het internet kon de speler verbinding maken het het toestel en zag zo dat de auto in Utrecht stond. Daar hield de politie 2 mannen aan, die vlak bij de auto stonden.

Reden temeer dus om een dergelijke app op je smartphone actief te hebben. Heb je een iPhone, dan vind je hier een aantal apps (zelf gebruik ik Find My iPhone via MobileMe, maar ook iLocalis is een aanrader). Heb je een Android smartphone, dan vind je hier een lijstje apps.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.