De Digitale Media van 10 september 2012

Onderwerpen vandaag: Wat bracht de Berlijnse IFA dit jaar? – Wat heb ik aan glasvezel? – Naar de stembus! – Besmet door De Telegraaf. Hoe merk ik dat ik besmet ben donderdag? En wat te doen? Anders?

IFA 2012 hoogtepunten ~ 10.40 uur

Zoals we al hadden voorspeld doken er op deze nazomerse technologie beurs een bende notebooks op met touchscreens – vooruitlopend op de lancering van Windows 8 in oktober. Waren het eerder de tablets, die de show stalen op de laatste beurzen: nu zijn het de ultrabooks en hybrids op basis van Windows 8. En natuurlijk de 3D LED TV’s en OLED TV’s – de laatste zijn vooralsnog onbetaalbaar.

Een mooi voorbeeld van de nieuwe generatie ultrabooks met touchscreen is de HP Spectre XT Touchsmart. Niet alleen is het apparaat prachtig gemaakt, met een alumunium body en schittend IPS panel, maar het blijkt ook nog eens erg fijn te werken. De Spectre XT is binnenkort ook in Nederland te bestellen.

Ook heel mooi was de ACER Aspire S7 Ultrabook met touchscreen. Ook de andere modellen, zoals de M3 en V5 kregen een touchscreen-update. Zowel ASUS (model Taichi), Toshiba als Sony (Viao Duo 11) kwamen met een notebook met een scherm aan twee kanten. Dergelijke gadgets zag ik ook op eerdere beurzen, maar denk dat dit niche-producten zijn. Tweakers: “Het voelt een beetje als een oplossing voor een probleem wat er niet is”.

De Windows 8 tablets van ASUS waren wel weer de moeite waard: de Vivo Tab en Tab RT werden beiden bekeken door TechRadar. Asus borduurt natuurlijk voort met deze hybride-vorm (half notebook, half tablet) op de succesvolle Transformer serie.

Ook prachtig op de IFA waren de (3D) LED TV’s van Philips, Samsung, Sharp en Panasonic. LED wordt duidelijk de norm voor de komende 2 jaar. Daarna zal ongetwijfeld de OLED technologie het weer overnemen.

Glasvezel voegt niets toe ~ 10.50 uur

Volgens de Consumentenbond voegt glasvezel weinig toe, zo concludeert ze in de Digitaalgids van oktober. De bond vergelijkt de diensten van kabel- en glasvezelaanbieders en stelt dat er tussen beide weinig verschil zit. Het enige verschil is dat glasvezel meer uploadsnelheid biedt, maar consumenten hebben daar in de regel weinig (behoefte) aan. Uit testen blijkt dat aanbieders van abonnementen van 50 Mbit/s en 100-120 Mbit/s van kabel en glasvezel tussen de 65-75% van de beloofde snelheid bieden. Bij ADSL lijnen (op basis van koperdraden) ligt dat op 50%.

In Almere ligt in een aantal wijken al glasvezel. In Lelystad-Haven, gevolgd door andere wijken, zal ook glasvezel worden gelegd. Zelf woon ik in Almere Buiten (Oostvaardersbuurt), heb al ruim een jaar glasvezel in de meterkast liggen, maar kan nergens een glasvezel pakket bestellen. Uit een rondgang over het Internet blijken veel mensen, die wel kunnen bestellen, niet elke aanbieder ze moeten kiezen. Het lijkt erop dat de mogelijkheden en de complexiteit van glasvezel en satelliet TV elkaar niet veel ontlopen.

Door de monopolisering van de kabel (één leverancier) is het voor consumenten daarom vaak gemakkelijker om daar hun diensten af te nemen.

P.s. over glasvezel kunnen overigens veel hogere snelheden verstuurd worden dan over kabel, maar die theoretische waarde wordt teniet gedaan door de gateway, die naar het Internet moet worden gemaakt (die is aan kosten en capaciteit gebonden).

Naar de stembus ~ 11.05 uur

Woensdag gaan we weer stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. Maar hoe staat het met het thema’s als het ‘vrije’ internet, censuur, blokkades en zelfs gratis wifi in de trein. Hoe denken partijen daarover. De ICT -Stemwijzer 2012 zocht het uit. In de nieuwe Telecomwet is de ‘netneutraliteit’ al opgenomen: providers mogen geen websites of IP-verkeer discrimineren.

CDA/SGP/CU – Deze partijen zijn tegen afgedwongen netneutraliteit. De CDA draait erom heen, maar vindt dat de overheid ‘veilig internet’ moet stimuleren. De overheid moet dus een rol krijgen in ‘wat veilig is’. De SGP en CU zijn tegen netneutraliteit: kinderen moeten beschermd kunnen worden.

PvdA – Zij wil juist Nederlandse bedrijven stimuleren om software te ontwikkelen, die gebruikers beschermen tegen ‘censuur en blokkades’. Geen idee hoe ze dat willen doen.

Alle partijen melden dat ze tegen ACTA zijn, zoals we hier vaker hebben gesproken.

Opvallend is dat alle partijen, uitgezonderd de CDA en CU, de blokkade van The Pirate Bay, ook al is die door de rechter opgelegd, ongedaan maken. Dat is immers in strijd met de ‘netneutraliteit’. Tja, je moet consequent zijn.

GroenLinks wil nog verder: zij wil regels voor Facebook, Twitter en Hyves. Een onmogelijke opdracht, omdat Facebook en Twitter vrijwillige diensten zijn.

Verder willen GroenLinks en D66 dat wifi in de trein gratis moet zijn/blijven. PvdA laat het in het midden. Internet toegang hoort daarmee, net als een toilet, tot de standaarduitrusting van een trein. Wie had gedacht dat we ooit nog zo ver zouden komen.

Besmet door de Telegraaf! ~ 11.15 uur

Bezoekers van de Telegraaf.nl die donderdag besmet zijn geraakt, moeten hun computer opnieuw installeren, zo adviseert de waarschuwingsdienst van de overheid. De malware werd verspreid via een aanmeldpagina voor de sportnieuwsbrief en gebruikte een recent gedicht lek in Java, hoewel andere exploits niet worden uitgesloten. De infectie ging niet vanzelf, er moest op de aanmeldlink worden gedrukt (dat wordt overigens door sommige reaguurders betwijfeld).

Na het aanklikken van de link werd er opgeroepen om een fake anti-virus programma, “Live Security Platinum”, te installeren, waarna tegelijk ook andere malware werd geïnstalleerd. In een aantal gevallen werd ook het Citadel-virus geïnstalleerd, wat door weinig virusscanners wordt herkend – alleen HitmanPro zou het kunnen. Nadat de malware actief is, kunnen sommige programma’s niet meer worden geopend. De lek zat ik een ‘externe partij die de inschrijvingen voor de nieuwsbrieven verzorgt’ – die voorziening is nu niet meer actief.

Eén reaguurder geeft overigens een alternatieve route aan om zonder herinstallatie de malware te verwijderen, maar of het werkt ..

1: Boot in veilige modus
2. Malwarebytes anti-malware (volledige scan) laten runnen
3. Zodra die voltooid is, Boot in normale modus
4. Combofix laten runnen
5. Computer reboot om van alles zeker te zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.