De Digitale Media van 17 september 2012

Onderwerpen vandaag:

  1. De iPhone 5 is uit: revolutie of windei?
  2. Een gedragscode voor twitterende dominee’s
  3. Mogen we (straks) nog wel linken naar auteursrechtelijk materiaal?
  4. Criminaliteit bij de voordeur: harddisks geïnfecteerd

De iPhone 5 is uit: revolutie of windei? ~ 10:40 uur

De geruchten en speculaties over de iPhone 5 duren al bijna 2 jaar. Als een product zo lang gehyped wordt, kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Maar dat het zo’n afknapper zou worden, verbaasde vriend en vijand: de nieuwe iPhone 5 is op z’n best een ‘inflatiecorrectie‘ te noemen van de iPhone 4 of 4S. De lancering, in oktober van 2011, van de 4S was voor velen al een domper: waarom een S en waarom niet de 5? Na de lancering werd erop gespeculeerd dat Apple wel met iets heel bijzonders bezig moest zijn. De artist impressions van een curved iPhone 5 of een glass iPhone 5 vlogen over het internet.

Maar wat is het geworden, na 2 jaar: een opgerekte versie van de 4(S). Iets dunner en lichter, groter scherm – 4 inch, 1136×640 pixels (tegen 960×640 van de 4S), rijtje extra icons, betere camera en software, iOS6. Geen revolutie, hooguit een evolutie.

De iPhone is de ‘Prius’ van de smartphone wereld geworden.

Van links naar rechts: iPhone 5, iPhone 4S en iPhone 4

Kenners vragen zich zelfs af wat Apple met die rare beeldverhouding wil: de meeste apps zijn geschreven voor 940×640, dus die apps zullen op de iPhone 5 links en rechts een zwarte balk geven. De motivatie van Apple is dat je met de gelijk gebleven breedte nog steeds met één hand (je duim) de tekst kan invoeren. Maar dat gaat niet meer op voor veel bovenliggende close- of back-buttons, die nu een centimeter hoger komen te liggen.

Apple speelt ofwel op safe (50% van de omzet van Apple is gerelateerd aan de iPhone) of het kan gewoon niet beter. Het wegvallen van leider, innovator en inspirator Steve Jobs lijkt het concern compleet te hebben verlamd. Dat is niet alleen zichtbaar in de smartphone, maar ook in de iPods die zijn aangekondigd. Ook daar grijpt men eerder terug, dan iets nieuws te presenteren. De ‘nieuwe’ iPad had eveneens weinig tot niets meer te bieden dan de iPad 2. Apple zal nog een paar jaar kunnen leunen op de vruchten uit de tijd van Jobs, maar de innovatie is duidelijk over de top.

Overigens zal deze domper, volgens zakenbank JP Morgan, desondanks voor een impuls gaan zorgen in de economie (groei van een kwart tot half procent BBP). Ik vraag het me af: kennelijk houdt JP Morgan vooral zijn eigen belegging in Apple voor ogen en ziet het de lancering van Windows Phone 8 over het hoofd, om maar niet te spreken van het succes van marktleider Android en Samsung.

Gedragscode voor twitterende dominee’s ~ 10.55 uur

Elke beroepsgroep heeft wel een gedragscode (in ontwikkeling) als het gaat om een veilige en verantwoorde deelname aan de social media, maar nu heeft de twitterende Protestantse dominee er ook eentje. Mag je als dominee op Twitter of Facebook felle discussies voeren? Ja, maar let op je woorden.

De ‘handreiking’ social media is een appendix van de beroepscode en gedragsregels en deels gebaseerd op de Social Missie van Lennart Aangeenbrug.

Hieruit: “Sociale media zijn ‘conversationele’ media. Iedereen kan en mag met iedereen in gesprek gaan. Vragen kunnen worden gesteld of fouten worden aangekaart zonder aanzien van de persoon. De voorganger moet zich er van bewust zijn dat kritiek (zowel positief als negatief) kwalitatief en kwantitatief kan toenemen.”

En: “Spreken namens de gemeente sluit natuurlijk niet uit dat de voorganger ook over zijn/haar privéleven vertelt. Maar hoe komt een privéfrustratie over als de lezer iemand in de rol van het ambt verwacht? Bijvoorbeeld: Het online bekritiseren van personen kan voor lezers in schril contrast staan met de oproep tot liefde die zondags klinkt.”

En smiley’s mogen: “Online communicatie gaat grotendeels tekstueel. De voorganger moet zich ervan bewust zijn dat de ontvanger de emotie niet altijd kan peilen. Het gebruik van ‘smileys’ kan kinderachtig lijken, maar geeft op een subtiele manier de emotie weer van de ‘spreker’.”

Mogen we nog linken? ~ 11:05 uur

Volgens de rechter zat Weblog Geen Stijl fout door vanaf de website te linken naar een Australische website, waarop vooraf uitgelekte naaktfoto’s van realitysterretje Britt Dekker stonden. De foto’s waren eigendom van Playboy en derhalve moet Geen Stijl aan Sanoma een schadevergoeding betalen en de proceskosten van ruim 28.000 Euro. Daarnaast heeft Geen Stijl inbreuk gemaakt op de portretrechten van Dekker. Geen Stijl trok vorig jaar veel bezoekers naar de site met een bericht over het voortijdig uitlekken van de fotoreportage van de blondine voor het decembernummer.

Vraag hier is natuurlijk: mogen we straks nog linken? Wanneer maak je nou inbreuk op auteursrechten? Als je de foto’s plaatst, of als je naar een pagina linkt waarop ze staan? Het is dezelfde discussie als welke Brein voert tegen The Pirate Bay. Ondanks dat laatstgenoemde zelf geen auteursrechtelijk materiaal aanbiedt, linken ze er wel naar toe. Dus linken is zo behoorlijk link geworden.

Wat nou als je een blog hebt en linkt naar een volkomen legale pagina, waar – na een weekje – ineens foto’s van Dekker op komen te staan? Had je dat kunnen voorzien?

Criminaliteit ‘af winkelier’ ~ 11:10 uur

Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om computers binnen te dringen. Partijen in het tussenkanaal (dus niet in de fabrieken, zoals eerst ten onrechte werd gesuggereerd) zetten virussen op harde schijven. Eén studie geeft zelfs aan dat 1:5 computers uit een onveilig tussenkanaal komt. Die verkopen ze aan winkeliers, zodat de computers uiteindelijk bij nietsvermoedende gebruikers terechtkomen. Dat schreef softwaregigant Microsoft donderdag op zijn officiële weblog. Het zou hierbij gaan om de verspreiding van het relatief nieuwe Nitol Botnet.

Microsoft heeft onlangs meer dan 500 virussen en andere schadelijke programma’s onderschept. Die hadden miljoenen computergebruikers kunnen treffen. Met een van de virussen konden criminelen microfoons en webcams inschakelen, zodat ze in het huis van de gebruikers konden kijken. Een ander programmaatje bespioneerde toetsenborden om wachtwoorden te achterhalen. Ook konden de makers de achterdeur van computers openzetten om nog meer virussen te plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.