De Digitale Media van 25 september 2012

Onderwerpen vandaag: “Was Haren te voorkomen geweest?” – “Zijn online reviews nog wel te vertrouwen?” – “Mogelijk toch downloadverbod in Nederland” – “Gratis studeren via het Internet?”

Was Haren te voorkomen geweest? ~ 10.40 uur

Wie gisteren met verbazing of verbijstering de berichtgeving over het uit de hand gelopen feestje van ‘sweet-sixteen’ Merthe uit Haren heeft gevolgd, zag met eigen ogen de ongekende kracht van de social media. Wie hier wat van wil leren, leest verder. De rest raad ik aan zijn/haar weg te vervolgen in de zoektocht naar de ‘schuldigen’. – lees meer

Zijn online reviews nog wel te vertrouwen? ~ 10.50 uur

Want hoe gemakkelijk schrijf je zelf even een ‘endorsement’ of betaal je een BN’er om dat voor je te doen, of forceer je ‘social proof’ met een reeks lovend-sprekende, maar fake twitter accounts, of zet je een botje in om de hoeveelheid ‘likes’ op je Facebook fanpage te pimpen. Dan verandert beïnvloeding in manipulatie. Het gebeurt al op grote schaal. Wie kun je nog vertrouwen als marketeers massaal een loopje nemen met de waarheid? En wat doet het met je reputatie als mensen er achter komen, dat je het niet zo nauw neemt met de moraliteit? – lees verder

Zie ook de rapportage van Tros Radar over nep-reviews. En het artikel van Nu.nl over een verwachte toename van 10-15% in 2014 die nep zijn.

Mogelijk toch downloadverbod in Nederland ~ 11.05 uur

Nederland is een vreemde eend in de Europese bijt. Wij mogen namelijk uit illegale bron downloaden voor eigen gebruik, daar waar in de Europese wetgeving staat dat dit ook voor thuisgebruik illegaal is. De Hoge Raad is zich er nu over aan het buigen en heeft een aantal vragen voorgelegd aan het Europese Hof, die er waarschijnlijk toe gaan leiden dat ook in ons land downloaden van illegale software, films en muziek strafbaar wordt. De compensatie, die in ons land voor dat illegaal downloaden is ingesteld, de zogenaamde thuiskopieheffing, zal mogelijk wel blijven bestaan.

Uiteraard staat iedereen nu op zijn achterbenen. Toch? Nauwelijks. Het water moet ons eerst aan de lippen staan, voordat mensen in beweging komen. Zelfs Bits of Freedom schrijft er op haar site niets over deze rechtzaak. Want gaan we nu taferelen krijgen als in de VS, waar een huisvrouw veroordeeld wordt voor miljoenen voor het downloaden van wat muziek? Gaan de prijzen voor dragers van muziek, films, etc. nu hard omlaag, omdat er minder illegaal gedownload gaat worden?

Tegelijk zien we de sterke toename van streaming, van muziek en films. Waarom zou je nog iets willen bezitten, als je het gewoon naar je toe kunt laten komen, wanneer het je uitkomt?

Gratis studeren via het internet in opkomst ~ 11.15 uur

Gratis studeren via het internet wordt steeds eenvoudiger. Nog eens 17 topuniversiteiten over de hele wereld hebben zich aangesloten bij Coursera, een online onderwijsplatform. De universiteiten bieden via dat platform gratis webcursussen aan. De ruim 1.4 miljoen studenten, die zich al hebben aangemeld, hoeven niet te betalen, maar krijgen ook geen officieel diploma. Concurrent EdX, opgericht door Harvard, MIT en Berkely, maakte deze maand bekend dat het studenten ook de kans wil geven examens te doen, waarmee wel een certificaat kan worden bemachtigd.
a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.