De Digitale Media van 1 oktober 2012

Onderwerpen vandaag: Rondje Twitter – Rondje fraude – Rondje Apple – Briefgeheim goes digital

Rondje Twitter ~ 10.40 uur

De mede-oprichter van microblogsite Twitter, Ev Williams, vindt dat er teveel nadruk wordt gelegd op het aantal Twitter volgers en te weinig op de feitelijke bijdrage aan de content – bijvoorbeeld in de vorm van retweets. Om die reden is Williams aan het werken aan een nieuw platform, Medium, waarin informatie kernachtiger wordt en georganiseerd in thema’s (collections genoemd). Deelnemers kunnen zelf kiezen op welk nivo ze willen ‘bijdragen’: alleen lezen en eventueel reacties plaatsen, of daadwerkelijk bloggen. Zelf stond Williams ook al aan de basis van Blogger, nu eigendom van Google, dus de man weet wat het is om te innoveren.

Instagram verslaat Twitter, als het gaat om het aantal mobiele logins – 7.3 miljoen versus 6.9 miljoen per dag! Instagram is een app voor op je smartphone (iPhone en Google Android). Je kunt een foto schieten, eenvoudig bewerken en delen via je favoriete social network (Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Foursquare of gewoon e-mail).Zelf snapt Instagram, inmiddels eigendom van Facebook, niet zo goed waar het succes vandaan komt. Zelf denk ik dat het posten van foto’s een groot deel van het succes van de social media verklaart. De mogelijkheid om anderen middels foto’s van persoonlijke of bijzondere momenten aan het denken, lachen of delen te krijgen is met name door Instagram goed opgepakt. Pintrest doet daar nog een schepje bovenop, door het delen van foto’s op je eigen Pintrest pagina mogelijk te maken en van daaruit de verspreiding naar de andere sociale netwerken te organiseren.

Wie erft je Twitter? Niet zo’n gekke vraag, nu mensen lid zijn van diverse social networks en na het overlijden vaak niemand meer toegang heeft tot die accounts. De Belgische uitvaartverzekeraar Dela heeft een oplossing bedacht op de site safeinheaven.be – je kan er digitale informatie achterlaten, zoals wachtwoorden voor websites, foto’s, documenten en eventueel een (bizar) videoboodschap voor je nabestaanden, al dan niet per testament. Je kiest bij leven je vertrouwenspersonen, maximaal 5, en die kunnen – na bewezen te zijn overleden – je ‘digitale kluis’ openen. Dela belooft de informatie ‘voor eeuwig’ beschikbaar te houden. Dat wordt nog een hele kluif ..

Rondje fraude ~ 10.50 uur

Nederland lijkt steeds vaker de proeftuin te zijn van internationale cybercriminelen van uit het voormalige Oostblok en China. Dat zeggen beveiligingsexperts en onderzoekers naar aanleiding van het vernieuwde Dorifel-virus, dat donderdag, 27 juli, computers van particulieren lamlegde.

De nieuwe versie van Dorifel is zelfs versleuteld, waardoor het nog moeilijker te herkennen is door virusscanners, aldus Mark Loman van Surfright – slechts 3 van de 42 scanners herkenden de nieuwe versie. Deze nieuwe versie geeft de gebruiker een venster te zien, zogenaamd afkomstig van Buma/Stemra, waarin wordt gewezen op illegale download en dat daarom een boete van 100 Euro moet worden betaald. Doet de gebruiker dat niet, dan krijgt hij/zij geen toegang meer tot zijn computer en bestanden.

Vorige maand nog wisten hackers vanuit de Oekraine toegang te krijgen tot bankbestanden van o.a. ING klanten (o.a. via het infecteren van computers op ministeries en andere organisaties). Volgens Commandant der Strijdkrachten, Dick Berlijn, nu samen met Deloitte in strijd tegen cybercrime, stelt dat alleen internationale samenwerking deze vorm van criminaliteit kan stoppen.

Fraude bij internetbankieren neemt fors toe, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De schade voor de banken liep in het eerste helft van het jaar met 14% op tot 27.3 miljoen Euro. Dat is bijna 30x meer dan in dezelfde periode 3 jaar geleden (2009). De meeste fraude volgt op het vissen naar inlogcodes van vage mailtjes of links die ongewenste software installeert. De banken spreken van een ‘wapenwedloop‘ tussen banken en criminelen. De meeste klanten krijgen hun geld terug, tenzij sprake is van ‘verwijtbare’ onzorgvuldigheid. De 4 meest voorkomende vormen van fraude rond internetbankieren zijn:

  1. Phishing – het vissen naar inlogcodes onder valse voorwendselen (via e-mail, per telefoon of een nep-website)
  2. Identiteitsfraude – criminelen plaatsen bestellingen door zich als u voor te doen; doen of u verhuisd bent naar een nieuw adres en vragen zo kopieën van identiteitsbewijzen op.
  3. Geldezel – iemand vraagt of ze een groot bedrag op uw rekening mogen storten.
  4. Malware – software, die vaak verstopt zich achter een linkje of in illegale software en gegevens afvangt en doorstuurt naar een centrale server.

Rondje iPhone ~ 11.05 uur

Apple heeft in de VS een patent aangevraagd voor een systeem om een telefoon automatisch op te laden middels electromagnetische inductie – een manier om magneten langs een spoel te laten bewegen, waardoor er spanning wordt opgewekt. Het bewegen/schudden van de telefoon is dan voldoende om het systeem onder spanning te houden, bijvoorbeeld tijdens het joggen. We kennen dat al langer in de vorm van kinetische horloges en in dit verband specifiek automatische quartz horloges, waarbij bewegingen (kinetische energie) van de drager een electrisch generatortje opwind, welke een batterijtje van stroom voorziet. Seiko was in 1988 de eerste met een dergelijke techniek.

Afgelopen vrijdag was het weer druk bij de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam. Daar hadden zich weer honderden mensen verzameld om de nieuwe iPhone 5 te bemachtigen. Sommigen hadden 24 uur in de rij gestaan. Niet iedereen kreeg overigens een iPhone mee of moest een duurdere uitvoering kopen of een andere kleur dan zwart. Extra zuur werd het dat de mensen wel eerst met het gebruikelijke geklap en gejuich door het Apple personeel waren binnengehaald – een soort van ‘volksvermaak’ waar menig psycholoog een mening over zal hebben. De woede was begrijpelijk. Overigens stonden er bij de winkel van Hi in de Kalverstraat, die als eerste om 07.00 uur openging, welgeteld 7 mensen. Daar kon je wel alleen een telefoon met abonnement kopen.

Opvallend is overigens dat veel winkelpartners van Apple niet eens een iPhone 5 konden verkopen, omdat ze simpelweg niets geleverd hadden gekregen. Niemand zegt te weten waarom, maar het zou te maken kunnen hebben met leveringsproblemen. Hetzelfde gebeurde overigens vorig jaar met de introductie van de iPhone 4S. Een grote Franse winkelketen beweerde zelfs failliet te zijn gegaan door de boycot van Apple, nadat het bedrijf 36 jaar lang Apple-producten had verkocht. Apple lijkt de voorkeur te geven aan de eigen winkels en providers. De laatste mogelijk door afgedwongen contracten.

En nog een laatste rondje Apple: de Youtube-app wordt door het bedrijf van de iPhone en iPad afgegooid. Apple claimt dat het om een simpele licentiekwestie gaat: “Onze licentie om de YouTube-app met iOS mee te leveren is afgelopen”, opperde het bedrijf koudweg in een mededeling. 75% van de Youtube bezoekers bekijkt de filmpjes overigens het liefst mobiel, aldus eigenaar Google.

Er lijkt echter meer aan de hand. Eerder dumpte Apple al Google Maps en kwam met het Nederlandse TomTom (met alle problemen van dien). Ook verraste Apple door het nieuwste besturingssysteem voor de Mac-computers niet uit te voeren met een Facebook-integratie (wel Twitter en Flickr). Ondertussen zijn Facebook en Google met eigen smartphones bezig (denk aan overname van Motorola door Google). De oude verdeling (Apple: hardware; Google: zoektechnologie; Facebook social network) maakte dat de bedrijven elkaar niet in de weg zaten, maar steeds vaker bewegen ze zich in elkaars vaarwater. En aangezien dit allemaal Amerikaanse bedrijven zijn en vechten ze in het bloed zit, zal dit het komende jaar – zeker met het ook op de revival van Microsoft – een keiharde strijd gaan geven.

Briefgeheim ook digitaal ~ 11.15 uur

Waar op dit moment alleen het brief-, telefoon- en telegraafgeheim grondwettelijk zijn beschermd, gaat dat als het aan het kabinet ligt ook gelden voor digitale communicatie. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt.

Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van onder andere minister-president Mark Rutte om ook digitale communicatie in de grondwet te beschermen. Nu geldt dat alleen nog maar voor communicatie via de post, via de telefoon en via de telegraaf, maar in de toekomst moeten ook zaken als e-mail, privéberichten op sociale media en de opslag van bestanden bij clouddiensten onder de bepaling vallen. Overigens gaat het hier om een grondwetswijziging en kan die nog wel tot 2016 op zich laten wachten.

Het zou dus nog even kunnen duren voordat het briefgeheim daadwerkelijk gaat gelden voor digitale communicatie; er zijn immers zojuist verkiezingen geweest en als het eerstvolgende kabinet de vier jaar uitzit, kan de wijziging pas op zijn vroegst in 2016 ingevoerd worden.

Het briefgeheim voorziet in grondwettelijke bescherming van communicatie, waarbij het aan iedereen die niet de geadresseerde is, verboden is om communicatie te bekijken. Als digitale communicatie hier ook onder valt, is nog niet te voorzien welke gevolgen dat kan hebben; de vraag is bijvoorbeeld of een bedrijf als Google nog wel de mail van gebruikers zou mogen scannen. Ofwel: wat is bekijken?

Tijdens de afgelopen verkiezingen wilden verschillende partijen dat digitale communicatie onder het briefgeheim zou komen te vallen. Daaronder waren GroenLinks en D66, maar ook de PvdA, die momenteel in bespreking is over de formatie van een kabinet met de VVD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.