De Digitale Media van 8 oktober 2012

Onderwerpen vandaag: E-mail portabiliteit – Volgende ronde patentoorlog – Google meer waard dan Microsoft – Mobiele abonnementen uit de gratie

E-mail adres provider langer behouden ~ 10.40 uur

Het kabinet wil dat klanten van providers, die hun bedrijfsnaam veranderen, hun klanten langer hun e-mailadres kunnen gebruiken. Aldus schrijft Webwereld. Een en ander volgt op vragen van kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks, die wijst op Wanadoo, dat in 2006 overging in Orange en in 2008 weer in Online. Klanten moesten steeds het e-mail adres wijzigen. Bij geen aantal providers, zoals het domein Hetnet van KPN en Chello zijn nog altijd te gebruiken. De eerder aangehaalde voorbeelden konden omwille van merkenkwesties niet de oude naam blijven gebruiken. Minister Verhagen wil deze e-mail portabiliteit overigens niet in de wet regelen.

Op zich is dit is een bizarre discussie: de bedrijven die de dienst aanbieden doen dit uit een commercieel oogpunt. Zij leveren diensten – net als een buurtsuper – en als het bedrijf wordt verkocht en door een ander voortgezet, dan bepaalt de nieuwe eigenaar het beleid. Als die de oude domeinnaam niet meer wil ondersteunen (dat is vaak het geval omdat providers elkaar opkopen om marktaandeel te winnen), dan is dat een autonome keuze. Net zo min kun je de schoenenboer, die in het pand van de vertrokken buurtsuper is gaan zitten, verplichten om melk en brood te blijven leveren – omdat dat de ‘marktwerking’ in de buurt dient.

Te stellen dat providers ‘een maatschappelijk belang’ dienen is dus ronduit naïef: dan moet de overheid maar een eigen e-mail dienst in het leven roepen!

Nieuwe ronde patentoorlog Apple vs Samsung ~ 10.50 uur

Wie dacht dat de uitspraak in Californië, waarin Samsung mogelijk wordt veroordeeld tot de betaling van 1 miljard dollar aan Apple wegens vermeende inbreuk op patenten, een einde maakte aan de patentoorlog tussen beide technologiereuzen heeft het mis. Samsung gaat in de tegenaanval door ook de iPhone 5 toe te voegen aan de rechtzaak tegen Apple. Volgens Samsung maakt ook de iPhone 5 inbreuk op dezelfde 8 patenten van Samsung.

Overigens zegt Samsung dat ze gedwongen worden deze rechtzaak tegen Apple te voeren, omdat Apple keer op keer de confrontatie zoekt met Samsung:

“We hebben altijd geprobeerd om te concurreren in onze markt met innovatieve producten, in plaats van dit uit te vechten in de rechtbank. Apple blijft echter agressieve juridische maatregelen nemen om de concurrentie zo klein mogelijk te houden. Onder deze omstandigheden, hebben we geen andere keus om onze innovaties en intellectuele-eigendomsrechten te beschermen.”

Ondertussen hief rechter Lucy Koh in San Fransisco (VS) het verkoopverbod van de Galaxy Tab 10.1 al weer op, omdat deze tablet toch geen inbreuk zou maken op het ‘ontwerp‘ patent D’889 van Apple. Daarmee is de discussie dat Samsung de Apple producten ‘kopieerde’ formeel van de baan.

Google meer waard dan Microsoft ~ 11:05 uur

Voor het eerst in het bestaan van Google is het bedrijf meer waard (beurswaarde) dan Microsoft. Met 249,1 miljard dollar (~ 193 miljard euro) is het Microsoft (~ 192 miljard euro) voorbijgestreefd. Met name in de laatste maanden is de beurswaarde van Google sterk gestegen (+30%), vooral door het succes van Android. Overigens is Apple inmiddels 3x zoveel waard dan beide bedrijven.

Microsoft werd opgericht in 1975 door Bill Gates en brak voor het eerst door na de introductie van MS-DOS op personalcomputers. Later gevolgd door Windows. Het bedrijf bracht 3 miljardairs voort en 12.000 miljonairs. Het is tot de dag van vandaag nog altijd het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het had 37 jaar nodig om haar huidige waarde te bereiken.

Google werd opgericht in 1998 door twee studenten van Stanford universiteit, Sergej Michailovitsj Page en Larry E. Page. De zoekmachine Google, genoemd naar het getal googol, synoniem voor een 1 met honderd nullen,  werd begin van deze eeuw een dermate succes dat het bedrijf in 2004 al naar de beurs ging. Google had 14 jaar nodig om haar huidige waarde te bereiken.

Google was in 2007 nog het sterkste merk ter wereld, maar is inmiddels voorbij gestreefd door Apple en IBM. Net als Bill Gates behoren de oprichters van Google tot de 50 rijkste mensen ter wereld.

Minder vaak abonnement met smartphone ~ 11.15 uur

Nederlanders kiezen minder vaak voor een abonnement in combinatie met een toestel. In plaats daarvan nemen Nederlanders steeds vaker een sim-only abonnement of kiezen ze voor prepaid. Dat blijkt uit gegevens van Gfk. De marktvorser geeft geen verklaring voor de verandering in de markt, maar het gestegen aantal sim-only-abonnementen valt samen met de verlaging van de kortingen die providers geven op toestellen en de verhoging van de tarieven van abonnementen in combinatie met toestellen. Door ‘lease-constructies’ kunnen mensen ook makkelijker een smartphone aanschaffen.

Een aantal ontwikkelingen zijn hierin wellicht tekenend: er wordt steeds minder gebeld en steeds meer gecommuniceerd via social media kanalen en messengers. Velen kiezen hiervoor het goedkoopste moment uit, namelijk wanneer ze in de buurt zijn van een gratis Wifi-punt, zoals in de trein, op station, school of bedrijf. Providers kunnen minder verdienen door het afromen van internationale roamingtarieven en hebben de abonnementstarieven verhoogd en de data limieten verlaagd. De inkomsten uit SMS nemen al tijden af en ook dat zorgt voor het onder druk komen staan van de winsten van telecomoperators. Daar tegenover staat de noodzaak om te investeren in 4G en dat wordt lastig als je tegelijk ziet dat klanten minder uitgeven of abonnementen stilleggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.