De Digitale Media van 15 oktober 2012

Onderwerpen vandaag: Online radio – Spotify vs Deezer // Betaalde Nieuwe Pers, gaat dat werken? // Whatsapp komt telco’s duur te staan // Steel gerust mijn smartphone!

Online muziekdienst Spotify vs Deezer ~ 10.40 uur

Muziekstreamingdienst Spotify verkeert in zwaar financieel weer, zo schrijft de Volkkrant. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de populaire muziekdienst waarover het Amerikaanse financieel analysebureau PrivCo bericht. Uit de cijfers blijkt dat Spotify in een vicieuze cirkel is terechtgekomen; hoe meer mensen gebruik maken van de dienst, hoe meer verlies het bedrijf lijdt. In 2011 steeg de omzet weliswaar met 151 procent (tot 244 miljoen euro), maar het bedrijf leed ook 60 procent meer verlies. Het totale verlies kwam vorig jaar uit op ruim 45 miljoen euro. Volgens PrivCo komt dit doordat bijna al het geld dat binnenkomt rechtstreeks doorstroomt naar de platenmaatschappijen aan wie de royalty’s van de muziek moeten worden overgemaakt. Van elke dollar die Spotify verdient, is het 98 cent op deze manier meteen weer kwijt. De overige 2 cent zijn bij lange na niet voldoende om alle overige kosten (waaronder de personeelskosten die met 137 procent stegen) te dekken.

Het bovenstaande wordt overigens in een blog op de Volkkrant betwijfeld en het lijkt een plausibel betoog. Muziek luisteren beweegt zich onherroepelijk naar streaming en de cloud. Dus lijkt het een kwestie van ofwel de inkoop aan te passen (lager percentage afdracht), of de tarieven te verhogen, om Spotify een gezonder businessmodel te bezorgen. Voor het eerste zal de muziekindustrie best in zijn, tegen het laatste zal de veeleisende gebruiker niet al teveel bezwaar hebben. Tenzij er alternatieven zijn ..

Zijn er alternatieven voor Spotify? Deezer lijkt een prima kandidaat. De Franse muziekdienst is voor een deel gratis (de eerste 15 dagen krijg je een Deezer Premium+ abonnement t.w.v. 9,99 Euro voor niets, daarna kun je via Deezer Discovery alleen nog de eerste 30 seconden van een track beluisteren – luisteren naar radiostations is wel gratis) en beschikbaar in 160 landen. Het bedrijf heeft net een investering van 130 miljoen Euro ontvangen van Access Industry, een bedrijf wat zelf weer eigendom is van Warner Music. Het doel van de gratis dienst is mensen te overtuigen om muziek te waarderen en dat ‘plezier’ in een abonnement om te zetten en zo hun ‘respect’ aan de uitvoerders te tonen. Belangrijke feature in Deezer zijn de social playlists, die anderen hebben samengesteld, maar die op grond van jouw voorkeuren aan je worden aangeraden. Zo ‘ontdek’ je via Deezer nieuwe muziek en nieuwe ‘like-minded’ muziek fans.

  • Deezer bevat op dit moment 20 miljoen songs versus 18 miljoen voor Spotify.
  • Met een abonnement kun je je playlist op Deezer ook off-line beluisteren.
  • Aangezien Deezer gekoppeld is aan je Facebook account (kan een bezwaar zijn), zet Deezer de aan jou gekoppelde artiesten meteen om in een aantal suggesties.
  • Daarnaast is Deezer browser-based, terwijl Spotify een applicatie is (die kun je niet altijd installeren op kantoor of school – firewall).
  • Er zijn wel meer tools beschikbaar, gebouwd rond Spotify. Bij Deezer moet dat nog op gang komen.
  • Voor 9,99 Euro per maand kun je Deezer ook afspelen op je smartphone of tablet.

Betaalde, digitale Nieuwe Pers, gaat dat werken? ~ 10.50 uur

Via crowdfunding doet de voormalig hoofdredacteur van De Pers, Jan Jaap Heij, een serieuze poging om een digitale uitvoering van zijn gratis dagblad een nieuw leven in te blazen – gemaakt voor smartphone en tablet. Na 5 dagen is al 22% van de benodigde hoeveelheid geld (10.000 Euro) binnen. Uit de wervingstekst: “De Nieuwe Pers wordt de groenste krant van Nederland. De digitale opvolger van De Pers combineert gratis dagelijks nieuws, een betaald weekendmagazine en persoonlijke abonnementen op journalisten. In januari 2013 verschijnt De Nieuwe Pers, digitale opvolger van Dagblad De Pers. Even vrolijk, origineel en stoer, maar zonder papierverspilling.”. Dagblad De Pers was een gratis verspreid dagblad, die begin dit jaar na 5 jaar ophield te bestaan, toen investeerder Marcel Boekhoorn de stekker eruit trok. De Nieuwe Pers gaat uit van 1000-4000 betalende abonnees in het eerste jaar.

Gaat dit lukken? Het zou goed kunnen. We zitten op een tipping-point. Het freemium (gratis) model is geen duurzaam model voor nieuwsverspreiding gebleken. Anderzijds zien we in de social media, waarbij iedereen zender is, een verarming ontstaan van nieuwswaarde. Echt journalistiek (onderzoeks)werk blijkt zich wel degelijk te kunnen onderscheiden, mits op de juiste manier ‘verpakt’. Ook zie je dat er een verschuiving ontstaat van real time (onafgebroken stroom van random informatie) naar right time (selectieve informatie, wanneer ik het wil ontvangen). Vanuit deze perpectieven zou je kunnen stellen dat mensen selectiever gaan ‘luisteren’ en weer meer behoefte gaan krijgen aan makkelijk toegankelijke, maar waardevolle professionele inzichten/perspectieven. Dan zou een model, zoals toegepast voor bedrijven als Spotify en Deezer, ook voor nieuwsbladen kunnen gaan gelden.

Whatsapp komt telco’s duur te staan ~ 11.05 uur

De gratis berichtendiensten voor smartphones, zoals Whatsapp, kosten telecombedrijven wereldwijd dit jaar 18 miljard Euro aan gemiste sms-inkomsten, aldus onderzoeksbureau Ovum. Ze voorspelt zelfs dat dit zal oplopen naar 42 miljard Euro in 2016. Er is sprake van een structurele verschuiving van communicatiepatronen. Het eerste sms-bericht werd in 1992 verstuurd. Korte tijd later ontdekte de consument dat het een goedkoop alternatief was voor spraak. Door de kosten voor sms-berichten kunstmatig hoog te houden, probeerden telecom maatschappijen het gebruik van sms te ontmoedigen en zo het gebruik van spraak te bemoedigen. In 2009 waren de inkomsten uit sms daardoor opgelopen naar 57% van de ‘niet-spraak’ inkomsten van telco’s. Dat is dit jaar gezakt naar 47% en zal dus verder zakken.

Whatsapp bestrijdt overigens de mening van Ovum, omdat de dienst juist de afname van databundels zou bevorderen. Medeoprichter Brian Acton van Whatsapp: “Wij zorgen voor een massale verschuiving naar databundels, en de partijen die die bundels verkopen zijn de providers. Zij profiteren hier dus enorm van. Het draait tegenwoordig immers allemaal om data.”

Steel gerust mijn smartphone! ~ 11:15 uur

Gestolen mobieltjes zouden straks op afstand onbruikbaar gemaakt kunnen worden als alle providers de IMEI-nummer van een gestolen mobieltje straks zouden blokkeren. Het IMEI-nummer van de gestolen telefoon wordt dan (mogelijk) opgenomen in de CEIR-register (Central Equipment Identity Register). Wanneer er gebeld wordt met een telefoon wordt steeds gechecked of het IMEI-nummer in het CEIR-register staat. Als dat zo is, wordt de toegang tot het netwerk geblokkeerd. Deze blokkade blijft overigens actief, ook als er een andere SIM-kaart in het mobieltje wordt gestoken. Dat maakt de telefoon dus feitelijk onbruikbaar.

In Belgie en Duitsland heeft deze maatregel al geleid tot een aanzienlijke vermindering van straatroven, waarbij vaak mobieltjes buit worden gemaakt. Het IMEI-nummer is een uniek serienummer van elke telefoon. Je kunt dit nummer achterhalen door *#06# in te toetsen op het keypad van je telefoon. Vorig jaar werden 8700 mensen nog beroofd van hun telefoon, terwijl de teller nu op iets meer dan 5300 staat. Vooral jongeren stelen vaak mobieltjes (80% van de daders is jonger dan 25) en met 54% worden ook met name jongeren beroofd.

Het wijzigen van een IMEI-nummer is overigens niet onmogelijk. De huidige wetgeving in Nederland doet nog geen uitspraak over de straf op het wijzigen van een IMEI-nummer, maar in de UK staat er inmiddels 5 jaar gevangenisstraf op. Donner heeft het in 2004 wel voorgesteld, maar het is nooit ingevoerd. Mede doordat fabrikanten IMEI-nummers bleken te her-gebruiken en er destijds software beschikbaar was om het IMEI-nummer eenvoudig aan te passen. Dat is met de huidige telefoons een stuk lastiger geworden.

Mijn verwachting is dan ook dat de huidige gesprekken van minister Ivo Opstelten met de telco’s ertoe zullen leiden dat het wijzigen van IMEI-nummers strafbaar wordt gesteld, in combinatie met een centraal register voor het vastleggen van gestolen IMEI-nummers. Overigens, als dat buiten het CEIR wordt gehouden, dan zijn de telefoons in het buitenland nog wel gewoon te gebruiken. Dit opent dan weer nieuwe afzetperspectieven voor ook weer een ander type straatrover ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.