De Digitale Media van 22 oktober 2012

Onderwerpen vandaag: Newsweek nooit meer op papier // Gevaren van frauduleuze apps // Gadget: nieuwe Chromebook van Samsung // App van de Week: Discriminatie melden via landelijke app

Newsweek nooit meer op papier ~ 10.40 uur

Sinds 1939 verschijnt het gerenommeerde blad Newsweek op papier, maar vanaf 1 januari 2013 is Newsweek Global, zoals het voortaan heet, alleen nog digitaal te bekijken. Na 80 jaar komt er letterlijk een einde aan een traditie. Een deel van de digitale uitgave is ook zichtbaar op de website The Daily Beast. Die site trekt maandelijks zo’n 15 miljoen unieke bezoekers, waarbij met name in het afgelopen jaar de toename 70% was. Het aantal tablet-readers stijgt tegelijk enorm. Zo zuller er eind van 2012 al 70 miljoen tablet-gebruikers zijn, tegen 13 miljoen 2 jaar geleden. Uit onderzoek bleek daarnaast dan 39 procent van de Amerikanen een online nieuwsbron gebruikte.

Eerder lanceerde Rupert Murdoch al The Daily, een online newspaper. Feitelijk is The Daily geen krant meer, maar een nieuwsmagazine. Veel rijker dan het tekst/plaatjes formaat van voorheen. Het is duidelijk dat de journalistiek in een overgangsfase zit. De verrijking van nieuws met dynamic images, audio, video, social media en responses maakt dat de journalist, of beter nog de contributor, een multimedia rol heeft gekregen, middenin de conversatie. Ook zie je dat steeds meer content verzorgd wordt door zogenaamde ‘community contributors‘, zoals bloggers, fotografen en lezers.

Een andere uitgever, Hometown Newspapers LLC, had eerder dit jaar ook al 3 kranten naar een online only format omgezet: “I think the trend is that people are going to want to consume the news on their terms,” Pushard said. “We need to make sure that the news is accessible, and we need to make sure that the messages from our sponsors are part of the news feed, because that’s ultimately who pays the bills.”

Tegelijk zie je een ontwikkeling dat nieuwssites steeds meer globaliseren. Zo was The New York Times tot januari van dit jaar lange tijd de krant met de meeste lezers, tot het die positie verloor aan het Britse Daily Mail. De Huffington Post, die pas in 2005 begon, is zelfs groter dan de sites van bovengenoemden (incl. die van The Guardian). Het feit dat de HuffPo deze gerenommeerde kranten verslaat is een teken voor de tijd, waarin we leven. De Huffington Post is serieus, maar combineert het met lichter nieuws en een lading van contributies van bloggers.

Verder blijken de Britse dagbladen (Daily Mail en Guardian) zich meer te onderscheiden door hun politieke voorkeur, waar de Amerikaanse nieuwsbladen hun objectiviteit koppelen met de stad, waarvan ze ontspringen. Dat geeft de Britse kranten ook meer kansen om te globaliseren.

Meer hierover kun je lezen op: News of the world ~ The Economist

Gevaren van frauduleuze apps ~ 10.50 uur

Apps bieden gebruikers veel voordelen, zoals een eenvoudige manier om informatie tot zich te nemen: denk aan statusupdates, eenvoudig scrollen door de berichten, herkenbare weergave en simpele navigatie. Maar apps ‘mogen vaak ook veel’ op een smartphone of tablet – ofwel ze eigenen zich rechten toe, die misbruik eenvoudig onder handbereik brengt.

Zo werd bekend dat een 20-jarige Fransman vanuit zijn ouderlijke huis gratis applicaties verspreidde. Wat gebruikers van de app niet wisten, was dat hij op de achtergrond sms’jes stuurde naar een duur nummer. Zo haalde het manneke 500.000 Euro binnen in krap een jaar tijd. Ook draaide de app op de achtergrond een keylogger, waarmee in potentie wachtwoorden kunnen worden ontfutseld van logins op bijvoorbeeld banken websites, social media profielen of e-mail accounts.

Ook de Fraude Helpdesk van de stichting SafeCin, bekend van o.a. het steunpunt Acquisitiefraude, maakt melding van frauduleuze apps, veelal verkregen uit onofficiële app-markets en opvallend vaak gerelateerd aan Chinese websites. Zo worden er geïnfecteerde versies verspreid van bekende apps als GO Weather, Travel Sky en E-Strong FileExplorer, waarin een trojaans paard verweven zit. Deze malware bestelt automatisch betaalde apps op de achtergrond.

BNR geeft aan dat de angst voor fraude met een bank-app gebruikers tegenhoudt om gebruik te maken van deze apps. Twee op de 10 Nederlanders bankert mobiel met een app via de smartphone. 70% daarvan checkt minimaal 1x per maand zijn/haar saldo.

Wat overigens nog veel beangstigender is dan geld verliezen, is een hacker die liet zien dat een pacemaker app, die gebruikt wordt om informatie over een geïmplanteerde pacemaker door te geven aan het ziekenhuis, via een worm een stroomstoot van 830 volt zou kunnen genereren en de drager zou kunnen doden. Bizar!

Samsung lanceert nieuwe Chromebook ~ 11:05 uur

Google probeert naast Android ook het browser-based besturingsysteem Chrome OS opnieuw te marketen. In juni 2011 bracht Google samen met Samsung hiervoor de eerste Chromebook 550 uit, maar het apparaat werd geen succes, vermoedelijk door de hoge prijs van 449 dollar. Google probeert het nu opnieuw door een nieuw prijsbeleid: een Chromebook van 249 dollar. In plaats van Intel componenten is nu gekozen voor ARM-chips, zoals dat ook bij de meeste tablets het geval is.

De nieuwe Samsung Chromebook heeft een scherm van 11.6 inch, wat het plaatst in de regionen van netbooks. Het werken gaat, zoals verwacht, geheel via browser-apps, zoals Google Apps. Middels een dual Wi-Fi verbinding is draadloos werken verzekerd. Het apparaat is voorzien van een dual-core processor, 1 USB 2.0 en 1 USB 3.0 poort, een HDMI poort en een VGA camera. Het apparaat weegt iets meer dan 1 kilo en gaat 6.5 uur mee.

Diverse media geven Google overigens weinig kans van slagen, ook niet met deze prijs. Mensen willen liever een tablet dan een laptop. Maar Google gelooft nog wel in het concept en noemt daarbij het feit dat de Chromebook in een paar seconden opstart een groot voordeel. Ze geeft zelf wel aan dat ze ‘wacht met het grootschalig promoten van de (Chrome OS gebaseerde) producten tot het een product heeft dat klaar is voor de massa”. Kennelijk is het dat nog niet.

Wat Google niet wegneemt is het grote nadeel van Chrome OS: zonder internet verbinding kun je weinig met het apparaat doen. Google hoopt met Chrome OS natuurlijk om de hegemonie van Windows te doorbreken, door mensen in de cloud te laten werken.

Meer informatie: The Verge

App van de Week: Discriminatie melden ~ 11:15 uur

Via een persbericht van de LBA (Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus) werden we geattendeerd op een nieuwe app voor het melden van discriminatie. Over heel 2011 werden 6300 meldingen van discriminatie ontvangen, terwijl 30-40% van de getroffen groepen (ethnische minderheden, homoseksuelen, gehandicapten en vrouwen) aangeeft jaarlijks wel eens met discriminatie te worden geconfronteerd. De redenen waarom mensen dat niet melden zijn:

  • “Er wordt toch niets mee gedaan”
  • “We weten niet waar me het moeten melden”
  • “Het haalt toch niets uit”

De app maakt ‘discriminatie melden’ buitengewoon laagdrempelig. Door de gegevens in te vullen van een vermeende vorm van discriminatie wordt de melding doorgestuurd naar een Anti Discriminatie Bureau in de regio van de melder. Of het melden ‘laagdrempelig maken’ gaat helpen is niet bekend gemaakt in het persbericht, noch of er capaciteit genoeg is om veel meer dan 6300 meldingen af te handelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.