De Digitale Media van 26 november 2012

Onderwerpen vandaag:

 • De neveneffecten van de sociale media (op de scholier)
 • 5 Social media-trends in 2013, door Lieke Lamb
 • Gadget van de week: Nokia Lumia 920 en Windows Phone 8
 • App van de week: Rummified – Rummikub op je smartphone

De neveneffecten van de sociale media ~ 10:40 uur

Social media verslaving

Overgenomen van BNR.nl – Sinds de komst van de smartphone en sociale media als Facebook en Twitter zijn in Nederland meer kinderen blijven zitten of afgezakt naar een lager schoolniveau. “Een zorgelijke ontwikkeling.” Dat zegt Justine Pardoen van de website Ouders Online. “Leerlingen kunnen zich minder goed concentreren vanwege de afleiding door internet”.

Multitaskende generatie
Harde cijfers zijn er nog niet maar volgens Pardoen is het zo klaar als een klontje: “Al ruim twee jaar hoor ik op informatieavonden bezorgde ouders en leerkrachten over de multitaskende generatie. Ze zien dat kinderen niet veel anders meer doen dan communiceren via sociale media, waardoor ze zich slechter kunnen concentreren, minder huiswerk maken en meer huiswerkbegeleiding nodig hebben.”

Aan de slag
De Onderwijsinspectie werkt sinds maart aan een onderzoek naar de relatie tussen zittenbijven en het gebruik van sociale media. Pardoen juicht dat toe. “We kunnen gaan zitten wachten tot de resultaten er zijn, maar we kunnen ook nu al aan de slag.”

Levensader
Verbieden heeft volgens haar echter geen enkele zin. “Sociale media zijn de levensader voor leerlingen, hun levensadem. Je kunt dat ontkennen, maar het is een feit.” De beste manier is, volgens Pardoen, met leerlingen in gesprek te gaan, hun te leren omgaan met sociale media.

Mediawijsheid
Maar dat er iets moet gebeuren is wat haar betreft wel glashelder, “want de situatie is niet rooskleurig. Docenten klagen dat jongeren niet meer nadenken, niet meer weten wat ze willen. Iedereen weet het, maar we staan er te weinig bij stil.”

Van 23 t/m 30 november is het de Week van de Mediawijsheid. Op de site is veel informatie terug te vinden over bovenstaande problematiek.

Note: Zelf heb ik vorig jaar al diverse artikelen geschreven over de gevaren van social media op één van mijn anders weblogs – De Sociale Media. Eén artikel wil ik je in ieder geval niet onthouden: Pas op: “Weapons of Mass Distraction”. Het is geschreven naar aanleiding van een confronterende film van Douglas Rushkoff op de BBC, die aantoont dat multitasken simpelweg betekent dat we onze aandacht procentueel verdelen over de verschillende taken. En niet, zoals velen denken, voor elke taak dezelfde 100% aandacht kunnen opbrengen. Overigens geeft het artikel ook aan dat de social media een enorm pluspunt bieden: door de razensnelle verbindingen zal de innovatie juist versneld worden.

5 Social media-trends in 2013, door Lieke Lamb ~ 10:50 uur

Aan de vooravond van een nieuwe jaar schieten de voorspellingen weer in het rond. We bekijken de voorspellingen voor de social media in 2013 van Lieke Lamb, die samen met Richard Lamb het trendwatcher-duo vormt van Trendwatcher.com – mede bekend van de jaarlijkse Trendrede.

Eerst maar even onderstaande video bekijken:

1
Lieke voorspelt voor 2013 de volgende 5 trends (ik noem de meest opvallende):

 1. Social Gateway
  1. Media-ontsluiting:  We zullen zien dat de social media als traffic driver verder doorgroeit; door het combineren van toegang en content zullen nieuwe verdienmodellen ontstaan (spotify en mobiele data).
  2. Social Surfing: Het met een hele groep online bekijken (en becommentariëren) van live events, YouTube-video’s, etc., waardoor mede het gebruik van split & second screens zal verder toenemen.
  3. Social War: Sociale media zullen in toenemende mate worden ingezet voor propaganda, voor organisaties, maar ook voor oorlogen. De Amerikanen pleiten inmiddels al voor het opheffen van de twitter-acdounts van Hamas.
 2. Social Currency
  1. Niet langer ben je wat je doet, maar wie ben en wie ken je; wat is je social profile en visibility; ofwel wat is je social capital. Connecten op basis van dergelijke profiles zullen de basis vormen voor nieuwe ontmoetingen.
  2. Social Authority: steeds vaker worden mensen, die in de social media een hoge mate van autoriteit hebben afgedwongen, gevraagd om verslag te doen van evenementen, boek presentaties, etc. Maar in 2013 zal blijken wat die social authority echt waard is.
 3. Social Shopping
  1. Mobiel zet flink door, waarbij met name location-based services en gamification kansen bieden. Zoals Shopkick, waarbij mensen bij het binnenlopen van een winkel credits kunnen verdienen, die weer kunnen worden omgezet in coupons. Denk ook aan NFC (Near Field Communication): in 2013 zullen we ermee kunnen betalen of data uitwisselen met anderen.
 4. Social Things
  1. De smartphone zal steeds meer in ons dagelijks leven worden betrokken. Zo is een startup Ginger.io bezig met een app, die kan voorspellen of je ziek gaat worden. Simpelweg door je data te onderzoeken. Er wordt gesproken van the Internet of Things, waarbij alle apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren via nieuwe open protocollen.
 5. Social Data
  1. Alles is informatie: van social media, sensors, NFC, RFID tot camera’s. In 2012 werd elke dag 2,5 triljoen bytes opgeslagen – daarmee werd 90% van alle data in de wereld (sinds 1980) in de afgelopen 2 jaar opgeslagen. Steeds vaker zullen partijen die Big Data gaan onderzoeken en daaruit relevante informatie halen. De infographics zullen ons om de oren vliegen.

De volledige tekst vind je hier.

Gadget: Nokia Lumia 920 met Windows Phone 8 ~ 11:05 uur

Nokia 920

Windows Phone 8 heeft niet zo’n sprong gemaakt als op de desktop, waar de overgang van muis/toetsenbord naar touch een giant leap is. De vorige versie, Windows Phone 7.5, verschilt niet in hoge mate van versie 8. Maar met het uitbreiden naar tablets, notebook en PC’s is het Windows 8 eco-systeem wel uniek in de wereld van de besturingsystemen.

Nokia heeft zowel Symbian als MeeGo laten vallen ten faveure van Windows Phone 8. En het nieuwste vlaggenschip is de Nokia Lumia 920. Een logisch vervolg op de Lumia 900 .

De reviews zijn zeer te spreken over:

 • het prachtig mooie scherm 4,5″ IPS
 • het mooie design
 • Pureview camera met stabilisatie
 • de apps die door Nokia zelf zijn ontwikkeld (zoals Nokia City Lens, een augmented reality app die je meer informatie over je omgeving toont)
 • het draadloos opladen via inductie
 • het intuitieve OS
 • Nokia Maps, lekker snel en downloadable

maar kritisch over:

 • het gewicht van de Lumia 920 (185 gr vergl. met 112 gr voor de iPhone 5, 130 gr voor de HTC 8X en 137 gr voor de iPhone 4S)
 • beperkte hoeveelheid apps (ca. 30.000)
 • toch ietswat tegenvallende Pureview camera

1

App van de Week: Rummified ~ 11:15 uur

Rummified voor iPhone & Android

Een smartphone gebruik je natuurlijk niet alleen om te bellen, je mail te checken of de social media te volgen. We gamen er soms ook op (meer dan we willen toegeven). Deze week bespreken we een Nederlandse game-app, die onlangs gelanceerd werd door de firma Appnormal. Het gaat om de game Rummified, een spel gebaseerd op het bekende Rummikub, een soort van kwartetten .. maar dan met blokjes met cijfertjes erop.

Eerst maar even de game gedownload vanuit Google Play en Apple’s iTunes Store. Dat ging zoals verwacht. En vervolgens mijn vrouw gevraagd om een spelletje mee te spelen. Bij het aanmelden op de server moet je je e-mail adres en een nickname opgeven. Daar kunnen anderen je straks mee terugvinden. Na een paar minuten konden we beginnen. Natuurlijk moet je even in het spel komen. En flink wennen aan de enorm kleine ‘steentjes’. Maar na 2-3 spelletjes was het al raak: hooked!

Heel vervelend, want zo’n spelletjes duurt al gauw 2-3 uur. En in het begin zat de server niet erg mee. Dat ging gaande de week steeds beter en gisteravond vlogen de updates over het scherm. 100% goed gaat dat nog niet: op Android worden de steentjes wel eens door elkaar gehusseld, maar dat corrigeert zich daarna wel weer. De ontwikkelaar reageert snel en belooft beterschap.

Conclusie: Rummified is een verdraaid leuk spel om te spelen, ook als je naast elkaar op de bank zit. Ben je Wordfeud zat, dan is Rummified minstens zo verslavend. Wil je niet met je partner spelen, dan kun je gewoon random een tegenstander laten toewijzen. En wil je met 4 man/vrouw tegelijk spelen, dan kan dat ook. En natuurlijk ontbreekt de chatfunktie niet.

Klein minpuntjes: In staande stand is er weinig ruimte om te spelen, liggend lijkt mij beter. En als je het spel uitgespeeld hebt, dan mis ik een bevestiging in de vorm van een deuntje: bijvoorbeeld een huilende kind als je verloren hebt en een schaterlach als je gewonnen hebt .. of laat ik me nou teveel gaan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.