De Digitale Media van 10 december 2012

Onderwerpen vandaag:

  • Privacy bij Electronisch Patienten Dossier (EPD) onvoldoende gewaarborgd
  • Nederlanders tegen downloadverbod
  • Laat je verrassen door Spotify
  • App v/d Week: Waze, de sociale routeplanner

Privacy bij EPD onvoldoende gewaarborgd ~ 10.40 uur

ethicalhackerDe discussie rond de privacy rond het Electronisch Patienten Dossier laait weer in volle hevigheid op. Vorige week werd bekend dat Justitie voornemens is parlementariër Henk Krol te vervolgen, nadat hij aantoonde hoe lek sommige medisch-gerelateerde websites zijn. Anderzijds werd vorige week bekend dat in de VS jaarlijks miljoenen EPD’s worden gestolen, voornamelijk door nalatigheid van het personeel.

Henk Krol, bekend als hoofdredacteur van de Gay Krant en als fractievoorzitter van de partij 50Plus, ontdekte (getipt door een lid van de partij 50Plus) dat de medische gegevens van duizenden Brabanders kinderlijk eenvoudig waren op te vragen door ‘de wijziging van 4-5 cijfertjes en met een wachtwoord wat gelijk was aan die cijfertjes’. De eigenaar van de website, het Brabantse laboratorium ‘Diagnostiek voor U‘, vond het allemaal ‘geen probleem’, volgens Krol, waarop Krol de publiciteit zocht. Een dag later sloot de eigenaar de toegang tot de gegevens toch af. De grap is dat Krol en de tipgever nu vervolgt gaan worden door Justitie. Formeel is er immers sprake van ‘inbraak’, maar de vraag is of de rechter dit ook zo ziet. Een interessante case voor white-hat hackers ..

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het nog veel erger kan. In de VS worden jaarlijks miljoenen Amerikaanse EPD’s gestolen! De dossiers worden op grote schaal ‘meegenomen’ door partijen die daar geen toegang toe zouden moeten hebben. In 1/3 van de gevallen is het datadiefstal, maar in 2/3 van de gevallen gaat het om ‘onzorgvuldig’ handelen van behandelaars.

Criminelen zijn voornamelijk op zoek naar medische data, betaalgegevens en verzekeringsinformatie. In 50% van de gevallen van datadiefstal werd vervolgens ‘identiteitsfraude‘ gepleegd. Onderzoek van het Ponemon Institute onder 80 zorginstellingen wees uit dat in 94% sprake was van ‘gecompromitteerde data’.

De nalatigheid van behandelaars zou het gevolg zijn van verloren geraakte tablets, smartphones, usb-sticks of laptops. Ook het ten onrechte toegang verschaffen tot dossiers aan derden, die daar wettelijk geen toegang tot zouden mogen hebben, blijkt een groot beveiligingspijnpunt.

Totaal ging het afgelopen 3 jaar om 21 miljoen patientendossiers in de VS. Ouderwetse diefstal was de belangrijkste oorzaak, gevolgd door ongeauthoriseerde toegang van onbekenden. Hackers waren met 1,3 miljoen dossiers een minderheid.

Nederlanders tegen downloadverbod ~ 10.50 uur

illegaldownloadDe Nederlanders zijn in grote getale tegen het downloadverbod dat weer op tafel ligt. Ook de achterban van de PvdA en VVD ziet het niet zitten en kiest liever voor de thuiskopieheffing. Namens het kabinet zet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven het ‘verbod’ echter opnieuw in de steigers.

Uit een steekproef van NU.nl in samenwerking met Maurice de Hond onder 12oo Nederlanders blijkt dat meer 18% een downloadverbod wil, maar 48% wil de thuiskopieheffing behouden. 34% weet het niet.

De thuiskopieheffing houdt in dat er een 5 Euro heffing komt op smartphones, laptops en tablets. Zo kunnen auteursrechthebbenden gecompenseerd worden voor de derving van inkomsten door het ‘illegaal’ downloaden. Tegenstanders hiervan stellen dat ‘niet iedereen met een smartphone, laptop of tablet ook daadwerkelijk uit illegale bron download’. Zij zouden dus moeten betalen voor mensen die dat wel doen.

Overigens gaf 66% toch door te gaan met illegaal downloaden, ook al zou dat worden verboden. Slechts 14% zegt te stoppen als het verboden wordt.

Spotify maakt muziek ontdekken makkelijker ~ 11.05 uur

Het Zweedse Spotify is al een tijdje actief in Europa en sinds kort ook in de VS. Met Spotify kun je je favoriete muziek online beluisteren waar en wanneer je wilt: via je smartphone, tablet, notebook of PC. Spotify heeft inmiddels zo’n 20 miljoen gebruikers, waarvan er 5 miljoen betalen voor de dienst (2x zoveel als vorig jaar). De gratis versie van Spotify laat je de eerste 6 maanden zoveel muziek luisteren als je wilt. Daarna geldt een beperking van 10 uur per maand (of 2,5 uur/week). De betaalde versie moet je betalen met een creditcard. Heb je die niet, dan kun je ook een Spotify Gift Card kopen bij Albert Heijn.

Hoe? Je download gewoon de Spotify-app, registeert je (bij voorkeur met je Facebook-account) en vervolgens ben je klaar je op je eigen afspeellijsten te maken of luisteren naar bestaande playlists. Met keuze uit miljoenen nummers.Op basis van streaming. En natuurlijk kun je ‘waar je naar luistert’ weer delen met je vrienden op Facebook of kun je zien (en luisteren) waar je vrienden op Facebook naar luisteren. En daar weer een playlist uit samenstellen. Social Listening all over. Overigens staat het ‘delen via Facebook’ standaard uit.
1

1

In de praktijk blijkt echter dat ruim 1/3 van de afspeellijsten uit een album bestaat. Het ontdekken van nieuwe muziek blijft daardoor wat achterwege en dat betekent dat mensen minder lang op Spotify blijven hangen. Op dat vlak is Last.FM een stuk slimmer – die bevelen actief muziek en concerten aan op basis van je voorkeuren. Ook Deezer lijkt hierin actiever met ‘Selectie Deezer’, ‘Aanbevelingen’ en ‘Meest beluisterd’.

Nota bene: Ik heb niet onderzocht hoe Grooveshark en Jango dat doen. Een tip voor de echt fervente muziekluisteraar is overigens de Tomahawk player, die via ‘resolvers’ het doorzoeken van muziek over vele online streamingdiensten tegelijk mogelijk maakt.

1

1
Vanaf 2103 gaat Spotify het leven beteren door de nieuwe ‘Discovery Tab‘. Op basis van de muziek waarna je luistert worden andere artiesten aangeraden. Zo leer je nieuwe muziek kennen in jouw muziekgenre. Daarnaast komt Spotify met een ‘Follow’ functionaliteit waarmee je je favoriete artiest kunt volgen en kunt horen waar zij naar luisteren. Ook kun je direct een concertkaartje boeken als zij een concert aankondigen, zoals bij Last. FM al kan. Die ‘Follow’ functie geldt overigens ook voor anderen. Spotify gaat daarvoor net als op Twitter officiële artiesten als zodanig ook labelen, zodat je niet toevallig je ‘buurman’ met een gelijkluidende nickname volgt in plaats van bijvoorbeeld de groep Kane.

App v/d Week: Waze, de sociale routeplanner ~ 11.15 uur

We hebben tegenwoordig bijna allemaal wel een routeplanner bij ons en steeds vaker op een smartphone. Denk aan Nokia Maps, Google Maps of de Apple Kaarten-app op basis van TomTom. Maar net als muziek luisteren met Spotify een sociale aangelegenheid wordt, zo komt Waze met een Social Navigation app.

Door het delen van verkeersopstoppingen, wijzigingen van een verkeerssituatie, gladheid, politiefuiken, radarcontroles en prijzen van benzine aan de pompen wordt navigeren iets wat je steeds meer ‘samen’ doet.

Om het gebruik te bevorderen is er een stukje gamification toegevoegd aan Waze. Zo kun je Waze Points verdienen door het gebruik van de app, wat weer leidt tot een Waze Ranking. Verder kun je Waze koppelen aan je Facebook, Twitter en Foursquare account en desgewenst status updates doorsturen.

Mooi is de mogelijkheid om je kaart/route met anderen te delen en in real-time je positie op de kaart te tonen, zodat anderen zien wanneer je aankomt. Bijvoorbeeld als je allemaal onderweg bent naar een concert. Dat kun je overigens delen via SMS, Email of direct op Facebook. Hoe cool is dat!

Moet je iemand ergens ophalen? Simpel, Waze haalt de coordinaten op van die andere Waze gebruiker en navigeert je er zo naartoe, terwijl die ander precies ziet waar jij bent.

Waze kun je gratis downloaden uit de Apple App Store of de Google Play store. Als je niet direct je informatie wilt ‘delen’ met Waze, dan kun je met een ‘anoniem account’ de app toch uitproberen.

1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.