De Digitale Media van 24 december 2012

Onderwerpen van vandaag:

  1. En de winnaar is: thuiskopieheffing of downloadverbod?
  2. Wat is het nut van HTML5
  3. Gadgets met gevaren
  4. App v/d Week: Flipboard

Toch maar de thuiskopieheffing ~ 10.40 uur

Er is een hoop politiek gemekkerd de afgelopen weken. Voor- en tegenstanders van het downloadverbod probeerden tevergeefs een oplossing te forceren tussen twee kwaden: downloaden verbieden (met een heksenjacht van BREIN als gevolg) of de thuiskopieheffing voortzetten. Staatsecretaris Teeven voelde weinig voor een Noors alternatief: het heffen van ‘verloren rechten’ via de algemene belastingen. En dus werd de thuiskopieheffing verlengd.

Wat betekent het, dat het downloadverbod er niet komt? Simpel gezegd betekent het zoveel dat het downloaden uit illegale bron, zoals bijvoorbeeld van torrentsites als The Pirate Bay, niet strafbaar is, zolang de download voor eigen gebruik wordt ingezet. Dus als je een kopie download van een album van Anouk, dan is dat niet strafbaar, zolang je de download lokaal (afgeschermd) opslaat en de download niet publiekelijk aan derden openbaar maakt.

Ondertussen doet BREIN er alles aan om de beschikbare illegale bronnen te limiteren, ofwel we zijn weer heerlijk aan het polderen. Vergelijk: Hash roken wordt gedoogd, maar verbouwen of aanleveren is strafbaar. Je hebt een pasje nodig om hash te kopen, maar de koffieshop moet de inkoop heimelijk regelen. We zijn zo gek als een voordeur. Letterlijk. Maar van de twee kwaden is de thuiskopieheffing wel de beste.

Wat is het nu van HTML5 ~ 10.50 uur

html4-html5HTML staat voor HyperText Markup Language: het is een beschrijvende taal, waarmee webpagina’s worden opgebouwd. Met HTML beschrijf je de structuur en layout van een webpagina, dus hoe de pagina eruit ziet en welke speciale functies moeten worden getoond (= ‘interpreteren’ op basis van tags). Tim Berners-Lee, de oprichter van het World Wide Web, lanceerde HTML in 1991, na het samen met zijn collega’s bij CERN ontwikkeld te hebben om de communicatie tussen totaal verschillende computersystemen en -talen mogelijk te maken. Vandaag de dag is Tim het hoofd van het World Wide Web Consortium (W3C), de groep die in 1994 HTML2 specificeerde, in 1995 HTML3 en in 1999 HTML4.

HTML zelf bleek al gauw te beperkt. Naarmate de wens naar meer interactiviteit en flexibiliteit toenam traden nieuwe scripttalen en objecten toe tot de browser-arena: CSS, Javascript (Ajax), XML, SVG, Flash (Actionscript), Active Server Pages, Cold Fusion, PHP, Frontpage, etc. Al deze extra’s zorgden echter ook de nodige beveiligingsrisico’s.

Door commerciële belangen is er tot op heden nog geen officiele opvolger. In 2008 werd al een eerste ‘draft’ gepubliceerd van HTML5. En nog altijd is er geen complete standaard: partijen steggelen bijvoorbeeld nog over de te kiezen videocodec – wordt het WebM of H.264? Overigens kan je in HTML5 wel weer heel eenvoudig video embedden, zonder dat je daar speciale software voor nodig hebt, zoals nu wel bij HTML4 (denk aan de JW Player). Hier staan meer voorbeelden van wat met HTML5 mogelijk is.

HTML5 biedt daarnaast o.a. nieuwe tags, zoals <video>, <canvas>, <header>, <nav> en <article>. Het zou ook sneller moeten laden dan een HTML4-document. Ook rendering naar de juiste resolutie voor bijv. grafieken moet beter gaan (canvas-tag). HTML5 maakt het ook mogelijk bezochte pagina’s offline te bekijken. Ook drag and drop wordt ondersteunt, wat nu nog via Ajax (Javascript + dHTML) moet lopen.

Gadgets en hun gevaren ~ 11:05 uur

note_2

Vorige week werd bekend dat er een lek zit in het lezen/schrijven naar een map in de kernel van de Exynos-processor van Samsung, die ondermeer verwerkt zit in de Galaxy SIII, SII, Galaxy Note en Note II. Overigens moet je dan wel een applicatie op je smartphone installeren, die daadwerkelijk van het lek gebruik maakt. Vooralsnog lijkt het gevaar dus vooral theoretisch. Inmiddels is er al een (amateur) app om het lek te dichten.

En dan nog een onverwacht berichtje: nadat we eerder berichtte over zorgaaanbieder Coloriet, die eerder niet de beschikking had over het Twitter-account ‘Coloriet‘, hebben we inmiddels begrepen dat een verzoek aan Twitter support toch heeft gewerkt. In de regel vangen mensen bot als het gaat om accounts die niet of nauwelijks gebruikt worden, maar dit keer was Twitter kennelijk in een gulle bui. Reden temeer om het niet bij voorbaat al op te geven, ook al is de kans op succes nog zo klein.

Overigens houdt de wetenschap dat accounts zelden worden vrijgegeven ook mij nooit tegen. Zo wilde ik een alias claimen op Facebook, die al ‘vergeven’ leek. Alleen bij controle bleek er geen profiel achter die naam te hangen. Ik zocht contact met Facebook en begreep dat de naam ‘te algemeen’ was en om die reden door Facebook niet was vrijgegeven. Vond dat echter niet terecht, omdat dezelfde naam, geschreven in het Engels, wel vrij was. Het ging hier om de term ‘center’ versus ‘centre’. Facebook erkende dat argument en gaf me alsnog de naam met ‘center’ erin. Die met ‘centre’ heb ik overigens ook maar geclaimd.

App van de Week: Flipboard voor iPad en Android ~ 11:15 uur

Flipboard bestaat inmiddels ruim 2 jaar. Ooit begonnen als app op de iPad, is het inmiddels uitgegroeid tot dé social newspaper app voor iPhone, iPad en Android. Flipboard is feitelijk 3-in-1: social media, nieuwsreader en RSS-aggregator. “Your personalized social magazine”. Het blinkt op geen van deze 3 vlakken echt uit, maar integreert het tot één geheel. Je kunt je dan ook letterlijk verdrinken in Flipboard: uren en uren bladeren, video’s en foto’s bekijken en nieuws lezen tot je een ons weegt. En dat ook nog eens in een prettig ogende en georganiseerde omgeving. Met name op het gebied van nieuws lezen is er geen betere app op dit moment.

Foto’s en video worden inline weergegeven (HTML5), wat het gevoel van een magazine niet alleen dichterbij brengt, maar zelfs ruimschoots overtreft. De integratie met Facebook en Twitter is extreem goed: je kunt liken en commenten op Facebook vanuit Flipboard en zelfs direct retweeten van Twitter posts. Ook mail versturen vanuit beide bronnen is mogelijk. Met de support voor Google Reader, de populairste RSS-feed reader, kun je werkelijk alle denkbare nieuwsbronnen op je persoonlijke Flipboard laten binnenkomen.

Overigens organiseert Flipboard de berichten zelf naar verschillende secties, dus je kunt een sectie ‘FlipSport’ openen, of ‘FlipTech’, etc. De Facebook en Twitter secties zijn zo opgebouwd dat ze je op een grafisch aantrekkelijke manier laten zien waar je vrienden over praten. Flipboard geeft je dus in een handomdraai je eigen roddel-magazine. En het verlegt letterlijk de focus van editor naar social: ofwel, in Flipboard bepaalt niet de redacteur waar je naar kijkt of wat je leest, maar jij en je vrienden.

Flipboard is beschikbaar op de iPhone, iPad en Android smartphone & tablets.

Vergelijkbaar: zie dit overzicht (Pulse, Zite, Ongo, Float, News.me, Trove, Skygrid)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.