De Digitale Media van 7 januari 2013

Onderwerpen vandaag:

  1. Hacken, mag dat nou wel of niet?
  2. Weg met papier!
  3. Gadget: Android op je TV
  4. Site v/d Week: ltvalmere.nl

Hacken, mag dat nou wel of niet? ~ 10.40 uur

Ivo OpsteltenVorige week presenteerde Ivo Opstelten de leidraad ‘Responsible Disclosure‘ – over hoe om te gaan met ethisch hacken (ook wel white hat hackers genoemd). White hat hacking of ethisch hacken duidt op een computer hacker of computer security expert, die gespecialiseerd is in het testen van de mogelijkheid om binnen te dringen in informatiesystemen. Vergelijkbaar met een security audit.

De nieuwe richtlijn is beslist géén vrijbrief aan hackers om ‘maar in te breken, zolang ze zich daartoe kunnen verantwoorden’. Het zonder toestemming inbreken in systemen blijft strafbaar, maar de politiek zag in dat de ‘strafbaarheid’ van hacking en de dientengevolge moeizame communicatie tussen hacker en getroffenen beter geregeld moet worden. Zoals eerder al uit de Lektober-actie van Brenno de Winter bleek, gaat veel van die communicatie nu via de media en dat kan ongewenste neveneffecten geven. Zo zou de kwetsbaarheid van systemen ook elders kunnen gelden, of zouden derden op gedachten kunnen worden gebracht om meer en blijvende schade aan te richten.

De leidraad stimuleert bedrijven en organisaties om openlijk aan te geven “dat het belooft in het beleid geen juridische stappen te nemen tegen de melder indien conform het beleid wordt gehandeld.”. Feitelijk wordt hiermee een grijsgebied gedefinieerd wat te lang heeft bestaan. Bedrijven/organisaties blijven zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun systemen, maar ze moeten – bij gebleken lekken – de kans krijgen om de systemen op orde te krijgen, alvorens Full Disclosure via bijvoorbeeld de media te zoeken. Daar ligt nu een duidelijke verantwoordelijkheid bij de ethische hacker.

Weg met papier! ~ 10.50 uur

Op BNR Radio reageerde directeur Jacques Kuyf van de FD Mediagroep, uitgever van het Financieele Dagblad, dat zij ‘over drie jaar geen papieren editie meer uitgeven, behalve in het weekend’. De papieren oplage blijft namelijk dalen volgens HOI (Instituut voor Media Auditing), terwijl de digitale oplage van het FD juist stijgt. Kuyf zegt dat de ‘digitalisering in de professionele markt veel sneller zal gaan’ dan elders. Hij haalt in het interview het succes aan van de Financial Times, The New York Times en The Wall Street Journal, en roemt vooral de bate van de ‘globalisering’. ‘De wereld is hun afzetgebeide en digitaal doen ze het erg goed’.

Overigens gaf eerder onderzoek aan dat Engelse kranten het internationaal aanmerkelijk beter doen dan hun Amerikaanse tegenhangers. Dat zou te maken hebben met politieke voorkeuren en invloeder, die in Amerikaanse kranten nationalistischer en radicaler zijn.

Verschillende titels, zoals de Volkskrant, zagen hun digitale oplage wel weer (iets) afnemen. Maar het FD verdubbelde t.o.v. 2011, net als het NRC en NRC.Next.

digitale-oplagen

Gadget: Android op je TV ~ 11:05 uur

Vandaag is de CES 2013 begonnen in Las Vegas. Dé beurs waar weer de nieuwste gadgets zullen worden gepresenteerd voor het komende jaar. Naast de verwachte vloedgolf aan hybride notebooks met Windows 8 verwachten we diverse gadgets, die de belofte van “Internet op je TV” zullen inlossen, als deze al niet ‘smart’ is. Zo zal Google TV opnieuw proberen om door te breken. Maar een kleinere partij laat ook weer van zich spreken. In 2008 kwam het Franse Archos als eens met een set-top apparaatje om Internet op je TV mogelijk te maken, Archos TV+, maar het liet nog iets teveel steken vallen. Op de CES zullen ze een nieuwe poging doen met de Archos TV Connect smart TV kit.

De TV kit bestaat uit een aantal onderdelen: een multi-touch toetsenbordje, waarmee je het Internet deel van je TV bedient, een slim opzetstuk, wat je over de rand van je TV klikt en waarin ondermeer een camera verwerkt zit en de bekabeling (mini-HDMI, Ethernet of Wireless). Uiteraard in Full-HD, als je TV dat ondersteunt. Met Archos maak je dus van je domme TV een smart of connected TV.

De ARCHOS TV Connect smart TV kit brengt Android 4.1 (Jelly Bean) op je TV en zorgt ervoor dat je het hele ecosysteem van Android ten beschikking krijgt: inclusief games, browsing, apps, maps, etc. Maar je kunt ook video’s, plaatjes en muziek, die bijvoorbeeld op je NAS (één of meer disks gekoppeld aan je netwerk) of PC staan, bekijken op je TV. De ARCHOS zelf bevat maar 8 GB aan opslagcapaciteit, maar je kunt dat met USB uitbreiden zoveel je wilt.

Het apparaatje zal zo rond de 129 Euro gaan kosten (129 USD wordt nu genoemd als consumentenprijs). Overigens zijn er al diverse HDMI-dongles met Android-on-a-stick, die van je standaard TV een smart TV maken: STAS, Always Innovating, Electroshop, Liquid TV, Prodvx en meer. Deze laatsten bieden standaard geen camera functie of uitgebreid toetsenbord, maar je kunt er vaak wel een draadloze muis of toetsenbord op aansluiten.

Website v/d Week: ltvalmere.nl ~ 11:15 uur

Naar aanleiding van een bericht op Omroep Flevoland over het overschot aan tennisbanen in Almere, en de – t.o.v. de landelijke trend – lage animo bij Almeerders om te gaan tennissen, besteden we dit keer aandacht aan de site van LTV Almere, ‘de oudste tennisvereniging van Almere’: www.ltvalmere.nl

ltvalmere

Het begint goed: met of zonder www. kom je uit bij de juiste site. Een slider, bestaande uit grote foto met rechts wat tekst geeft de site dynamiek (hoewel de caroussel wel iets te snel draait). Belangrijkste functies van zo’n site zijn natuurlijk het lid worden, lesmogelijkheden, kalender en het kunnen boeken van een baan. Leuk is dat je kunt abonneren op een gedeelde Google Calendar en zo bijv. op je smartphone te zien krijgt wanneer er iets te doen is op de tennisvereniging.

Het aanmeldformulier werkt goed en controles op velden worden netjes opgevangen. Foto’s worden prima gepresenteerd. Sponsors worden genoemd, maar (helaas voor hen) zonder logo. Berichten worden ingedeeld in categoriën en zijn leuk met foto’s verrijkt. LTV Almere meldt op de site geen social media profielen, maar maakt delen van nieuwsberichten via Twitter (en soms via Facebook of Google+) wèl mogelijk. Vond zelf een actief profiel op Twitter van LTVAlmere1977, naast een ongebruikt (gekaapt?) @LTVAlmere account. Waarom dat niet vermelden op de site?

Al met al steekt de site functioneel goed in elkaar. Wat ik wel mis was de mogelijkheid om (via de site of via sociale profielen) afspraken te plannen om te gaan tennissen met een ander (onbekend) clublid. Als er iets is wat deelname stimuleert, dan is het wel dat je via je vereniging mensen stimuleert om met elkaar te gaan tennissen, ook als ze elkaar nog niet kennen. Dat aftasten begint .. als je het goed doet .. online.

Technisch is de site (nog) niet goed ingericht. Het is gebaseerd op WordPress 3.5, wat normaliter alle ruimte geeft om middels plugins goed te worden ingericht. Helaas worden alle pagina’s nu nog aangeroepen met een technische (default) aanroep: ?page_id=. Dat is door Google slecht te indexeren en wordt dan ook afgeraden. In WordPress is dat simpel om te zetten naar een goed te indexeren paginanaam (zie Permalink Settings). De taal volgens de site META ‘Engelstalig’ (en) moeten zijn, terwijl het Nederlands is (even aanpassen). META keywords en descriptions ontbreken in het geheel. Ook dat is middels een plugin simpel op te lossen: WordPress SEO van Yoast. Daarmee maak je overigens ook een sitemap.xml en robots.txt bestandje aan.

Zoeken op ‘Almere tennis’ geeft in Google wel keurig als eerste de site van LTV Almere. Als oudste tennisvereniging verwacht je natuurlijk ook dat ze daar staan. Overigens is de site niet terug te vinden zonder die exacte combinatie van woorden. Zo levert ‘tennis flevoland’ geen link op en ‘tennis’ zelf al helemaal niet. Althans niet bij de eerste 100 zoekresultaten.

ltvalmere-benchmark

Qua benchmark scoort de site in Lipperhey gemiddeld t.o.v. een 3-tal andere websites van tennisverenigingen in Almere (Centre-point.nl, Gouwen.nl en Hetnieuweland.nl). Overall blijft de site daarmee hangen op een 4.6, waarbij met name de populariteit (slechts 4 backlinks) te wensen overlaat. Vraag je leden eens om een linkje naar de site op te nemen. Dat doet wonderen in Google (vanaf ca. 50 backlinks tel je mee).

ltvalmere-meta

Conclusie: al met al zeker geen slechte website. Functioneel informeert het naar behoren en de meeste functies werken ook naar behoren. Grafisch is het niet hoogstaand, maar het voldoet. Technisch is er nog wat werk aan de winkel, maar dat is een kwestie van weten en doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.