De Digitale Media van 21 januari 2013

Onderwerpen vandaag:

  • Instagram niet geraakt door privacy-debacle?
  • Kim Dotcom slaat terug met nieuwe clouddienst Mega
  • Wachtwoorden te simpel te kraken: kan het beter?
  • App v/d Week: MightyText – een Android app voor SMS op je PC of laptop

Instagram niet geraakt door privacy-debacle?

instagramTwee dagen nadat Instagram haar gebruikers confronteerde met nieuwe gebruiksvoorwaarden (TOS of Terms of Service), waarin stond dat Instagram – zonder de gebruikers daarvoor te compenseren – het recht verwierf de foto’s te verkopen aan derden, was die wijziging in de voorwaarden alweer teruggedraaid. De oproer, die mede voortkwam uit het feit dat het voor de gebruikers letterlijk kiezen of delen was (geen opt-out mogelijkheid), had effect.

Diverse media rapporteerden dat gebruikers massaal hun account hadden opgezegd, omdat dat de enige escape was om te voorkomen dat hun foto’s zonder hun toestemming verhandeld werden. In ieder geval kan dat worden opgemaakt uit de dagelijkse en weekelijkse gebruikscijfers, verstrekt door Appstats (en App Data). Gek genoeg neemt het aantal maandelijkse gebruikers juist toe sinds de bekendmaking van de nieuwe TOS. Dit was zo tegenstrijdig dat Instagram voor het eerst in haar korte geschiedenis (start was in oktober 2010) zelfs cijfers bekend maakte.

Daar waar Appstats haar cijfers ontleent aan de links van een app naar Facebook (en dus niet volledig is) geeft Instagram aan dat het werkelijk aantal maandelijkse gebruikers meer dan 90 miljoen is. En belangrijker nog, elke maand met 10% groeit. Ook zouden er per dag 40 miljoen foto’s via Instagram gedeeld worden. Instagram wuift de sterke daling van de dagelijkse en wekelijkse gebruik weg, omdat dat te wisselvallig zou zijn. Overigens laat App Data inmiddels helemaal geen gegevens meer zien over Instagram – met afstand de nummer #1 app.

Kim Dotcom slaat terug met nieuwe clouddienst Mega

De Amerikaan, van Duitse afkomst, Kim Dotcom aka Kim Schmitz, heeft eind vorige week zijn nieuwe site gelanceerd, vanuit Nieuw-Zeeland: MEGA – Mega.co.nz

MEGAKim is niet de kleinste van lijf en leden. De naam MEGA komt echter van een eerder succesvol bedrijf: MegaUpload. Dat internet bedrijf van Dotcom werd precies een jaar geleden op last van de FBI onderuit gehaald op grond van vermeende inbreuken op auteursrechten van derden, zowel door medewerkers als door gebruikers. De nieuwe site tekent de veerkracht van de miljonair.

De eerste dag en binnen een paar uur hadden zich al 250.000 mensen aangemeld. Dat is overigens knap, want toen ik het gisteravond zelf probeerde kon ik zonder inloggen een bestand op de server zetten (dat bleef overigens wel in Pending staan). En toen ik me wilde registreren duurde dat ruim 20 minuten. Maar goed, het is nog een BETA en als je al zoveel mensen aan je weet te binden in zo’n korte tijd .. poeh! Ben benieuwd waar al die data wordt opgeslagen ..

MEGA zal door het aanbod een geduchte concurrent worden van Dropbox en Google Drive. MEGA biedt gratis 50 GB aan versleutelde cloudstorage. Dat is 25x zoveel als Dropbox en 10x zoveel als Drive.

Mega belooft vanaf dit weekend de gratis filesharing met hoge snelheden te faciliteren. De website biedt ondersteuning voor batch-uploads en -downloads. Mega belooft verder internetters “eenvoudige privacy” te geven bij het delen van hun bestanden. Mogelijk betekent dit helemaal geen privacy voor de sitebezoeker. De site vermeldt eerlijk gebruikersgegevens te registreren als e-mailadressen, ip-adressen, doorverwijzingen van andere websites en de onderdelen van de website die door de gebruiker wordt bezocht.

De dataversleuteling en -ontsleuteling werkt straks via de browser. Hiervoor hebben de internetters geen software meer nodig die op de computer wordt geïnstalleerd. Bij MegaUpload werd voor het delen van bestanden nog de Megamanager-software gebruikt, maar deze is afgeschaft. Je persoonlijke 2048-bits RSA key wordt overigens gebaseerd op je muisbewegingen en toetsaanslagen. Heel apart ..

mega-status

Na bijna een half uur eindelijk een eerste file kunnen uploaden. Stuurde een file van 2,5 MB naar de server .. zag de teller rap oplopen naar 50% .. om vervolgens weer terug te lopen naar 10%. De snelheid wisselde daarbij tussen 0 – 5 KB/sec. Uiteindelijk viel de upload zo vaak terug dat het bestandje er na 1 uur nog niet op stond. Dat staat in schril contrast met commerciële netwerken, waar de upload varieert van 60 tot 120 KB/sec.

Gratis heeft dus een prijs ..

Wachtwoorden te simpel te kraken: kan het beter?

Eerder wezen we al op de site JeWachtwoord.nl waar je met een schuifbalkje en het plaatsen van wat vinkjes in één oogopslag kunt zien dat je huidige wachtwoord(en) zéér waarschijnlijk binnen een paar seconden te hacken is/zijn met de huidige stand van de techniek.

Volgens Duncan Stewart, hoofdonderzoeker van de Canadese tak van Deloitte, is meer dan 90% van alle wachtwoorden die gebruikers op internet gebruiken, binnen enkele seconden te kraken. Een wachtwoord van acht karakters zou met algemeen verkrijgbare virtualisatiesoftware en snelle videokaarten binnen vijf uur te kraken zijn. Hij pleit dan ook meer voor multifactor-authenticatie waarbij niet alleen het wachtwoord maar ook zaken als bijvoorbeeld de mobiele telefoon, een creditcard of zelfs biometrische gegevens gebruikt moeten worden.

yubikeyGoogle test momenteel met een USB-drive als vervanger van je wachtwoord. Het gaat hier om de YubiKey van Yubico – het is een kleine USB-stick met hierop software, die het mogelijk maakt via verschillende authentificatie methoden (One Time Password, Oath, challenge-response of een statisch wachtwoord) simpel op applicaties in te loggen, die de YubiKey ondersteunen.

Het ligt voor de hand dat we in de komende jaren allemaal met zo’n USB-drive rondlopen of dat we ons authentificeren via biometrische weg (fingerprint, iris-scopie, adem, etc.). In de basis dient er altijd een combinatie te zijn van twee factoren: een wachtwoord en een device/token.

App v/d Week: Mighty Text – SMS vanaf je tablet

Hoewel WhatsApp en andere messenger services veel van het SMS’en heeft overgenomen wordt de platte berichtendienst nog steeds veel gebruikt. Helaas alleen op je (smart)phone. Nu is er een app, die het mogelijk maakt om vanaf je PC, laptop of tablet SMS’en te versturen en te ontvangen – via een slimme brug naar je smartphone: Mighty Text (met dank aan @bjornscheldeman).

mightyHet werkt heel simpel. Je volgt gewoon de instructies op de site (waarbij nadrukkelijk wordt aangegeven dat je eerst de app op je Android smartphone installeert). Nadat je de app op je smartphone hebt geïnstalleerd, lanceer je de webapp in je favoriete browser. De webapp connecteert op basis van de Gmail-account aan je smartphone en voila, je hebt een SMS panel op je tablet (Android tablet, iPad of Kindle Fire) of PC. Als er een SMS-bericht binnenkomt om je smartphone, dan waarschuwt de webapp je hiervoor en kun je de SMS gewoon op je tablet of PC beantwoorden.

Voor wie/wat/waar? Dat zal de toekomst uitwijzen. De app werd begin dit jaar gelanceerd en de recenties zijn vooralsnog positief. De app is 100% gratis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.