De Digitale Media van 28 januari 2013

Januari zit er al weer bijna op. We hebben de CES (Consumer Electronic Show) al weer gehad voor dit jaar en zijn nu in afwachting van de MWC (Mobile World Congres) van 25-28 februari 2013 in Barcelona. Heel erg benieuwd wat dat straks voor moois gaat brengen en een goede reden om eind februari even een weekendje Barcelona te boeken.

De onderwerpen voor deze week zijn:

  • VVD wil anoniem meldpunt social media
  • Boer Harry uit Swifterbant via app te volgen
  • Steve Jobs dreigde Palm met rechtzaak
  • Website v/d week: creatieveindustrieflevoland.nl

VVD wil anoniem meldpunt social media

beware-dogOpruiing, oproepen tot relschoppen en andere misdaad gerelateerde bericht die via social media het web opgeknald worden. Het mag sowieso al niet, maar als het aan de VVD ligt moet er een meldpunt komen waar burgers anoniem dergelijke misstanden aan de politie kunnen melden.

VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff ziet een meldpunt voor zich als de al bestaande dienst Meld Misdaad Anoniem. Een soortgelijke online dienst moet het anoniem melden van misdaden online gemakkelijker moeten maken, aldus Dijkhoff tegen WebWereld.nl.

Belangrijkste voorwaarde bij een dergelijke dienst is volgens Dijkhoff garantie op anonimiteit voor de melder. “Dat is essentieel. Twijfels over de anonimiteit zijn funest.” Daarom moet een dergelijke website ook onder de vleugels van de Stichting M vallen en niet onder die van de politie, vindt Dijkhoff. “De Stichting M gaf aan dat een website die garantie geeft op anonimiteit niet gemakkelijk is te realiseren, maar dat het wel kan.”

Note: Zeer waarschijnlijk dat de VVD dit ballonnetje oplaat nadat Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, vorige week een boekje opendeed over de continue stroom van verwensingen aan zijn adres. Zelf schreef ik er al een blog over ‘De opkomst van de social hooligans‘. Vraag is wat zo’n meldpunt kan aanrichten: als de vervolging via de Politie gaat, dan zal melden weinig meer opleveren dan nu het geval is. Simpelweg omdat de Politie nauwelijks prioriteit legt bij online criminaliteit.

Note: In de uitzending noemde ik als alternatief voor een meldpunt ‘social media moderators’: mensen die actief deelnemen aan de social media, maar getraind worden om als intermediair op treden tussen community en overheid. Over het profiel en de inzet zal moeten worden nagedacht, maar een dergelijke constructie was bij Compuserve al heel gewoon en ook in de tijd van chatcommunities waren moderators een normaal verschijnsel.

Boer Harry uit Swifterbant via app te volgen

Harry Schreuders' Farm AppAkkerbouwer Harry Schreuder uit Swifterbant heeft sinds kort een app waarop zijn bedrijf uitgebreid wordt belicht. Met de app wil de boer zijn bedrijf onder de aandacht brengen van gewone mensen en collega’s.

Zo zijn er foto’s en filmpjes van het zaaien van de verschillende gewassen zoals tarwe, aardappelen en uien te zien, Verder staan er gegevens over zijn bedrijf, handige weetjes, en een blog van Harry op. Onder de naam Harry’s Farm is hij al jaren zeer actief op verschillende social media.

Met de nieuwe app wil Harry een volgende stap zetten in het moderne boeren. De app moet de bezoekers dichter bij de natuur brengen en inzicht geven over de herkomst van ons voedsel.

Note: de app uiteraard even getest. Bij opening krijg je een scherm te zien van Apps for Farming, een bedrijf wat apps maakt voor een ‘beter beheer’ van akkers en gewassen in de akker- en tuinbouwsector. De app van Harry zelf ziet er vrij simpel uit, maar geeft een leuke kijk op wat Harry in het dagelijks leven doet. Niet alles werkt even goed. Zo blijken de links naar een aantal video’s niet te werken. Maar over het algemeen verwonder ik me over dit bijzondere initiatief: het is een prachtig voorbeeld van ‘delen’ en één van de eersten zijn die op deze manier zijn/haar passie met ons deelt. Chapeau!

Steve Jobs dreigde Palm met rechtzaak

Steve Jobs was het behoorlijk beu dat fabrikant Palm steeds waardevol personeel wegkaapte bij Apple. In 2007 nam de overleden topman contact op met Edward Colligan, toenmalig CEO bij Palm, om tot een overkomst te komen hierover. Dit blijkt uit juridische documenten die deel uitmaken van een rechtszaak die nog gaande is tussen oud-medewerkers en hun voormalig werkgevers Apple, Google en Intel over de overeenkomsten tussen de bedrijven om elkaars personeel niet in te pikken.

Apple wilde in 2007 (twee maanden na de lancering van de iPhone) eenzelfde soort overeenkomst afdwingen bij Palm. Volgens Colligan dreigde Jobs het bedrijf anders aan te klagen voor het schenden van talloze patenten. De voormalig topman liet aan Jobs weten : ”Jouw voorstel om af te spreken dat geen van beide bedrijven elkaars personeel aanneemt, is niet alleen fout maar ook illegaal.”

Note: We weten dat Apple en Google de nodige ruzie hebben gehad over het afpikken van elkaars personeel – destijds was Schmidt CEO bij Google en lange tijd lid van de Raad van Bestuur bij Apple, maar werd gevraagd te vertrekken – mede omdat Android steeds meer de markt wegkaapte van iOS. Er loopt dus een rechtzaak op dit moment, omdat Apple, Google, Pixar en Intel destijds onderling hadden afsproken dat ze niet zouden werven onder elkaars personeel en dat is een strafbaar feit. Grappige is dat Apple nu zelf personeel wegkaapt bij concurrenten om, zoals ze dat zelf zeggen, ‘competitive’ te blijven.

Website: creatieveindustrieflevoland.nl

Een oude bekende, want eerder bespraken we al xlfestival.nl in maart van vorig jaar van XL De Ateliers. Ik gaf de site toen een onvoldoende. De vraag is dan ook: doen ze het nu beter?

creatieveindustrieflevoland

De site opent met een zwart-wit blokkenpatroon, wat kleurt zo gauw je er met je muis overheen beweegt. Het zou dodelijk saai zijn als de hele site in zwart/wit zou zijn, maar gelukkig steekt het gekleurde logo van XL De Ateliers hier nog enigzins bij af. Door te klikken op de bovenste foto’s verandert het middenscherm. Doordat de foto niet gekleurd blijft na selectie, raak je echter de verbinding snel kwijt. Inloggen op de site kan pas als je per e-mail of telefoon een inlogcode hebt opgevraagd. Waarom kun je niet gewoon, zoals op elke site, een inlogcode aanvragen door het invullen van een formuliertje? Mijn inziens maak je het zo veel te moeilijk voor bezoekers van je site om door te dringen in de rest van de site.

Maar wat doet de site eigenlijk? Eerst lijk ik bot te vangen op de site, maar na het klikken op een ‘blokje met wat kreten’ lees ik iets van de essentie. Ok, het is dus gewoon XL De Ateliers. Kunst & cultuur dus. Maar waarom dan ‘industrie’? Dan denk ik namelijk aan vormgevers, videostudio’s, reclamebureau’s, drukkerijen, etc. Eens zoeken op het internet. Vind een linkje dat in 2006 het initiatief Creatieve Industrie Flevoland is gelanceerd. Het zou bedoeld zijn om ‘bedrijven en actoren in de creatieve industrie met elkaar te verbinden‘. Op de site die we nu bespreken gaat het echter – voor zover ik kan zien – over kunst & cultuur. Verwarrend.

Nog maar wat rondklikken (snap er inmiddels weinig meer van). Klik op een tafel/stoel plaatje met ‘Zelf huren’. En dan dringt het tot me door: het gaat om de verhuur van ruimtes om iets ‘creatiefs’ te kunnen doen: een werkplek, kantoor, galerie of theater. Now we’re talking. En als ik dan op de link ‘De bewoners’ klik, zie ik wat huurders en ook weer XL Festival. Als ik het goed begrijp, gaat het hier dus om een soort van Creative Campus, zoals we in Almere kennen? Moet er helaas naar blijven gissen, want mij hebben ze niet bereikt.

Afijn, functioneel is deze site bepaald geen hoogstandje. En als ik technisch de boel laat onderzoeken door Lipperhey, dan komt ook deze site niet boven een 5 – ook nu weer ontbreken de belangrijkste elementen om ‘gevonden’ te worden door zoekmachines. Het is teveel om op te noemen en van herhalingen worden alleen omroepen blij. Dus ik laat het er maar bij. Hoop dat iemand het me ooit nog eens kan uitleggen ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.