De Digitale Media van 8 april 2013

appdefilmkopie

Onderwerpen van vandaag:

  1. APP, de eerste second screen film
  2. Zoekgeschiedenis als bewijs
  3. Komt de nieuwe iPad eraan?
  4. App v/d week: WappZapp voor iOS

1 – APP de second screen film

Voor een bespreking van de eerste second screen film APP verwijs ik je naar mijn voorbeschouwing op De Sociale Media.

2 – Zoekgeschiedenis als bewijs

De zoekgeschiedenis van moordverdachten wordt steeds vaker aangevoerd als bewijs om voorbedachte rade te bewijzen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Computerworld.nl in samenwerking met de VU. In februari werd bijvoorbeeld Debby R. veroordeeld voor het vermoorden van haar twee zoontjes van 10 en 7 jaar oud. Ze gebruikte daarvoor een grote hoeveelheid pillen.

Toen haar computer werd onderzocht bleek dat zij een uur voor de moord had gezocht naar informatie over zelfdoding met medicijnen. Daardoor werd bewezen dat zij handelde met voorbedachte rade. Zij kreeg daarom 16 jaar cel, in plaats van de 6 tot 10 jaar die ze waarschijnlijk zou hebben gekregen voor doodslag.

Johannes Bijlsma, strafrechtonderzoeker van de VU, is positief over het gebruik van zoekgeschiedenis in moordzaken. “De rechter accepteert dit soort bewijs bijna altijd en er is moeilijk onderuit te komen. De zoekgeschiedenis is in deze zaken eigenlijk het perfecte bewijs voor voorbedachte rade”, zegt hij.

Hij vergelijkt het met een persoonlijk dagboek dat wordt gevonden in het huis van een verdachte. Net als het dagboek is de zoekgeschiedenis volgens Bijlsma ‘fair game’ voor de rechtbank.

Meestal wordt de zoekgeschiedenis achterhaald via de computer van de verdachte. Ook internetproviders en zoekmachines zelf kunnen met een gerechtelijk bevel worden gedwongen om de zoekgeschiedenis vrij te geven, maar dat gebeurt in Nederland een stuk minder.

3 – Komt de nieuwe iPad eraan?

In de Verenigde Staten hebben diverse winkelketens de prijzen van iPads verlaagd. De verwachting is dat nieuwe tablets van Apple nog in april worden gepresenteerd.

Onder meer Best Buy en Walmart, twee grote Amerikaanse ketens, hebben flinke prijsverlagingen voor iPads doorgevoerd.

Zo is de iPad 3, niet de meest recente versie, zo’n 30 procent goedkoper dan voorheen. De nieuwste iPad is niet in prijs verlaagd. Wel zijn ook mildere prijsverlagingen voor de iPad Mini doorgevoerd.

Hoewel de ketens tegenover the New York Times stellen geen informatie over aanstaande nieuwe tablets te hebben, erkent Best Buy dat het in wil spelen op ‘potentiële nieuwe producten’. Walmart ontkent dat de prijsverlagingen iets te maken hebben met nieuwe producten.

Toch komen de acties overeen met eerdere verwachtingen dat Apple zeer snel nieuwe iPads zal lanceren. Al maanden geleden gingen er geruchten dat in het voorjaar nieuwe tablets uit zouden komen. Onlangs werd bovendien nog de maand april genoemd.

Apple presenteert nieuwe iPads doorgaans in maart, maar week daar afgelopen jaar ineens van af door de iPad Mini en iPad 4 in oktober te onthullen.

Er gaan inmiddels geruchten over een iPad Mini met een Retina-scherm, dat moet zorgen voor een scherper beeld. Ook zijn er berichten over een iPad 5 met het ontwerp van de iPad Mini. Dat zou betekenen dat de grote tablet dunnere randen krijgt rond het scherm en een andere behuizing.

iPad-5-image

Op MacWorld wordt van alles gespeculeerd over de release-datum (varierend van maart 2013 tot oktober 2013) en over de specs van de iPad 5.

4 – App v/d Week: WappZapp voor iOS

De app van deze week heeft een naam, die verdacht veel lijkt op WhatsApp, maar toch iets totaal anders is. De tip kwam van Colin Ellis, één van de twee initiatiefnemers van de Nederlandse startup ManyMindsWappZapp is een app waarmee je films en video’s van Youtube, Vimeo, Uitzendinggemist, SBS6, Net5, Veronica en vele andere bronnen kunt bekijken. Gewoon op je iPhone, iPod of iPad. Helaas nog niet op Android, Blackberry of Windows.

Van de website: “WappZapp is het meest innovatieve TV-bedrijf van Nederland volgens de Accenture Innovation Awards én The Next Web (TNW). WappZapp werkt samen met o.a. De Telegraaf, Uitzendinggemist, Flabber.nl om hét online TV startportaal van Nederland te worden.”

WappZapp wil de beste en leukste video’s van het internet voor je toegankelijk maken. Daar komt de naam ook vandaan: wapp is een contaminatie naar web en app; zapp zinspeelt op zappen, zoals je op TV gewend bent te doen.

Zo gauw je WappZapp als app hebt gedownload kun je al aan de slag, en dat is vooral heel veel video bekijken. Bezoek de sectie ‘Veel Bekeken’ of ‘Net Binnen’. Of bekijk de ‘Top 10’ van de afgelopen week. Of zoek op bron of thema. Afijn, je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat op WappZapp.

WappZapp

Maar de hele tijd op je smartphone naar een video kijken, onderuithangend op de bank, is natuurlijk lang niet zo leuk als de video op je televisie of notebook bekijken. WappZapp maakt het mogelijk. Je gaat hiervoor (op je internet-TV of notebook) naar de website WappZapp.TV, vult de koppelcode die je daar ziet op je smartphone in en de twee zijn ‘gesynchroniseerd’. Als je nu een leuke video, film, serie of docu gevonden hebt, dan klik je op het blauwe icoontje en voilà, je kijkt de video op je notebook of televisie (nu nog op Samsung Smart TV en binnenkort Sony met Google TV – of via Apple TV).

Verder kun je lekker sociaal met je vrienden op Facebook delen waar je naar kijkt en wat je van een video vindt (hartje). Delen kan via Twitter, Facebook en e-mail. Afijn, wil je de regie over je eigen TV-avond, dan weet je nu wat je nodig hebt.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.