De Digitale Media van 29 april 2013

google-nexus-4-beschikt-over-een-quadcore-processor-nexus-4-press-shot1

Onderwerpen van vandaag:

  1. LG doet het ineens goed met smartphones
  2. Bedreigingen via internet (dat is toch nooit anoniem)
  3. DDoS nu op DigiD
  4. Read Later apps bekeken

1 – LG doet het ineens goed

We zijn inmiddels gewend te denken aan top smartphones als de Samsung Galaxy IV, de iPhone 5, de Sony Experia Z en de Nokia Lumia 920, maar LG herpakt zich sterk op de smartphonemarkt en verkocht in het eerste kwartaal van 2013 meer smartphones dan ooit te voren.

In totaal gingen in januari, februari en maart 10,3 miljoen telefoons over de toonbank. “Het hoogste aantal sinds LG de smartphonemarkt betreden heeft”, aldus het bedrijf. Het aantal blijft echter ver achter bij bijvoorbeeld Apple en Samsung.

De mobiele tak van LG boekte door de recordverkoop een winst van omgerekend 91,4 miljoen euro. Dat is ruim 30 procent meer dan in dezelfde periode aan jaar geleden. De groei is onder meer te danken aan de Nexus 4Optimus G-serie en de L-serie van betaalbare smartphones.

Dit bericht op NU.nl verdient toch enige nuancering. De groei is namelijk niet ‘onder meer’ maar vrijwel geheel te danken aan de Nexus 4, zoals uit dit bericht blijkt:

.. we have to award LG with an honorable mention for leaping from a 0.3% market share in the three months to February 2012 to 4.3% a year later. That’s “almost solely” due to strong Nexus 4 sales, which is incredibly impressive given how hard it has been to score one of those in the recent past.

De Nexus 4 is een smartphone waarvoor LG de hardware heeft verzorgd en Google de software. In tegenstelling tot andere Android-telefoons van concurrerende fabrikanten is er geen skin met extra software overheen gelegd. De Nexus 4 draait op een ‘schone’ versie van Android 4.2.2. De Google-telefoon heeft een 4,7 inch scherm met een resolutie van 1280 x 768 en draait op een 1,5GHz-Snapdragon S4-processor van Qualcomm. Het apparaat is vanaf 17 april 2013 in Nederland leverbaar, maar was al sinds november vorig jaar in andere landen te koop.

2 – Bedreigingen via internet

De jongen die een dreigbericht op internetforum 4chan plaatste, is gevonden in een hotel in Costa Rica. De 18-jarige zou het hotel waar hij verbleef niet meer kunnen betalen en is vrijwillig meegegaan naar de ambassade in de hoofdstad San José.

De verdachte kwam zaterdag op Schiphol aan en werd direct aangehouden en op het politiebureau in Leiden vastgezet.

Vanuit Costa Rica zou hij op het internetforum de schietpartij hebben aangekondigd. Als gevolg van de bedreiging bleven alle middelbare en mbo-scholen in Leiden maandag dicht. Dinsdag en woensdag waren er lessen, maar bewaakten agenten elk schoolgebouw.

Bron BNR

Hij kan een celstraf krijgen van maximaal 2 jaar voor bedreiging. De jongen moet mogelijk ook opdraaien voor de kosten van de enorme politiemacht die is ingezet. Wanneer hij voet op Nederlandse bodem zet, is nog niet bekend.

De politie heeft drie computers in beslag genomen van een vriend van de verdachte. Agenten gingen naar zijn huis in Stompwijk en namen de computers mee voor onderzoek naar het dreigement dat zondagavond op 4chan werd geplaatst.

Ging dit dan niet anoniem?

Voor het blote oog wel: iedereen kan posten op dit bulletin board, zonder dat hiervoor een account hoeft te worden aangemaakt. Op de site staat: ” To post as Anonymous, simply do not fill in the [Name] field when submitting content. Information such as your personal IP address is viewable only to the administrators, and is not made publicly available.”

Het IP-adres van de poster is dus wel bij de beheerders bekend en wordt gelogged. Logisch, want de site zegt zelf te voldoen aan de Amerikaanse wetgeving. Ik vermoed dan ook dat via de VS een verzoek aan de site is gedaan om het IP-adres van de poster te achterhalen. Dat was kennelijk ook het IP-adres van de PC, waar deze jongen achter heeft gezeten. Een beetje hakker had gebruik gemaakt van een Onion-network en was nooit gespot. Overigens laat de site een cookie op de PC achter. Dat zou als bewijs kunnen dienen.

3 – DigiD onbereikbaar door DDoS

Bron: Nu – DigiD, de dienst waarmee burgers digitaal overheidszaken kunnen regelen, is donderdagochtend nog altijd niet bereikbaar door een DDoS-aanval. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Woensdag was DigiD ook al slecht bereikbaar.

“De site is weer verminderd danwel niet bereikbaar. We weten nog steeds niet wie er achter zit, maar vervelend is het wel”, aldus een woordvoerder woensdagavond tegenover NU.nl.

Dinsdagavond begonnen de problemen bij DigiD door een DDoS-aanval. Hierbij zijn de servers van van de dienst overbelast en is de site niet meer te bereiken. Woensdagmiddag was het probleem tijdelijk opgelost.

sven

Inmiddels lijkt er zich wel een verdacht (groep) af te tekenen. In maart was er een grote aanval op Spamhaus, een organisatie die de ontwikkelingen op het gebied van spam volgt, om de internetgemeenschap mogelijkheden te bieden om de overlast erdoor te verminderen. In de praktijk komt het neer dat IP-adressen van notoire spammers op een RBL (remote blocking list) komen te staan, die weer door mailservers worden gebruikt om spam te weren.

Sven Kamphuis (boven, bekend als cb3rob) is hierboven te zien met de vlag van de Piraten Partij voor het bedrijf Cyberbunker. Alle IP-adressen van zijn bedrijf CB3ROB zouden door Spamhaus op de blacklist gezet zijn. Uit ervaring weet ik (als hosting provider) dat je het dan behoorlijk bont moet hebben gemaakt. Ik weet ook dat ze bij Spamhaus niet altijd even redelijk zijn en soms een lijn volgen die voorbijgaat aan de belangen van klanten. Het mag niet, maar ik had ze zelf ook wel een schop willen geven destijds.

Sven pikte de blokkade echter niet. Samen met anderen vormde hij de groep Stophaus en een aantal leden uit die groep voerde, volgens Sven, de aanval uit. In het interview wijst Sven op een link met Russische spammers. Naar vermeend, klanten van Sven. In het interview zegt Sven woordvoerder te zijn van deze groep. De aanval was zelfs de grootste aanval ooit op het Internet. Op enig moment was de aanval zelfs 300 Gigabit/sec groot.

Na onderzoek van het National Cyber Security Centrum werd Sven Kamphuis (SK) in Barcelona aangehouden door de Spaanse Politie. Eind maart werd al duidelijk dat Kamphuis (mede) achter de aanval op Spamhaus zat, die de site van Spamhaus maar liefst 5 dagen plat legde.

De afgelopen weken werden diverse aanvallen gepleegd op Nederlandse sites. Nu zegt diezelfde Stophaus groep, dat zij achter die aanvallen zitten en dreigen met de grootste aanval ooit op Nederland ooit .. als Sven niet wordt vrijgelaten.

4 – Read Later apps bekeken

Als je surft over het internet dan kun je eenvoudig en snel een website (URL bookmarken in je browser. Zo’n bookmark (ook wel bladwijzers of favorieten genoemd) kun je dan op een later tijdstip snel weer terugvinden. Heel handig.

Helaas nemen we steeds meer informatie tot ons via mobiele apparaten en met de opkomst van sociale netwerken, RSS-readers en curated newspapers neemt de snelheid en hoeveelheid informatie ook rap toe. Bookmarken op mobiele browsers werkt niet lekker en bij sommige apps lees je de informatie meestal niet eens meer in een browser. Denk aan apps als Flipboard of Newsify.

Je herkent dit vast wel: je ziet een interessant bericht voorbijkomen, hebt geen tijd om het te lezen en maar het ook niet aan je voorbij laten gaan. Waar sla je het linkje naar het bericht dan op? Dan heb je ongelovelijk veel plezier van een ‘Read later’ app op je smartphone of tablet. En het leuke is dat die bookmarks later ook via je PC gewoon op te vragen zijn!

De eerste app, die het mogelijk maakte om linkjes te bewaren op je smartphone was Instapaper. Later volgden Pocket (voorheen Read it later) en Readability. Sinds kort is daar DotDotDot bij gekomen.

Instapaper laat je als enige app links opslaan in folders. Dat is echter lang niet zo handig als je er een tijdje mee werkt; het taggen van links is veel flexibeler. Daarnaast lijkt de app optisch wat gedateerd ten opzichte van de anderen.

Readability

Vandaar dat ik overstapte naar Readability, omdat je daar aan elk linkje tags kunt koppelen. Door te filteren op tags kun je links rond onderwerpen groeperen.

Pocket

Daarnaast heb ik Pocket actief en ook dat werkt prima. Alle 3 de systemen zijn grotendeels vergelijkbaar en eigenlijk kun je geen foute keuze maken. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ze hebben allemaal wel een handige browser integratie, werken soms wel met de ene app, maar weer niet met de andere (Flipboard ondersteunt bijvoorbeeld wel weer alle 3, maar Newsify alleen Pocket). De ene heeft een handigheidje hier, de ander daar. Maar in essentie lossen ze hetzelfde probleem op: linkjes bewaren voor later. Uiteraard kun je vanuit de app de pagina’s makkelijk teruglezen en delen via social media en e-mail.

DotDotDot

Tot slot nog een video van DotDotDot. Deze app is nog in Beta, maar lijkt al een beetje een mix van een klassieke bookmark-app en een social-bookmarker, zoals Delicious. In de basis is het weer hetzelfde als de voorgaande apps, alleen kun je hier ook publieke bookmark-pagina’s mee maken en links met/van anderen delen. Wat een mooie toevoeging is, is dat je annotaties of aantekeningen kunt maken in de tekst, zodat je later kunt teruglezen wat je zo belangrijk vond om de URL te bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.