De Digitale Media van 6 mei 2013

hotmail_to_outlook

Onderwerpen van vandaag:

  1. Dag Hotmail!
  2. Wifi .. onder water!
  3. TV verleden tijd volgens Google topman
  4. Beste NL apps volgens NU.nl

1 – Dag Hotmail!

Bron: Techzine – Hotmail is definitief passé, nu de laatsten onder de 300 miljoen gebruikers door Microsoft automatisch zijn overgezet naar vervanger Outlook.com.

“We willen iedereen erg bedanken die Hotmail in de loop der jaren heeft ondersteund, voor sommigen zelfs al vanaf 1996,” schrijft Microsoft’s Dick Craddock in een concluderende blogpost. “Het was een geweldige reis en we waren vereerd om jullie vele jaren van die geweldige ervaring te voorzien.”

De previewfase van web-outlook lag al in juli vorig jaar voor het grijpen, maar ging pas enkele maanden geleden over op verplichte omschakeling. Het omzetten van honderden miljoenen accounts en 150 miljoen gigabytes (!) aan data duurde volgens Craddock zes weken, hoewel de berichtgeving ruim twee maanden overspant.

Hotmail-adressen blijven overigens gewoon in gebruik als alias van het nieuwe Outlook-adres. Gebruikers die nog niet waren overgestapt moeten de nieuwe interface nu ook laten bezinken.

Opm.: De look van Hotmail was de afgelopen 10 jaar niet meer gewijzigd. Met de nieuwe interface van Outlook-web trekt Microsoft de vormgeving gelijk met Windows 8, bestaande uit een minimalistische look, rechte lijnen, dunne lettertypes en veel witruimte. De nieuwe Outlook-interface biedt ook integratie met Facebook en Twitter, zodat je bij ontvangers/verzenders direct kunt zien welke profielen zij daar hebben (met foto-weergave).

2 – Wifi .. onder water!

Bron: NOS op 3 – Met je telefoon het water in en alles wat je tegenkomt meteen op Facebook of Twitter gooien: met onderwaterwifi zou het kunnen. TNO en Defensie zijn druk bezig met een proef om internet onder water mogelijk te maken. Skypen onder water is echt nog toekomstmuziek, maar een internetverbinding onder water gaat er zeker van komen.

Het verschil tussen land- en onderwaterwifi zit ‘m in de manier van verspreiden. “In de lucht gaat het met radiogolven, in het water met geluid “, legt Maarten Lörtzer van TNO uit. “Dat gaat redelijk, water draagt geluid ver. Denk maar aan walvissen die via geluid communiceren.”

Maar ongestoorde communicatie onder water is moeilijk, de temperatuur of het water kunnen invloed hebben op de boodschap. “Het grootste probleem is niet het versturen van de data, maar het ontvangen. Door alle factoren die het singaal verstoren, is het lastig om de stukjes data weer op de goede manier bij elkaar te brengen. “En de boodschap moet ook nog veilig zijn, niet iedereen mag meeluisteren of meekijken.”

Toepassing

Het klinkt natuurlijk heel erg leuk, wifi onder water. Foto’s en filmpjes meteen doorsturen, Skypend duiken, de mogelijkheden lijken eindeloos. Toch moeten we niet te hard van stapel lopen, want het project zit nog in de beginfase. “Volgend jaar gaan weer proeven doen, in Duitsland en Italië. In de eerste plaats doen we het voor defensie. Robots kunnen bijvoorbeeld mijnen opsporen of we kunnen in de gaten houden welk verkeer er langskomt op zee. Het duurt dus nog wel even voordat je een foto van een rode vis onder water kan versturen via je telefoon. Het gaat nu ook nog om een hele lage bandbreedte, dus foto’s en video’s versturen lukt nog niet.”

De eerste proef op Callandsoog wordt geëvalueerd. Hiervoor hebben ze vooral in waterbassins getest. Het kan nog jaren duren voordat de techniek ingezet gaat worden, maar dat het gaat lukken: daar is de persvoorlichter van overtuigd.

 Opm.: normaliter raakt een Wifi signaal, op basis van radiogolven, al vanaf 10-15 centimeter sterk verzwakt en bij 50 centimeter diepte is er geen signaal meer waarneembaar. Watermoleculen gaan resoneren bij 2.4 GHz, wat de golflengte van Wifi is (tussen de 1-10 GHz). Resonantie verstoort het signaal vrijwel direct. De marine gebruikt daarom signalen van lange golflengten, dan moet je denken aan 50-80 Hz. Dergelijke lage frequentie maken het niet mogelijk om voldoende snel data over te zenden. Geluidsgolven van ca. 44 KHz dragen wel goed over, maar 44.000 Hz is nog steeds niet geschikt om videobeelden of iets dergelijks over te zenden. De Amerikaanse marine gebruikt VLF (very low frequency) zenders onder water en kunnen daarmee tot 200 meter onder water zenden.

3 – TV verleden tijd volgens Google topman

Bron: Nu TechVolgens Google-topman Eric Schmidt is ‘televisie al verleden tijd’.

Dit zei hij tijdens een bijeenkomst van digitale uitgevers in New York, aldus de Telegraph. Hij weigerde dan ook te voorspellen wanneer internetvideo televisie zal vervangen en stelde: “Dat is al gebeurd”.

Volgens Schmidt is internetvideo geen vervanger voor iets dat we al kennen. “Het is een nieuw ding waar we goed over na moeten denken, programmeren, beheren en nieuwe platformen ervan maken”, stelt hij.

Youtube bereikte korte geleden de mijlpaal van een miljard unieke bezoekers per maand. Het videokanaal moet slechts Google zélf en Facebook boven zich dulden als meest bezochte site.

Toch denkt Schmidt dat de grootste impact van online video nog moet komen en dat het bereik alleen maar zal toenemen. “Wacht maar tot we zes of zeven miljoen bezoekers krijgen.”

Robert Kyncl van Youtube zelf vulde Schmidt aan: “Ik dacht dat Youtube net als televisie was, maar dat is niet zo. Ik had het fout. Televisie is éénrichingsverkeer, Youtube praat terug. Met televisie heb je bereik, met Youtube is er betrokkenheid.”

Next gen TV

Opm.: House of Cards writer Beau Willimon drew plenty of agreeing nods when he declared: “Streaming is the future. TV will not be TV in five years from now — everyone will be streaming.”

“Alongside Netflix, YouTube, iTunes, and a myriad of other sites where video content is available, there is an increasing range of devices that threaten that humble box in the living room. Laptops, iPads, smartphones, and PlayStations are among the obvious other players in the game, while plans for smartwatches are just one other strand in an ever evolving sector. No wonder the Government is looking at a new broadcast charge to replace the old TV licence fee.”

“On-demand programming and personal video recorders (PVRs) such as the services offered by Sky and UPC have also allowed us to bypass the schedule and flick through the ads. All of this is great news for the consumer, but it represents a double whammy for channels already reeling from plummeting advertising revenues.”

Ander voorbeeld: 7ditches.tv van Ronnie Overgoor – televisie wordt streaming, stations richten zich op niches. TV-stations als NED1, RTL4, etc. gaan plaats maken voor URL’s.

Nog mooi voorbeeld (recent nog besproken): WappZapp – televisie kijken wanneer het jouw uitkomt, vanuit verschillende bronnen.

4 – De favoriete apps van Nu.nl

Bron: Nu Tech – Er zijn in de applicatiewinkels van Android, iOS, Windows Phone en Blackberry tal van goede apps te vinden, maar wat zijn nu eigenlijk de beste Nederlandse applicaties?

1.) 9292

In september van 2011 gooide 9292 het roer om en bracht een geheel vernieuwde app uit. Een strakke interface, eigen reisprofiel en handig overzicht van de vertrektijden van alle haltes in de buurt horen tot de grote veranderingen. 9292 is voor alle platformen beschikbaar en is tevens voorzien van een kaart waar alle haltes en belangrijke locaties worden weergegeven. Zo wordt het mogelijk om vanuit de app direct naar het eindpunt te navigeren.

Android | iOS | Windows Phone | Blackberry

2.) Appie

De officiële app van Albert Heijn begon als een kleine app, maar is de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Het is mogelijk om een boodschappenlijstje bij te houden, artikelen in de bonus te bekijken en recepten te vinden. Een fijne eigenschap van de app is dat Appie op basis van het boodschappenlijstje automatisch de snelste looproute door het filiaal van jouw keuze samenstelt.

Android | iOS

3.) Buienalarm

Buienalarm is de app die Buienradar, de eerste grote website die over regenbuien rapporteerde, mist. In Buienalarm wordt de regenverwachting via een grafiek getoond en kan er twee uur verder in de tijd worden gekeken of het gaat regenen en hoe veel millimeter gaat vallen. De app bepaalt de locatie op basis van een ingevoerde woonplaats of GPS en via laatstgenoemde kan Buienalarm een notificatie geven als er regen wordt verwacht.

Android | iOS

4.) Reckon

De app van de wij-recenseren-alles-website Recensiekoning is compleet vernieuwd en laat gebruikers alles recenseren. Maak een foto, zeg wat het is en geef nul tot vijf sterren als waardering. Reckon biedt een geheel eigen sociaal netwerk aan waar je op posts kunt reageren en deze kunt liken. De posts van Reckon kunnen via Facebook en Twitter worden gedeeld en via de website van Reckon worden bekeken.

iOS

5.) Thuisbezorgd

Thuisbezorgd maakt eten bestellen en bezorgen simpel. De app laat gebruikers op basis van GPS-locatie of postcode een lijst met restaurants zien die bezorgen waarna per restaurant het aanbod bekeken kan worden. Tijdens de bestelling kan worden aangegeven rond welke tijd de bezorger langskomt en afrekenen gaat via een apart Ideal-scherm.

Android | iOS | Windows Phone

6.) ING Bankieren

Van alle banken maakt ING de meeste indruk met zijn app. ING Bankieren wordt vaak geüpdatet, werkt snel en gemakkelijk en geeft je een overzicht van alle betaalrekeningen, inclusief spaarrekeningen, zakelijke rekeningen én creditcards. Het is echter de overzichtelijke en kleurrijke interface waar ING punten mee scoort.

Android | iOS | Blackberry

7.) NS Reisplanner Xtra

De officiële app van de NS wordt grotendeels ontwikkeld op basis van de feedback van gebruikers. Toen NS de sectie mijn reizen uit de app haalde, werd de functie na veel klachten weer snel teruggeplaatst. Ook de informatie die de app laat zien is enorm actueel. Als een trein vertraging heeft, wordt het veelal eerder op de app dan op de stationsborden getoond.

Android | iOS

8.) Couverts

Couverts geeft gebruikers de mogelijkheid om via de app bij restaurants te reserveren. Daarnaast is de app voorzien van een apart tabblad waar de gebruiker zijn favoriete restaurants kan opslaan en laat Couverts de beoordeling per restaurant zien. Een populaire eigenschap van de app is de mogelijkheid om de menukaart in te zien. Ook de prijzen staan bij de gerechten vermeld.

Android | iOS

9.) Uitzending Gemist

De Uitzending Gemist-app van de Publieke Omroep maakt het terugkijken van televisieprogramma’s op je mobiel erg gemakkelijk. De app beschikt over handige tabbladen, waaronder nieuwe, populaire en uitgelichte uitzendingen. Uitzending Gemist past automatisch de beeldkwaliteit op de snelheid van de mobiele verbinding aan en laat gebruikers uitzendingen als tip naar anderen doorsturen.

Android | iOS | Windows Phone

10.) Flitsmeister

De op de achtergrond draaiende Flitsmeister waarschuwt gebruikers voor fliters, trajectcontroles en files. Het is mogelijk om Flitsmeister in combinatie met een navigatie-app te gebruiken en je ontvangt een notificiatie zodra er een trajectcontrole plaatsvindt of flitspaal staat. Flitsmeister is alleen te gebruiken op de A- en N-wegen en ontvangt een groot gedeelte van de informatie van zijn gebruikers.

Android | iOS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.