De Digitale Media van 13 mei 2013

liberator

Onderwerpen van vandaag:

  1. Een werkend pistool uit je 3D printer?
  2. Grootste bankroof ooit .. digitaal!
  3. Samsung gaat buigzame TV’s maken. Waarom?
  4. App van de week: Vine – 6 seconds of fame

1 – Een werkend pistool uit je 3D printer?

Bron: Elsevier – Rechtenstudent Cody Wilson moest donderdag de blauwdrukken van zijn 3D-pistool ‘Liberator’ van internet halen. De blauwdrukken waarmee mensen thuis zelf met een 3D-printer een pistool kunnen maken, zijn inmiddels van het internet gehaald. Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt of het publiceren van zulke blauwdrukken in strijd is met de wapenexportwetgeving.

De 25-jarige Wilson had met zijn bedrijfje Defense Distributed als eerste het ontwerp gepubliceerd van een 3D-pistool. De blauwdrukken zijn al meer dan 100.000 keer gedownload.

Met de blauwdrukken zouden mensen overal ter wereld zelf wapens kunnen produceren. Dat zou misschien in strijd zijn met de regels over wapenexport. Het ministerie onderzoekt nu of het online delen van de blauwdrukken inderdaad strafbaar is.

Het filmpje dat Defense Distributed eerder deze week publiceerde van de eerste schoten met een door een 3D-printer gemaakt wapen, trok wereldwijd de aandacht.

Representative Israel proposed legislation called the Undetectable Firearms Modernization Act, which would make it illegal “to manufacture, own, transport, buy, or sell any firearm, receiver, or magazine that is homemade and not detectable by metal detector and/or does not present an accurate image when put through an X-ray machine,” the Monitor reported on Monday.

Behalve een slagpin en 170 gram staal om de body mee te vullen, zodat het wapen voor metaaldetectoren zichtbaar is, is het wapen volledig gemaakt van plastic onderdelen uit een 3D-printer.

Opm.: dit was natuurlijk mijlenver aan te zien komen. Nu zijn er al 100.000 downloads gedaan en loopt de overheid weer hopeloos achter de feiten aan. Kenmerk voor een maatschappij, waarbij mensen in de lagere regionen niet worden beloond voor betrokkenheid en inzet. Daardoor kon dit maandenlang rondzingen, zonder dat er een verantwoordelijke lont ruikt. Als het kanon al is afgeschoten begint de leider te gillen, de mieren te rennen en springt iedereen op de dader. Met de bekende vraag: hoe heeft het zover kunnen komen??

2 – Grootste bankroof ooit… digitaal!

Bron: nu – Hackers hebben in enkele uren 45 miljoen dollar (34,3 miljoen euro) buitgemaakt door twee banken te hacken en vervolgens in 27 landen geld op te nemen met gekopieerde passen.

Er zijn inmiddels zeven mannen opgepakt en de achtste is vermoord teruggevonden in de Dominicaanse Republiek. De andere zeven mannen komen allemaal uit New York. Het lijkt echter niet te gaan om de hackers zelf, maar om loopjongens die het geld fysiek moesten opnemen en 20 procent van de buit mochten houden.

De zaak begon met een inbraak bij de Bank of Muscat uit Oman en de National Bank of Ras Al Khaimag PSC (RAKBANK) uit de Verenigde Arabische Emiraten. De inbraken vonden echter plaats via de systemen van creditcardverwerkers in India en de Verenigde Staten in december 2012 en februari 2013.

De hackers verhoogden de limieten van creditcardaccounts en kopieerden fysieke kaarten. Deze kaarten werden vervolgens verstuurd naar loopjongens over heel de wereld. In 10 uur werd 40 miljoen dollar opgenomen.

De zeven aangehouden verdachten zijn aangeklaagd vanwege het opnemen en het versturen van het geld. Zij zijn echter niet aangeklaagd voor het hacken. Of dat betekent dat de hackers nog niet gepakt zijn, is onduidelijk.

In totaal werd 40.500 keer geld opgenomen in 27 landen. De twee inbraken gebeurden los van elkaar, maar wel door dezelfde groep.

Het gaat in ieder geval om kaarten van MasterCard, maar dat bedrijf is zelf niet gehackt. Of de banken het geld kunnen verhalen op de creditcardverwerkers is niet bekend. Als zij hun systeembeveiliging op orde hebben zijn ze niet aansprakelijk, laten experts aan Reuters weten. Wel bestaat er de mogelijkheid om via een verzekering geld terug te krijgen. Volgens deskundigen hebben veel van de verzekeringen voor banken tegenwoordig een cybercrimeclausule.

Cybercrime Japan

Bron: crimesite – De zaak kwam aan het rollen door bewakingscamera’s. Daarop was te zien hoe de daders door de stad trokken om geld op te nemen. De criminelen hadden backpacks bij, die zichtbaar zwaarder werden van de bankbiljetten.

Toen een van deze mannen werd opgepakt, kwam de politie de hele organisatie op het spoor. Twee maanden voor de ‘grote slag’ werd al eens op dezelfde manier 5 miljoen dollar gepind in 4500 transacties.

De criminelen maakten bij hun hacks ook informatie van bankrekeningen buit. Die werden verwerkt in een magneetstrip van de vervalste pasjes. In totaal gebruikten de criminelen zeventien verschillende rekeningnummers. Het ging om prepaidaccounts, waarbij er geen geld van een rekening wordt afgeschreven. Dat zou waarschijnlijk snel in het systeem van de bank zijn opgemerkt.

Terwijl de ‘loopjongens’ geld pinden, hielden de technici van de organisatie in de gaten of er in het systeem van de banken niks veranderde. Pas na de transacties waarschuwde MasterCard de Amerikaanse autoriteiten.

Opm.: banken zullen normaliter de schade zelf moeten dragen en vermoedelijk via een verzekering vergoed krijgen. De hack is niet bijzonder, maar wat wel bijzonder is, is dat ze in staat zijn geweest een heel netwerk van loopjongens te ronselen die dit kennelijk stil hebben kunnen houden. Wat komt hierna? Hoeveel groter kan het nog worden? Stel dat iemand de FED RESERVE hackt en iedereen de mogelijkheid geeft om 1000 Euro te pinnen. Wow!

3 – Buigbare TV

Bron: Nu – Samsung heeft een patent aangevraagd op een flexibele tv die door de gebruiker zelf gebogen kan worden om de kijkhoek te verbeteren.

Zowel Samsung als LG toonden eerder dit jaar al de eerste gebogen tv’s op gadgetsbeurs CES. De schermen waren echter nog niet flexibel, hoewel LG aangaf daar wel aan te werken.

Ook Samsung lijkt zich te verdiepen in toekomstige buigbare tv’s. In een patentaanvraag uit 2012 die nu online gepubliceerd is, omschrijft het Zuid-Koreaanse bedrijf een televisie die door de gebruiker zelf omgebogen kan worden.

De achterkant van de tv is met een paneel uitgerust dat te besturen is met de afstandsbediening. Op die manier kan de tv worden gebogen zodat de kijkhoek beter uitkomt, zo tonen afbeeldingen in de patentaanvraag. Ook is het mogelijk de tv te draaien.

De afstandsbediening zou bovendien de beelden kunnen aanpassen zodat ze niet vervormd raken door het gebogen scherm, zo meldt Patentbolt.com. Wanneer en of een dergelijke televisie op de markt zal komen is onduidelijk. Wel wordt de afgelopen maanden bijvoorbeeld gewerkt aan flexibele smartphoneschermen.

Naast bijvoorbeeld betere kijkhoeken zijn flexibele schermen over het algemeen dunner, lichter, energiezuiniger en minder breekbaar.

Hieronder heb ik wat voorbeelden zien van wat we in de komende 2 jaar kunnen verwachten van flexibele schermen:

9dc35788ea3efa2d3d766c2802ca5eb9

10-samsung-fexible-screen-youm

3186-samsung-flex

flexscreen

nokiakinetic-1l

samsung_flex_amoled_hq

images-2

images-1

4 – App van de Week: Vine

Dit is niet zomaar een app, maar de snelste groeiende app in de Amerikaanse app stores! Vine is een video app. Je kunt er dus video’s mee schieten, net zoals met de standaard camera app op je smartphone. Met één verschil: de filmpjes mogen maar 6 seconden zijn. Maar daarna kunnen ze direct worden gepost op Vine, Twitter en Facebook. En je kunt er de gekste dingen mee maken. Je kunt natuurlijk gewoon een 6 seconde lange video maken van 1 stuk, maar veel leuker zijn time-relay video’s, waarbij je steeds een klein stukje opneemt, iets verplaatst en vervolgens weer een stukje. Zo ontstaan hele grappige video’s.

vine

Vine is nu nog alleen voor de iPhone, maar zeer binnenkort ook voor Android.

Ik maakte er gisteravond eentje letterlijk in een paar seconden (lekker rommelig, maar het gaat om het idee):

Hier nog eentje van Pepsi:

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.