De Digitale Media van 10 juni 2013

Games of Thrones

Onderwerpen van vandaag:

  1. Wordt betalen makkelijker?
  2. Games of Thrones in de (social) media
  3. Fairfone in productie
  4. Webapp v/d Week: Prezi

1 – Wordt betalen makkelijker?

Bron: Webwereld – De ING Bank geeft vanaf vandaag de nieuwe pinpassen uit waarmee klanten vanaf begin 2014 ‘contactloos’ kunnen betalen. ABN Amro volgt vanaf november. De Rabobank doet niet mee.

Zoals vorig jaar oktober aangekondigd start de ING Bank met het zogenaamde contactloos pinnen zonder pincode. De eerste lading nieuwe pinpassen die daarvoor nodig zijn, worden vanaf vandaag afgegeven aan klanten. Zij kunnen echter pas vanaf begin 2014 gebruik maken van de nieuwe betaalmethode.

De bank kiest ervoor om eerst circa 3 miljoen bankpassen te voorzien van de nieuwe technologie. Zo krijgen geïnteresseerde winkeliers de tijd om hun betaalautomaten aan te passen. De bank kan niet vertellen wat dit voor hen gaat kosten maar biedt zelf wel totaalpakketten aan met de nieuwe pinautomaten en ook zullen er losse lezers op de markt komen die aangesloten kunnen worden op bestaande pinautomaten.

Limiet nog niet besloten

Het maximale bedrag dat met ‘tappen’ kan worden afgerekend door ING-klanten blijft 25 euro. De in oktober al voorgestelde daglimiet of totaallimiet is nog niet definitief. “Het gebruik zal naast de 25 euro per keer verder worden beperkt. Of dat een daglimiet of een totaallimiet – waarna dus weer de pincode moet worden ingevoerd – wordt is nog niet ingevuld”, meldt woordvoerder Ronald van Buuren van ING.

De bank liet vorig jaar al weten dat de invoering in overleg is gegaan met winkeliers. Zij willen af van het grote aantal betalingen met contant geld. Het overgrote deel van alle betalingen bij de toonbank worden nog altijd contact afgerekend. De NFC-chip in bankpassen en nieuwe smartphones moet dit veranderen. Vooralsnog zijn in Nederland alleen enkele winkeliers (AKO en See Buy Fly) op Schiphol sinds vorige maandvoorzien van contactloze pinautomaten.

ABN volgt vanaf november

De ABN Amro voert vanaf november hetzelfde systeem (Mastercards PayPass, in Nederland alleen herkenbaar aan het ‘Contactloos betalen’ logo) in bij zijn ruim 4 miljoen pashouders. Vanaf augustus zullen wel alvast het eigen personeel en ook klanten bij de proef in Leiden, waar gezamenlijk met de andere banken het smartphone-betalen wordt getest, de nieuwe bankpassen ontvangen.

ABN heeft geen plannen voor een boost bij de invoering van contactloos pinnen. “Ons idee is om de nieuwe bankpassen gefaseerd in te voeren, dus alleen bij vervanging van de oude. De overgang naar betalen via NFC is in ons ogen een proces van jaren”, laat woordvoerder Brigitte Seegers van ABN Amro weten.

Rabobank slaat pas-tappen over – wel via smartphone

De Rabobank slaat de nieuwe betaalmethode van contactloos pinnen over. “Wij willen direct overgaan op het mobiel betalen met NFC via de smartphone. De ontwikkelingen gaan zo snel, voordat de klant is gewend aan de ene methode, volgt de andere alweer. Al leiden er meerdere wegen naar Rome, wij kiezen voor deze snelle route”, aldus zegsvrouw Margo van Wijgerden van de Rabobank, die vanaf eind augustus samen met de ING en ABN het smartphone-betalen universeel wil gaan invoeren.

Volgens marktonderzoeker Berg Insight neemt contactloos en mobiel betalen de komende jaren een enorme vlucht. Zij verwachten dat het totaal van 0,1 miljard aan betalingen in Europa en de VS van eind 2012 zal uitgroeien naar 78 miljard euro in 2017.

2 – De hype rond Games of Thrones

Bron: Marketingfacts – Afgelopen zondag was de uitzending van de Games of Thrones aflevering “The Rains of Castamere” in de VS (ondertussen ook op HBO in Nederland). En de Amerikaanse kijkers waren – massaal – in shock. Alle nieuwssites en social media stonden bol van heftige reacties van beroemdheden en kijkers.

De aflevering “The Rains of Castamere”, ook wel “The Red Wedding” genoemd, is de aflevering waar de mensen die de boeken hadden gelezen van wisten dat die zou komen. De mensen die de boeken niet hadden gelezen werden echter compleet verrast door een harde en onverwachte wending in het verhaal. Een brute wending, bloedig en onrechtvaardig. Entertainment Weekly noemt de aflevering zelfs “one of the most shocking, brutal and disturbing sequences ever put on television”.

Mocht je Game of Thrones (GoT) niet volgen, en de bewuste aflevering dus niet hebben gezien, dit is in het kort wat er heeft plaatsgevonden: Veel belangrijke personages hebben in één enkele aflevering een triest einde gevonden, door op een zeer onverwachte en gewelddadige manier om het leven te komen tijdens een bruiloftsfeest.

Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische wereld, vooral in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. Maar ook in het uiterste noorden van Westeros en op het oostelijke continent Essos.

De Zeven Koninkrijken vormden ooit zeven aparte staten maar werden verenigd door de Targaryens. Zij regeerden bijna 300 jaar over de Zeven Koninkrijken totdat Aerys II Targaryen “de gekke koning” door een verbond van BaratheonsStarksArrynsTullings enLannisters werd afgezet en gedood. Robert Baratheon (Mark Addy) werd de nieuwe koning. De Zeven Koninkrijken worden van het verre noorden gescheiden door de grote ijsmuur. De muur wordt bemand door de Nachtwacht (“Night’s Watch”), die het rijk beschermen tegen de gevaren van achter de muur. Na de dood van Aerys II Targaryen vluchtten zijn jongste kinderen, Viserys (Harry Lloyd) en Daenarys (Emilia Clarke), naar Essos, het oostelijke continent.

Opvallende is dat de gewelddadigheden resoneerden in de social media. Onder de hashtag #got verschenen in korte tijd miljoenen tweets. Velen diep geschrokken. Enkele grappige. Van de laatsten zijn er hier een aantal terug vinden, waaronder deze:

Why doesn’t George R.R. Martin use twitter? Because he killed all 140 characters. #got

— Travis H Moore (@xdoctortx) June 3, 2013

en deze:

What I just witnessed on #gameofthrones hurts more than when my parents got divorced. My therapist and I have a whole new set of issues.

— Joshua Schottland (@bonelesswings) June 3, 2013

Het verhaal is gebaseerd op een boek. Het lijkt gesitueerd in de Middeleeuwen, maar dan een fictie daarvan. Het gaat er wat mij betreft te ruig en ruw aan toe, maar de jeugd van tegenwoordig, die gewend is aan geweldadige games Call of Duty, The Walking Death of World of Warcraft, zullen hiervan genieten.

In een interview verklaart de auteur van het boek Games of Thrones het volgende op de vraag van de reporter:

What sort of reactions have you received from readers over the years about the scene?

Extreme. Both positive and negative. That was the hardest scene I’ve ever had to write. It’s two-thirds of the way through the book, but I skipped over it when I came to it. So the entire book was done and there was still that one chapter left. Then I wrote it. It was like murdering two of your children. I try to make the readers feel they’ve lived the events of the book. Just as you grieve if a friend is killed, you should grieve if a fictional character is killed. You shouldcare. If somebody dies and you just go get more popcorn, it’s a superficial experience isn’t it?

Het tekent de gekte van vandaag de dag. TV moet reality benaderen: je moet het verlies van een favoriet character beleven als het verlies van een vriend. Hoe gek moet het worden?

3 – Amsterdammers en hun fairphone

De 5.0000 bestellingen die nodig waren om de Fairphone in productie te laten gaan, zijn behaald. De Fairphone is een verantwoorde smartphone en is ontwikkeld door een groep Amsterdammers. 

fairphone

Eerder schreven we al over de Fairphone; een verantwoord geproduceerde smartphone waarbij geen gebruik wordt gemaakt van ‘foute grondstoffen’ (zie de film Blood in the Mobile) en niet geproduceerd wordt in fabrieken waar arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden werken. Vooral Foxconn die voor veel fabrikanten producten maakt waaronder de iPhone van Apple kwam vaak negatief  het nieuws om de slechte arbeidsomstandigheden maar werkt nu samen met Apple om die te verbeteren.

5.000 Fairphones

Om de Fairphone in productie te kunnen nemen, was het nodig om 5.000 stuks te verkopen in de voorverkoop (crowdfunding). Dat hebben ze met nog 9 dagen voordat de deadline zou verstrijken (nu nog 8) gehaald. In totaal is er 1,6 miljoen euro opgehaald aan kapitaal. Voor meer achtergrondinformatie over het Fairphone-project, lees onseerdere bericht.

Het team achter Fairphone is zichtbaar blij mee met het behaalde aantal van 5000:

Fairphone specificaties

De telefoon kost 325 euro, naast het feit dat je weet dat het een eerlijke telefoon is, krijg je daar het volgende voor terug: Een 10,92 cm (4,3 inch) scherm, 1,2 Ghz quadcore processor, 1 GB ram, 16 GB opslagruimte, dual-sim en een verwisselbare batterij. De smartphone wordt niet met koptelefoon, oplader en kabels geleverd want die heb je waarschijnlijk toch al liggen, dat drukt de kosten en gaat verspilling tegen. De telefoon draait op Android maar in de toekomst komt er wellicht ook een versie met Firefox OS uit. Uiteraard is het toestel simlock-vrij en heb je zelfs standaard root-access.

4 – Webapp van de Week: Prezi

Vrijwel iedereen kent Powerpoint om presentaties mee te geven. Maar sinds 2010 is er een alternatief: Prezi.

In Powerpoint werken we met slides, net zoals we iemand een hand-out op papier zouden geven. Het format biedt voordelen, maar ook nadelen. Eén nadeel is het publiek al snel de verhaallijn kwijtraakt, zeker als we verzanden in teveel details. Het resultaat is dat men zich weinig herinnert tegen het einde van de presentatie.

Prezi gaat uit van de analogie van een whiteboard. Daar teken je alles op één groot wit canvas en kun je door de ‘camera’ te laten inzoemen en weer te laten uitzoemen een punt maken, om vervolgens weer de overall picture te laten zien, waardoor de samenhang duidelijk wordt.

Prezi is makkelijk in gebruik, maar het vraagt wel meer van de creativiteit van de gebruiker. Een goede Prezi moet je dan ook plannen: je begint met een brainstorm-canvas, probeert daarna verbanden te leggen om een verhaallijn te creëren en vervolgens kies je een overall template wat het hele verhaal samenvat, waarbinnen je de verhaalelementen opsluit.

Het resultaat is dat je mensen langere tijd kunt boeien dan je ooit met een Powerpoint zou kunnen. Prezi is een webapplicatie, maar je kunt Prezi’s ook op een app op je smartphone bekijken, net zoals je een video bekijkt.

Een Nederlandstalig uitleg vind je hieronder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.