De Digitale Media van 17 juni 2013

ios7

Onderwerpen van vandaag:

  1. Wat voor moois brengt Apple iOS 7?
  2. Wanneer komt Google’s Android 5.0?
  3. Microsoft maakt iPad opnieuw belachelijk
  4. Verbod Samsung producten komt dichterbij

1 – Wat voor moois brengt Apple iOS7?

Tijdens de WWDC2013 van Apple (10-14 juni in San Francisco) werd ondermeer de opvolger van OSX (Mavericks) aangekondigd, het besturingssysteem voor MAC en MacBooks. En natuurlijk het langverwachte iOS7, het besturingssysteem van ondermeer iPhones en iPads.

Gewoontegetrouw verhaalde Tim Cook, CEO van Apple over de successen van het afgelopen jaar. Op de 24ste keynote, die overigens in 72 seconden was uitverkocht. Niet vreemd dat de aanwezigen bij elke aankondiging klapten en juichten.

Maar eerlijk is eerlijk. De verbeteringen in OSX zijn bijzonder: Finder tabs, file-tagging en onafhankelijk te besturen multi-screens. Ook in Safari komen zinvolle verbeteringen: bladeren vanuit de sitebar, shared content, javascript versnellingen.

Andere aanvulling, die van mij veel eerder had mogen komen, is iCloud Keychain. Een meer dan handige password-locker, die slim interact met Safari.

Maar dan nu naar iOS7. Na het vertrek van Scott Forstall, hoofd van de iOS afdeling vorig jaar, en de overname van zijn rol door Jonathan Ivy, hoofd van de hardwaredesign afdeling, was een ommezwaai te verwachten. Dat is het niet geworden. iOS7 heeft afscheid genomen van de realistic look, denk aan de boekenkast die bijna niet van echt te onderscheiden is, naar een minimalistic look. Dat laatste zagen we al bij Windows 8, maar ook bij WebOs en Blackberry 10.

De buttons zijn allemaal gerestyled: herkenbaar als de oude, maar zonder de bekende optische bolling. Lagen zijn nu transparant en tonen de onderlaag erdoor heen als frosted glass. Het Control center en Notification center is verbeterd. Multitasking is eindelijk actief en overgaan van de ene naar de andere applicatie is nu vergelijkbaar met de andere besturingssystemen.

De camera-app is verbeterd en foto’s kunnen nu op basis van locatie worden geclusterd. Airdrop maakt het makkelijk om met mensen die dicht bij je staan te delen. Qua browsen ondersteunt iOS7 full screen browsing, bookmarks en Safari tabs. Ook Siri is weer een stap verder genomen.

Meest zichtbare effect is de 3D look, die meebeweegt met de manier waarop je naar je telefoon kijkt (smart layers). Afijn, teveel om allemaal te noemen, maar gelukkig heeft Apple het allemaal bij elkaar gezet: Apple iOS7 Preview

Niet iedereen is even happy met de nieuwe designrichting – bijvoorbeeld op deze pagina, waarvan onderstaand ‘typerend’ plaatje komt van een restyling van Coca Cola door Ive:

tumblr_moay6wtwBU1svn1xeo1_r1_400

Of onderstaande video, die 2013 als de Year of the Copycats betiteld en de oorsprong van de ideeën achter iOS7 blootlegt:

2 – Wanneer komt Google’s Android 5.0?

Bron: NU – De volgende grote versie van Android, versie 5.0 met bijnaam ‘Key Lime Pie’, zou in oktober uitkomen en is door optimalisaties ook geschikt voor oudere toestellen.

Verwacht werd dat Google Android ‘Key Lime Pie’ in mei al tijdens Google I/O zou presenteren.

Android zou echter bewust vertraagd zijn om smartphonemakers een rustpauze te geven. De site meldt niets over nieuwe functies in de nieuwe versie van Android.

Minder zwaar

Wel melden bronnen dat Android 5.0 veel beter geschikt is voor oudere of minder krachtige smartphones. Key Lime Pie zou soepel draaien op apparaten met maar 512 MB werkgeheugen.

Key Lime Pie 1-580-75

Het huidige Android 4.2 heeft wat meer paardenkracht nodig, de laatste versie die soepel op apparaten met 512 MB werkgebeugen draaide was Android 2.3.

Ook zou Google de presentatie van Android 5.0 eventueel combineren met het onthullen van het volgende Nexus-toestel. Dat zou de Motorola X Phone zijn, een stevig en krachtig Android-toestel waar al langere tijd geruchten over gaan. Dat gebeurde immers ook met Android 4.0 Ice Cream Sandwich en de Galaxy Nexus.

Google’s showing no signs of slowing its pace of Android development, with Android 4.0 appearing on the Galaxy Nexus late in 2011, followed in July of 2012 by the Android 4.1 Jelly Bean release that arrived powering the super Nexus 7.

Helaas kunnen we nog niet veel zeggen over wat Android 5.0 gaat brengen. Het zijn vooralsnog alleen vermoedens:

3 – Microsoft maakt iPads belachelijk

Bron: NU – Microsoft heeft opnieuw de iPad aangevallen in een video. Het bedrijf achter Windows 8 grijpt nu SD-kaarten, uitzoomen en multitasken aan om kritiek te uiten.

Dat blijkt uit een video die Microsoft online heeft gezet. In het filmpje wordt de iPad vergeleken met een Dell XPS 10 met Windows RT, de tabletversie van Windows 8.

Er worden handelingen uitgevoerd op de Dell-tablet die op een iPad niet mogelijk zijn. Microsoft gebruikt de stem van spraakbesturing Siri om de verschillen duidelijk te maken. Zo laat het bedrijf zien dat je op het thuisscherm van een Windows RT-tablet kan uitzoomen en bij een iPad niet.

Ook wordt een SD-kaart in de Dell XPS 10 gestopt. Wanneer dat bij de iPad wordt geprobeerd, hoor je Siri zeggen: “Je kan daar geen SD-kaarten stoppen. Of daar. Of daar.” Tot slot benadrukt Microsoft de mogelijkheid twee schermen naast elkaar te gebruiken.

In Windows 8 is het mogelijk links bijvoorbeeld de browser weer te geven en op het rechtergedeelte van het scherm iets anders te doen. Uiteindelijk vergelijkt Microsoft de prijs van een 32 GB iPad van 599 dollar met het prijskaartje van 399 dollar voor de Dell XPS 10 32 GB. Dat is overigens wel een aanbieding.

Eind mei maakte Microsoft een soortgelijk filmpje waarin Siri andere ‘tekortkomingen‘ van de iPad opsomde. Het ging toen om multitasken, Office en de ‘live tiles’ die op het thuisscherm direct informatie over onder meer het weer, nieuws of aandelen geven.

Vanaf september worden er een iPad 5 en iPad Mini verwacht. Die tablets zullen waarschijnlijk draaien op het onlangs gepresenteerde iOS 7 waarin Apple veel veranderd heeft. Na de zomer zal ook Microsoft een update van het besturingssysteem Windows 8 presenteren. Bekijk een overzicht van de nu al bekende nieuwe functies.

4 – Verbod Samsung producten dichterbij?

Bron: NU – Een verbod op diverse Samsung-producten in de Verenigde Staten komt steeds dichterbij. Een adviesorgaan heeft de tegenargumenten van Android-maker Google van tafel geveegd. Apple en Samsung hebben in de VS tal van zaken tegen elkaar lopen om een verbod op elkaars producten af te dwingen.

Eén van de zaken ligt momenteel bij de International Trade Commission (ITC), dat beslist over een eventueel importverbod. De Office of Unfair Import Investigations (OUII), een adviesorgaan van de ITC, heeft na onderzoek laten weten geen obstakels te zien voor zo’n verbod.

Hoewel de uitspraak van de OUII niet bindend is, kan het de ITC wel helpen tot een besluit te komen. Google had diverse bezwaren aangetekend als ‘neutrale partij’ in de zaak. Hoewel het geschil tussen Samsung en Apple loopt, hebben veel vermeende patentschendingen te maken met de software Android, die van Google afkomstig is.

De zoekgigant stelt dat de patenten van Apple niet innovatief genoeg zijn, dat een verbod het publieke belang en de concurrentie zou schade en dat een verbod een ‘uitzonderlijke oplossing’ zou zijn voor een patentinbreuk. De OUII heeft deze tegenargumenten nu van tafel geveegd en maakt de weg vrij voor een verkoopverbod.

Foss Patents heeft de uitspraak online gezet. Daarin worden niet de toestellen genoemd waarover de zaak gaat. De kans is groot dat het vooral betrekking heeft op oudere Galaxy-apparaten zoals vaker het geval is. Er lopen nog aparte zaken over relatief nieuwe toestellen waarin zowel Samsung als Apple stelt recht te hebben op een schadevergoeding of verbod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.