De Digitale Media van 1 juli 2013

Netflix

De onderwerpen van vanmorgen zijn:

  1. Netflix komt. Wat is het, hoe krijg je het en wat kost het?
  2. Oplichters richten zich op malafide webshops
  3. KPN rolt 4G uit in Utrecht
  4. App v/d Week: Gezondheidsnet op reis en In-Balanz

1 – Netflix komt naar Nederland

Bron: Z24 Netflix komt nog voor het eind van 2013 naar Nederland met een Nederlandse versie. Kijkers betalen een maandelijkse bijdrage van 7,99 euro en kunnen dan onbeperkt series en films downloaden uit het aanbod van Netflix, de streaming filmdienst van Amerikaanse bodem. 

Met Netflix zijn films en series te bekijken via een online stream. Gebruikers betalen een vast maandelijks bedrag en krijgen in ruil daarvoor toegang tot een grote collectie films en series. Het valt enigszins te vergelijken met wat diensten als Spotify doen met muziek.

Netflix werd in 1997 opgericht door Marc Randolph and Reed Hastings. Abonnees konden destijds dvd’s huren die per post werden opgestuurd. Tien jaar na de oprichting begon de filmdienst met het aanbieden van streaming video voor een vaste maandelijkse prijs.

Op 29 mei 2002 ging het bedrijf naar de beurs en haalde daarmee 82,5 miljoen dollar op. De huidige marktwaarde van het concern bedraagt ruim 12 miljard dollar.

Netflix heeft inmiddels 36 miljoen abonnees in veertig landen. In Finland betalen gebruikers elke maand 7,99 euro voor toegang tot de steams. Wat de abonnementsprijs in Nederland wordt, is nog niet bekend. Ook is onbekend of het Nederlandse aanbod verschilt met dat in andere landen.

Onderstaande grafiek geeft een idee van de groei van Netflix, uitgezet tegen de bandbreedte van de grootste Amerikaanse accessprovider AOL (America Online). In 2008 was het omslagpunt, waarin breedband het definitief won van inbeldiensten:

aol-netflix-march2013

Overigens heeft RTL Nederland al aangekondigd met een tegendienst te komen (bron: villamedia):

RTL Nederland gaat de concurrentie aan met de aangekondigde online videodienst van het Amerikaanse Netflix. De omroep begint zelf met een soortgelijke service. Dat heeft Arno Otto – directeur digitaal RTL Nederland – op tv-zender RTL Z bekendgemaakt. Via RTL XL biedt het Nederlandse mediabedrijf nu al video on demand-diensten aan. Het gaat hierbij voornamelijk om afleveringen van tv-programma’s die eerder op de RTL-zenders te zien waren. Deze zijn deels gratis en deels tegen betaling per aflevering te bekijken. Bij de nieuwe RTL videodienst wordt – net als bij Netflix – een “all you can watch”-abonnement aangeboden. Daarbij kan de abonnee voor een vast maandbedrag onbeperkt het beschikbare materiaal bekijken.

Arno Otto is een oud-collega van me .. hoop nog van hem te horen voor wanneer de nieuwe videodienst gepland staat.

2 – Verschuiving internetoplichting naar malafide webshops

Bron: Computertotaal! Online handelsplaatsen zoals Marktplaats worden steeds vaker door oplichters gebruikt om mensen te lokken naar diverse malafide webshops. Ondertussen neemt het aantal aangiftes van internetoplichting in 2013 toe.

Er is bij online oplichting een verschuiving zichtbaar van online handelsplaatsen naar malafide webshops. Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) – van oorsprong een tijdelijk politieproject maar na twee jaar nog altijd volledig operationeel – zegt dankzij zijn landelijke opzet oplichters die op Markplaats en equivalenten actief zijn, steeds beter in kaart te hebben.

Het meldpunt wil nu ook nauwer samenwerken met banken, hostingproviders en ISP’s om gezamenlijk de handel op internet te beschermen. Daarvoor loopt inmiddels een pilot met een grote Nederlandse bank en wordt gesproken met grote partijen zoals Leaseweb.

Meer aangiftes in 2013

Coördinerend Officier van Justitie Jesse van der Putte bij het meldpunt Internetoplichting ziet momenteel dat online oplichters zich richten op het weglokken van slachtoffers via links naar malafide webshops. Handelsplaatsen zoals Marktplaats, Speurders en eBay worden steeds meer gebruikt als advertentieplatform. “Afgezet tegen een jaar geleden zien we in de aangiftes over 2013 veel meer diversiteit in de gebruikte websites, terwijl eerst alleen Marktplaats en Speurders de bron waren”, zegt Van der Putte in gesprek met Webwereld.

Begin juni waren er al bijna 20.000 aangiftes gedaan bij het meldpunt. Met de verwachte piek rond Sinterklaas en kerst gaat Van der Putte ervan uit dat de 40.000 aangiftes – gemiddelde schade 196 euro, totale schade 7,8 miljoen euro – van 2012 worden overtroffen.

“Of dat een goed teken is, valt niet te zeggen. Het kan betekenen dat mensen meer bereid zijn om aangifte te doen, of meer bekend zijn met het meldpunt. Maar ook is er nog altijd een groei in online handel zichtbaar, wat ook meer oplichting kan betekenen”, stelt Van der Putte, die mensen adviseert een webshop altijd te controleren op het Thuiswinkel Waarborg.

“Natuurlijk speelt ook altijd het gezonde verstand een grote rol bij oplichting. Wanneer een aankoop op internet te mooi is om waar te zijn, is deze ook vaak te mooi om waar te zijn. Daarnaast is er altijd nog het verschil tussen strafrechtelijke oplichting en wat kopers zelf als oplichting ervaren, wanneer een aankoop een teleurstelling blijft”, zet de officier van Justitie uiteen.

200 concertgangers opgelicht

De bestrijding van online oplichting blijft verder moeilijk in kaart te brengen. De aangiftes komen terecht in een databank, maar cijfers over het aantal veroordelingen . Volgens het OM is bestrijding in algemene zin moeilijk te meten, maar levert de nieuwe opzet van een landelijk gestructureerd meldpunt zijn vruchten op.

“Er wordt efficiënter samengewerkt, waardoor er meer zaken worden meegenomen dan vroeger”, aldus woordvoerder Tine Zwiers van het OM in Noord-Holland, die het beeld schetst van loshangend zand voordat er landelijk werd samengewerkt.

“Een zaak kon toen lang blijven hangen tussen verschillende bureaus. Nu worden deze geclusterd en worden zaken sneller worden opgepakt”, legt de OM-woordvoerster uit. Recent nog werd er in Amsterdamtwee jaar celstraf opgelegd aan een verdacht die 200 mensen had opgelicht door het niet leveren van concertkaartjes.

OM: controletool is succes

Bovendien blijkt ook de tool waarmee kopers transacties vooraf kunnen controleren op het bankrekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer en de url van een webwinkel, een succes. De checkfunctie was eind mei 2013 al 4,4 miljoen keer geraadpleegd. In iets meer dan 232.000 gevallen werd een negatief advies gegeven omdat er meldingen van fraude bekend waren.

Het meldpunt werkt structureel samen met Marktplaats. Van der Putte: “Marktplaats is een heel belangrijke partner waarmee wij korte lijnen hebben. Het grootste deel van de Nederlandse handel verloopt nog altijd via deze website. Opvragingen in zaken op Marktplaats komen dan ook dagelijks voorbij, terwijl er geregeld overleg is over structurele maatregelen die volgens ons of hen nodig zijn in de bestrijding van oplichting.”

Banken, hosters en ISP’s

Deze positieve samenwerking wil het graag uitbreiden met meer partners. De Officier van Justitie hoopt daarbij op banken, hostingproviders en ISP’s. “Hoewel het overzicht online niets altijd even overzichtelijk is, zien we dat grote partijen zoals Lease hier positief tegenover staan. Denk daarbij aan notice & takedowns wanneer websites malafide blijken.”

Ook loopt er inmiddels een pilot met een grote Nederlandse bank. Daarbij wordt gekeken hoe rekeningnummers van oplichters kunnen worden geblokkeerd. “We zijn in de pilot begonnen met het adhoc delen van informatie. Banken zijn zelf geen slachtoffer en zijn uiteraard voorzichtig in het blokkeren van rekeninghouders. Ze zijn immers gebonden aan privacy-verplichtingen en klantintegriteit. Daarom kijken we samen hoe we het beste passende maatregelen kunnen nemen wanneer er zeker sprake is van oplichting.”

4g-netwerk

3 – KPN versneld uitrol van 4G

Bron: Nu Tech4G-internet van KPN is door versnelde uitrol nu ook in Utrecht beschikbaar. Daarmee is de hele Randstad van de snellere opvolger van 3G voorzien.

Volgens KPN heeft nu 50 procent van de Nederlanders beschikking over 4G-internet via zijn netwerk. De volgende steden waarin KPN 4G-internet gaat introduceren zijn in het noorden Leeuwarden en Groningen en in het zuiden Eindhoven en Maastricht.

Zo zou 80 procent van de Nederlandse bevolking voor het eind van 2013 toegang moeten hebben tot 4G-internet van KPN. Volgens KPN worden er wekelijks 60 tot 90 locaties aangepast op 4G-internet.

4G, ook wel bekend als LTE, is een nieuwe standaard voor mobiel internet die hogere snelheden zou bieden dan de huidige 3G-standaard.

Voor het gebruik van 4G-internet is wel een telefoon nodig die de standaard ondersteunt. Het gros van de high-end smartphones die dit jaar zijn uitgekomen heeft ondersteuning voor 4G.

Nu tech deed twee lang onderzoek naar het 4G netwerk van KPN en kwam tot de conclusie dat KPN slechts deels de beloftes waarmaakt. Het hele verslag is hier te lezen.

Gezondheid

4 – App v/d Week – Gezondheidsnet op reis & In-Balanz

Twee apps deze week die te maken hebben met gezondheid. De eerste is Gezondheidsnet op reis en is gratis te downloaden voor iPhone en Android. De tweede is In-Balanz en helpt mensen met ademhalingsproblemen.

Gezondheidsnet op reis (voor iPad/iPhone) is een ongelovelijk handig app. U kent dat wel, u bent in het buitenland en ineens krijgt u kiespijn, doordat een oude vulling is gebroken. U neemt contact op met een Spaanse tandarts .. en dan? Dan is er Gezondheidsnet op reis Spaans. Een handig medisch woordenboekje voor op reis, met de meest voorkomende medische termen en veelvoorkomende zinnen, vertaald in het Spaans. Maar de app is er ook in het Frans, Engels, Duits, Italiaans en Turks. Ook kun je in de app de contactgegevens vastleggen van je huisarts, verzekering, etc. Buitengewoon handig en een must voor onderweg –

Bedankt voor je tip: Francis Miolée uit Brussel.

De tweede app is In-Balanz, voor iPhone/iPad & Android. Een app ontwikkelt door twee therapeuten uit het alternatieve circuit en gericht op mensen met ademhalingsproblemen. Volgens eigen zeggen hebben 500.000 mensen per dag last van de gevolgen van een problemen met ademhaling. De app vermeldt ca. 40 symptomen die (mogelijk) samenhangen bij een verstoorde ademhaling, variërend van gejaagdheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen tot hartkloppingen en  hoofdpijn. De ademtechniek, waarop de app gebaseerd is, is een methode die al 10 jaar wordt toegepast.

De app opent met een grote rode paniekbutton, die via stembegeleiding iemand met een ademhalingsprobleem weer terug moet brengen in een normaal ritme. De video hieronder geeft daar een idee van. Wie de aanvullende adem-oefeningen wil doorlopen, moet voor de app betalen. Of het de 5,49 Euro waard is, moet u zelf bepalen, maar vergeleken met een bezoek aan een therapeut is het natuurlijk een grijpstuiver.

Raadpleeg wel altijd eerst uw huisarts voordat u zelf gaat lopen doktoren, zo adviseren de initiatiefnemers, Sonja Nijhuis en Nellie Bontekoe.

Op dit forum worden nog interessante gedachten gedeeld over de app. De reacties over en weer zijn wat geïrriteerd, maar wellicht hangt dat samen met de symptomen van de bezoekers van het forum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.