De Digitale Media van 8 juli 2013

Cyber-Crime

Onderwerpen van vandaag:

  1. Malafide webshops – de les van de ervaring
  2. Bankieren op je mobiel
  3. Deezer wil 5% van de digitale muziekmarkt
  4. App v/d Week: Google Hangouts

1 – Malafide webshops – de les van de ervaring

Vorige week hadden we het over de verplaatsing van criminaliteit van online marktplaatsen, zoals Marktplaats en eBay, naar malafide webshops. Maar we kunnen het wel zeggen, maar het gaat pas echt leven als het je zelf een keer overkomt. Dat overkwam radiopresentator van Omroep Flevoland Arnout Pleket. Arnout vertelt zelf zijn verhaal.

Een tweet, met een waarschuwing voor de betreffende webshop webshop-simpel.nl (let op: malafide) werd 41x geretweet.

mobiel-bankieren-betalen-finno

2 – Bankieren op je mobiel

Tijdens de vakantie zijn veel mensen onderweg met hun mobiel of tablet. Wie betalingen doet, of even zijn/haar saldo wil checken, gebruikt hiervoor steeds vaker een mobiele bank applicatie. Is dat veilig?

Inloggen kunnen klanten met een vaste, vijfcijferige code die gebruikers zelf kunnen bedenken. Een variabel cijferwachtwoord, zoals de tancode van ING, de randomreader bij Rabobank, of de Identifier van ABN Amro is niet nodig. Zo’n derde beveiliging, naast een vast wachtwoord, is slim en houdt veel criminele hackers tegen.

Het blijft oppassen voor phishing mails, waarin criminelen proberen om je gegevens te ontfutselen, door je via mail naar websites te sturen die sterk lijken op de echte bankensite, maar malafide is. Met deze gegevens, tesamen met een infectie van je telefoon, echter slechts 1000 Euro van je rekening afschrijven. Daarboven is bij de meeste banken wel weer een tancode nodig.

Zolang je gebruik maakt van 3G/UMTS is de verbinding in de regel veilig (versleuteld), maar op openbare wifi hotspots kunnen anderen meeluisteren. Dat betekent dat je login gegevens door anderen kunnen worden opgevangen. Als de bankapp echter werkt met https:// (secure), dat is al het verkeer versleuteld en is zelfs een wifi hotspot veilig.

Niet handig is je wachtwoord laten onthouden door je telefoon. Als je die kwijtraakt kan de dief ook bij je bankgegevens. In het algemeen zijn wifi hotspot veilig, maar pas op met hotspots in grote steden, die puur zijn opgezet om je login gegevens te ontfustelen door in te luisteren op al het verkeer over het hotspot.

ING: “Mobiele gebruikers checken drie keer per week hun bankrekening. De gewone internetbankiers slechts een keer per week. We zien een piek in gebruik laat op de avond”, zegt Mouwen.

Bankieren op de mobiele telefoon is in korte tijd razend populair geworden. Inmiddels is het aantal mensen dat mobiel zijn saldo checkt of geld overmaakt, gegroeid tot 750.000, op een totaal van 4,5 miljoen ING-internetbankierders. ABN-Amro meldt eenzelfde succesverhaal: de app wordt 20 miljoen keer per maand gebruikt. Een half miljoen Rabobankklanten gebruikt de Rabo-app.

deezer3-19

3 – Deezer wil 5% van de digitale muziekmarkt

Bron: Telegraaf – De Franse streaming muziekdienst Deezer is bezig zijn bekendheid in de rest van de wereld te vergroten. Met op de lokale markt gerichte muziekkeuzes hoopt de Spotify-rivaal in 2016 een aandeel van vijf procent in de digitale muziekmarkt te bemachtigen.

Fabrizio Gentile, baas van Deezer Benelux, noemt het een mooie realistische ambitie. “In Frankrijk zijn we al nummer 1 en in Belgie is onze naamsbekendheid ook groot.” In Nederland verwacht hij een snelle stijging van het aantal gebruikers onder meer door de samenwerking met T-Mobile.

Inmiddels maken dagelijks 3000 muziekliefhebbers een nieuw profiel aan bij Deezer. Zo op het oog is er weinig verschil tussen de Franse streaming muziekdienst en zijn voornaamste concurrent Spotify. Wel verschilt het gratis aanbod. Spotify beperkt het gratis luisteren tot tien uur per maand. Bij Deezer kunnen muziekliefhebbers het eerste jaar onbeperkt gratis muziek luisteren, daarna moeten ze overstappen naar een betaalde versie. Zowel Deezer als Spotify kennen een abonnement van €4,99 per maand waarbij onbeperkt reclamevrij via de pc muziek kan worden geluisterd plus een abonnement van €9,99 per maand waarbij geluisterd kan worden vanaf mobiele apparaten. In de muziekcatalogus is weinig verschil.

Gentile meent dat Deezer zich onderscheidt van de concurrentie door de menselijke touch bij het aanraden van muziek aan gebruikers. “Onze muziekkeuzes worden niet door de computer gegenereerd. Een kwart van ons personeel houdt zich bezig met het luisteren naar muziek en geeft muziektips op basis van hun lokale ervaring. Daarin zijn we de enige,”vertelt Gentile.

Gentile: “We willen Deezer beschikbaar maken op alle platformen, consumenten dienen ongeacht welk mobiel apparaat ze gebruiken via Deezer muziek te kunnen beluisteren en ontdekken.” Deezer is momenteel beschikbaar op Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone 8.

Deezer is actief in 182 landen en opende vorig jaar een kantoor in Nederland. De dienst telt tien miljoen actieve maandelijkse gebruikers en een muziekcatalogus met ruim 25 miljoen nummers.

Google-Hangouts

4 – App van de Week: Google Hangouts

De app van de week is een oude bekende, Google Talk, maar dan in een nieuw jasje. Wie bekend is met Google Talk kan nu op zowel Android als op de iPhone overstappen op Google Hangouts.

Op Android bestond er al een app voor Google Talk, maar wie op een iPhone wilde chatten op basis van Google Talk had daarvoor bijvoorbeeld IM+ nodig, Tap to Chat of kon een chat starten vanuit de browser – http://www.google.com/talk

Hangouts kennen we al van Google+ waar het met name draait om videoconferencing met 2 of meerdere mensen tegelijk. Maar ook chats zijn mogelijk, of het delen van je scherm, of het overnemen van het scherm van een ander (remote desktop). Ook kun je een reeks applicatie koppelen aan Google Hangouts, zodat je bijvoorbeeld SlideShare kunt integreren, om specifieke productiviteitsapplicaties (whiteboard, etc.).

De nieuwe Hangouts app werkt overigens top. Je kunt iemand uitnodigen uit je adresboek en als beide dezelfde app hebben met elkaar videochatten. Dus buiten Facetime om van Apple. Ideaal als je vrienden hebt, die op Android zitten.

Hangouts is goed te vergelijken met Whatsapp, maar biedt dus de extra mogelijkheid van videochat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.