De Digitale Media van 29 juli 2013

goggles

Onderwerpen van vandaag:

  1. De piek in de vakantie in Nederland biedt online kansen
  2. We volgen niet alleen onszelf, maar ook onze hond
  3. Een chinese menukaart vertalen met Google Translate
  4. App v/d Week: Google Goggles

1 – De piek in de vakantie in Nederland biedt online kansen

Bron: Marketingfacts – Het is komkommertijd. Uit metingen weten we al jaren dat de meeste Nederlanders op vakantie gaan in de weken 28 t/m 33, met een absolute piek tijdens de 3 weken bouwvak. Grofweg kun je dus zeggen dat vanaf de 2e week van juli t/m half augustus het gros op kantie is. In de praktijk is die gros circa 3 miljoen Nederlanders. Daarvan blijf 1 miljoen in eigen land, de rest gaat naar elders. Dat betekent dat tijdens de vakantiepiek 12% van alle Nederlanders in het buitenland zit, maar dat 88% gewoon nog in eigen land is.

Bron: Marketingfacts
Bron: Marketingfacts

We weten dat de mediaconsumptie gedurende de vakantiemaanden verandert, maar hoeveel is slechts beperkt onderzocht. Er is wel bekend dat er in de zomermaanden iets minder televisie wordt gekeken en radio geluisterd, maar rechtvaardigd dat een zomerprogrammering met herhalingen .. of is het eerder een gevolg van de vakanties van het media personeel?

Als er toch zoveel mensen zijn die gewoon nog luisteren en openstaan voor signalen, is die zomermaand dan niet juist de ideale tijd om reclame uit te zenden? De kosten liggen vaak aanmerkelijk lager.

Bron: Cebuco
Bron: Cebuco

Overigens blijkt uit onderzoek van Cebuco dat dagbladen, zowel betaalde als gratis, ook gedurende de zomermaanden gewoon gelezen blijven. De nieuwsbehoefte blijft ook tijdens de zomermaanden onverminderd hoog. Ook hier lijken kansen te liggen voor media-inkopers.

2 – Fitbark houdt je hond in de gaten

Bron: NU – Wearable gadgets, ofwel draagbare electronische apparaatjes, gaan het helemaal maken. We zagen ze al in de schoenen van Nike, de Glass van Google, de stappenteller van Runtastic en de iWatch van Apple. Maar daar waar al deze apparaten voor onszelf bedoeld zijn is de Fitbark bedoelt om je hond in de gaten te houden. Geinspireerd op de Fitbit, een pols of enkelband die je gangen volgt en lichaamsfuncties monitored, is de Fitbark een soort van stappenteller voor je hond. Het kleine apparaatje, wat nu via Kickstarter gecrowdfund wordt, hang je om de hond en kan 10 dagen zelfstandig info verzamelen. Daaruit zou dan kunnen worden afgeleid of de hond gezond is, genoeg beweegt of juist te weinig. Het apparaatje communiceert via bluetooth, over je smartphone, naar de servers van Fitbark. Daar wordt de data geanalyseerd en naar je smartphone teruggestuurd. Handig als je op vakantie bent en je vraagt je af of je hond bij jouw afwezigheid wel voldoende beweging krijgt.

3 – Een chinese menukaart vertalen met Google Translate

Iedereen kent Google Translate of Google Vertalen, zoals het in de Nederlandse versie heet. Handig als je even een tekst of woord wilt vertalen. Minder handig is het voor bijvoorbeeld Chinese or Arabische tekens. Daar heeft Google nu iets op gevonden: je kunt nu in het van-vertaalvak naar tekst of een spraakbericht ook tekens met de hand invoeren. Dus krijg je op je vakantie in dat leuke restaurant een menukaart voor je in het Chinees, Japans of Koreaans en schiet je spontaan in de stress .. geen nood, Google Translate helpt je uit de brand. Of het echt handig is om met je muis zo’n Chinees teken na te schrijven vraag ik me af. Op een tablet met zo’n handig pennetje zal het al een stuk beter werken. Of wellicht helpt de App v/d Week ..

google-translate-handwriting

4 – App v/d Week – Google Goggles

Google Goggles is een beeldherkenningsapplicatie die ontwikkeld is door Google. Oorspronkelijk was ze alleen verkrijgbaar via de Google Labs-website voor het eigen Android-besturingssysteem, maar nu is ze direct verkrijgbaar via Google Play (Android) en de Apple’s App Store/iTunes-store voor iOS.

Met de applicatie kan de gebruiker met zijn toestel een foto nemen van een bepaald beeld, de software zal de foto scannen en vervolgens relevante informatie opzoeken in zijn database. Men kan bijvoorbeeld een foto nemen van een bekend object en als het pakket het herkent zal het de informatie daarover presenteren aan de gebruiker. Zelf geeft Google op zijn informatiepagina als voorbeeld de Eiffeltoren. Maar ook barcodes en logo’s zal de applicatie herkennen. De huidige versie is al in staat om sudoku puzzels te herkennen en zelfs automatisch op te lossen.

Inmiddels zit Goggles verwerkt in Google Search en vormt zo een mooie aanvulling op textuele en ingesproken zoekopdrachten. Buitengewoon handig op vakantie als je even niet weet wat voor gebouw je voor je hebt staan, waar je bent, naar toe kunt of hoe je er moet komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.