De Digitale Media van 5 augustus 2013

LeapMotion

Onderwerpen van vanmorgen:

 1. Spotify niet populair in Nederland
 2. Kinderlokkers op internet – hoe houd je toezicht?
 3. Gestolen smartphone upload foto’s van de dief
 4. App v/d Week: The Leap Motion Controller

1 – Spotify niet populair in Nederland

Bron: Nu.nl – Het verbaast mij niet, maar marktvorser Forrester wel: in Nederland luistert ca. 7% naar streaming media op een PC en circa 4% doet die via een mobiel device (smartphone of tablet). Tesamen is dit maximaal 11%, maar mogelijk zit er nog een paar procent overlap in, waardoor overall een 8-9% naar streaming media, zoals online radiostations of diensten als Spotify en Deezer. In Europa ligt dat iets hoger: gemiddeld 17%. Nederland blijft dus sterk achter op andere Europese landen, en nog veel sterker van de Amerikanen.

Is dat gek? Nee, want eerdere onderzoeken wezen al uit dat we in Nederland welliswaar massaal online zijn, maar dat we maar heel online kopen. Als we iets online bestellen, dan is dat in hoofdzaak kleding, boeken en vakanties. Daarnaast hebben we een lange traditie van illegaal downloaden en het uitwisselen van die bestanden. Waarom zou je voor iets betalen als je al zolang gewend bent dat iets ‘gratis’ is – zie mijn artikel op De Sociale Media over de gratis cultuur.

2 – Kinderlokkers op internet – hoe houd je toezicht

Bron: Blik op Nieuws – Steeds vaker begeven kinderlokkers zich op internet om daar hun slachtoffertjes uit te zoeken. Het gaat vaak om ouderen die zich als minderjarigen voordoen.

Volgens commissaris Van Kleef van de Nationale Politie tegenover de NOS neemt Grooming hand over hand toe. Hij spreekt van digitale kinderlokkers, die op internet kinderen seksuele handelingen willen laten verrichten.

Gevaren

Van Kleef ziet parallellen met loverboys. “De daders proberen langzaam maar zeker het vertrouwen te winnen, om vervolgens hun slachtoffers te isoleren. Als een kind niet meer wil, wordt gedreigd met het online zetten van opgenomen webcambeelden.” Volgens Van Kleef zijn ouders zich niet genoeg bewust van de risico’s die hun kind lopen. De politie pleit dan ook voor meer voorlichting op scholen en via internet. Uit onderzoek van Digibewust blijkt dat kinderen tot zestien jaar steeds vaker door wild vreemde wordt benaderd. De contacten gaan vaak over seks.

Uit onderzoek van Digibewust blijkt dat twee derde van kinderen tot 16 jaar het afgelopen jaar slechte ervaringen op internet heeft gehad. Voorheen noemden tieners pesten als vervelendste ervaring, nu zijn dat contacten met wildvreemden, vaak over seks.

Hoe kun je voorkomen dat je kind dit op het internet overkomt? Waar beter advies dan op websites voor ouders. Dus ben even gaan kijken op Oudersvannu.nl, maar die kent de woorden ‘grooming’, ‘pedofilie’ en ‘kinderlokker’ niet. Ook op Mama.nl geen enkel artikel over dit onderwerp. Hmm .. slecht begin. Dan maar naar de site Digibewust. Daar staan gelukkig wel een aantal tips:

Algemene gedragsregels en tijd

 • Praat met uw kind over het gebruik van de computer, tablet, mobiele telefoon: wat ze doen en meemaken, hoe ze dat vinden. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Ze zullen dan eerder naar u toekomen als er een probleem is. Voor jonge kinderen kan het ‘Veilig Internet Gezinspakket‘ hierbij hulp bieden.
 • Maak afspraken over computergebruik. Hoeveel tijd mag uw kind aan de computer spenderen en waarvoor? Hoe lang en vaak een kind media mag gebruiken is vooral een kwestie van zelf uitproberen en het gezonde verstand gebruiken. Formele richtlijnen zijn daar niet voor, wel adviezen. Deze adviezen kunt u vinden op de website Mediaopvoeding
 • Het klinkt zo logisch, maar vertel uw kind dat als je iets offline niet zou doen, je dit online ook niet moet doen. Internet kan een vals gevoel van anonimiteit geven en jongeren durven dan soms meer omdat ze geen reacties zien of zijn grover in hun taalgebruik. Maar leer hen respect te hebben voor anderen en anderen te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden.
 • Maak uw kind ervan bewust dat niet alles wat online staat betrouwbaar is. Kinderen gaan er vaak vanuit dat alles wat op internet staat, waar is. Zorg ervoor dat ze kritisch blijven.
 • Voor praktische tips over de digitale wereld van uw kinderen kunt u de animatievideo ‘De digitale wereld van uw kinderen’ bekijken. Ook kunt u de bijbehorende informatieleaflets lezen over bijvoorbeeld Privacy op social media sites, afspreken met vreemden en gamen op internet. De video en leaflets zijn ontwikkeld door European Schoolnet, samen met Liberty Global.
 • Voor al uw opvoedvragen rondom (nieuwe) media en kinderen kunt u terecht opMediaopvoeding.
 • Beveilig de computer waar uw kind gebruik van maakt. Kijk voor meer informatie bijComputerbeveiliging op deze website.

I Hafid

3 – Gestolen smartphone upload foto’s van de dief

Bron: NRC – Een Duitse toeriste ging dronken in zee zwemmen op Ibiza en kwam niet veel later tot de ontdekking dat haar telefoon was gestolen. De toeriste kan het leven van de dief echter op de voet volgen omdat foto’s die met de telefoon gemaakt worden automatisch geüpload worden. Ze staan nu op het blog lifeofastrangerwhostolemyphone.tumblr.com

De manier waarop de Duitse haar telefoon verloor is niet erg snugger: in een “hopeloos dronken” bui op Ibiza vorig jaar zomer besloot zij naakt met vriendinnen in zee te gaan zwemmen. Ze lieten hun bezittingen achter op het strand, ondanks dat ze een verdachte man onder een stoel zagen liggen. Bij terugkomst was de telefoon van de Duitse, evenals de rest van haar bezittingen, verdwenen.

Maanden later – rond de kerst – verschenen er opeens foto’s op de computer van de Duitse. In haar Dropbox, waarnaar foto’s van de telefoon altijd automatisch gestuurd werden. En dus kreeg de Duitse een exclusief inkijkje in het leven van de dief die een half jaar eerder haar telefoon had gestolen. Al snel blijkt dat de dief ene Hafid uit Dubai is (als er geen sprake is van heling). De Duitse maakte het blog lifeofastrangerwhostolemyphone.tumblr.com aan en schrijft:

“This is the inspiring story of Hafid from Dubai, the douchebag who stole my phone. He forgot to switch off the camera upload function. That’s why we will enjoy a deep insight into his life.”

4 – App v/d Week – Leap Motion Controller

Een keertje even heel iets anders, maar wel ontzettend gaaf. Wie kent niet die keer in het Vara programma ‘De show van je leven’ waarin ex-premier Wim Kok gevraagd werd achter een PC plaats te nemen en ‘met zijn muis naar de rechter bovenhoek van het scherm te gaan’ en vervolgens de muis optilde en tegen het scherm hield. In bijzijn van een 11 jarig meisje, wat hem moest corrigeren. Het was in februari 1998 en maakte van Wim Kok, die tot dan toe nog nooit een computer gebruikt had, een digibeet.

Kinect

In 2010 bracht Microsoft, na maandenlang onder de codenaam Project Natal te zijn gehyped, de Kinect-controller uit, als onderdeel van de XBox 360. In plaats van de computer te bedienen met een muis of joystick ‘leest’ de controller je hele lichaam en gebruikt dat als een aansturing voor de spelletjes die je op de XBox kunt spelen.

In 2002 kwam de film Minority Report uit met Tom Cruise. Een van de meest opvallende scenes was die waarin Tom Cruise, voorzien van speciale handschoenen een digitaal archief betrad en met handbewegingen de ene naar de andere foto te voorschijn toverde, opzij zette, vergrootte of draaide. De mens in het midden van een digitale wereld. Verbluffend.

Minority Report

Het is inmiddels 2013, 11 jaar na het uitkomen van de film, en heel voorzichtig zien we het beeld van hierboven werkelijkheid worden: in de vorm van de LEAP Motion Controller.

De LEAP is een heel klein apparaatje met een grote belofte. 100x nauwkeuriger dan de Kinect. Motion control voor je computer. In een tijd dat touch de norm aan het worden is en het een beetje belachelijk is om met je vingers over een groot scherm te smeren (Windows 8) komt de LEAP als geroepen. Motion zonder smerigheid, hoe gaaf kan dat zijn!

Leap Motion

Mijn verwachtingen waren hoog toen ik het apparaatje in januari van dit jaar vooruitbestelde. Maar in de maanden die volgden lieten de video’s eigenlijk steeds maar zien dat we nog niet teveel van de LEAP moesten verwachten. Vorige week viel het apparaatje bij mij in de brievenbus en natuurlijk ben ik ermee aan de gang gegaan.

Het eerste wat opviel was dat onder Windows 8 de meeste apps fouten gaven. Gelukkig heb ik ook nog een MacBook en daar werkt alles wel naar behoren. Zelf had ik inmiddels zoveel video’s gezien dat ik niet eens meer zo verbaasd was. Eerder wat teleurgesteld. Zo bleek het apparaatje al vrij snel erg heet te worden en ook de MacBook had het niet makkelijk. Dat kwam niet in de laatste plaatst door de fikse belasting van de grafische processor door het spel DropChord.

Maar spelletjes zijn niet mijn ding, dus ging al vrij snel op zoek naar het meer serieuze spul. Dan kom je terecht bij Google Earth. Over de wereld vliegen met je handen. Moet kunnen, dus proberen. Dan merk je pas hoe lastig het is om met je handen iets in 3D te bewegen. De aardbol spint als een gek rond en alleen met de grootste moeite krijg je de beweging onder controle. Ik zat binnen de kortste keren ergens hoog in het universum. Niet handig. Wellicht is het een kwestie van callibratie.

Dan maar de New York Times app. Met je vingers blader je door een hele eenvoudige weergave van de NYT-app. Bladeren gaat, maar niet fantastisch. Ook een app die het mogelijk moet maken allerlei gestures op Apple te vervangen door handbewegingen is nog erg lastig.

De spelletjes die ik gezien heb zagen er best redelijk uit, maar Kinect is daar natuurlijk al veel verder in. Het sturen met je vinger werkt en redelijk nauwkeurig, maar je wordt er snel moe van en moet vaak ‘op zoek’ naar het infraroodveld. Zeker als je zo dicht op je PC zit heb je snel de neiging om terug te grijpen naar je muis of mousepad.

De komende maanden zullen er ongetwijfeld een heleboel apps gaan bijkomen en steeds meer apps zullen ondersteuning inbouwen voor de LEAP Motion Controller. Tot die tijd is de LEAP een leuk speeltje voor de happy few. Wil de meute er naar toe overstappen, dan zal dat sterk afhangen van de kwaliteit van de games.

Ben ik teleurgesteld? Welnee, dit is een waanzinnig apparaatje, één in een lijn van nieuwe controllers die we zullen gaan gebruiken om door onze mail te browsen, de TV te bedienen, spelletjes te spelen, content te bekijken/beluisten, etc. We staan met de Kinect en de LEAP aan het begin van een hele nieuwe tijd, waarin touch vervangen zal worden door luchtbewegingen en getypte commando’s door spraak.

Het is een kwestie van wachten op een echte killerapp die alleen op de LEAP te spelen zal zijn en dan gaat dit apparaatje helemaal los. En hopelijk kunnen we er dan ook de PC op een gemakkelijke manier mee bedienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.