De Digitale Media van 12 augustus 2013

Satellite

Onderwerpen vandaag:

  1. Ballonnen die draadloos internet moeten brengen?
  2. Mediahype rond de kweekvleeshamburger
  3. Grote bedrijven bespreken internetspionage met Obama
  4. App v/d Week: Meldpunt Fietsersbond app

1 – Bill Gates gelooft niet in Google’s internet ballonnen

Bron: Telegraaf – Microsoft-oprichter Bill Gates denkt niet dat de ballonnen van Google die draadloos internet in ontwikkelingslanden moeten brengen, echt de situatie van arme mensen zullen verbeteren. Dat stelt hij in een interview met persbureau Bloomberg. Gates en zijn vrouw Melinda strijden samen al jaren tegen de verspreiding van malaria in derde wereldlanden. Hij stelt dan ook dat toegang tot internet in veel landen nou eenmaal niet de hoogste prioriteit heeft: “Als je aan het sterven bent aan malaria, en je kijkt omhoog en ziet zo’n ballon, dan zie ik niet hoe je daar beter van wordt.”

Met Project Loon hoopt de softwaregigant gratis internettoegang in afgelegen gebieden te brengen. Het doet dit door het internetsignaal via aan weerballonnen bevestigde routers uit te zenden. Hierdoor kan met één ballon een groot gebied gedekt worden. Maar hoewel Gates nog best gelooft in de ‘digitale revolutie’, snapt hij niet zo goed waarom dit zo’n hoge prioriteit heeft bij de zoekgigant: “Als een kind diarree heeft, is er geen website die dat kan verlichten.”

Is Afrika dan zo under-connected? Dat blijkt enorm mee te vallen. Bijna overal in Afrika is draadloos internet mogelijk. Bovendien wordt er immens veel door China in Afrika geinvesteerd, ook in de telecominfrastructuur. Het probleem zit veel meer in de beschikbaarheid van stroom, zo laat Juliana Rotich uit Kenia weten op TEDx:

Daarnaast is in juni net de eerste satelliet de lucht in gegaan van een consortium, bestaande uit Google, Liberty Global, HSBC bank en de ontwikkelingsbank van Zuid-Afrika. Uiteindelijk moeten er 12 satellieten boven het zuiderlijk halfrond hangen, die de communicatie tussen mensen in dat deel in de wereld verder op gang moet helpen. Het project ontsprong uit de irritaties van US internet pioneer Greg Wyler, die geconfronteerd werd met dramatische telecommunicatie voorzieningen in Rwanda. Hij bedacht een plan om de dure landlijn-infrastructuren te vervangen door te communiceren via satellieten. Het gebied van de satellieten bestrijkt het gebied van Afrika, het grootste deel van Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, zuid-oost Azie, Australie en de Pacific Islands.

2 – Mediahypes rond de kweekvleeshamburger

Bron: NRC – Wie het gemist heeft moeten onder een steen hebben gezeten. Vorige week werd de kweekvleeshamburgen in Londen gepresenteerd, voor het oog van ruim 250 journalisten. Het werd een hype van jewelste, die uitzwermde over de reguliere media en social media. Was dat toevallig of knap geregistreerd?

Het artikel op de NRC laat daar geen twijfel over bestaan. De financier van de kweekvleeshamburger, of Frankenburger zoals hij al wordt genoemd, is niemand minder dan Sergey Brin, mede-oprichter van Google. En Brin kende iemand bij het bekende PR-bureau Ogilvy PR. En die hebben de hele show op gang gezet. De pers in Londen pakte het in de aanloop al flink op, maar toen de camera op de hoogleraar Mark Post richtte, die de eerste hamburger van kweekvlees presenteerde, ging de show pas echt rollen.

Snowden

3 – Ophef over internetspionage leidt tot overleg met Obama

Bron: NU – Diverse technologie bestuurders, waaronder Tim Cook van Apple, Vint Cerf ‘ínternetevengelist’ van Google en Randall Stephenson van AT&T, hebben vorige week een bezoek gebracht aan Obama om te praten over de verontrustende spionage activiteiten van de Amerikaanse geheime diensten, die door de onthullingen over Prism door Edward Snowden aan de oppervlakte kwamen.

De ontmoeting had plaats achter gesloten deuren, dus niemand weet wat er precies is gezegd. Zowel het Witte Huis zelf, als de genodigden hadden een zwijgplicht opgelegd gekregen. Volgens bronnen rond het Witte Huis zijn de gesprekken bedoeld geweest om een nieuwe balans te vinden tussen anti-terreur-inspanningen en persoonlijke privacy. Eerder was al bekend geraakt dat de VS ca. 1,2% van al het communicatieverkeer wereldwijd afluistert.

Op Tweakers was te lezen dat de NSA, het hoogste veiligheidsorgaan in de VS, al zonder gerechtelijk bevel telefoongesprekken aftapte. Volgens Snowden had een aantal ‘analisten’ bij de NSA zelfs het recht om iedereen af te tappen, ‘tot de president aan toe’. In een achtergrondartikel van persbureau AP wordt beschreven hoe de datahonger van de Amerikaanse geheime diensten na 11 september alleen maar groter is geworden, terwijl de wettelijke kaders steeds verder werden opgerekt.

Obama heeft al aangekondigd de wetgeving rond afluisteren aan te passen. Edward Snowden gelooft niet dat die wetgeving iets gaat veranderen. De afluisterpraktijken namen exponentieel toe na het aannemen van de Patriot Act, volgend op de aanslagen op 9-11.

fietsersbond

4 – App v/d Week – Fietsersbond Meldpunt

Via @marcvangurp werden we geattendeerd op de Fietserbond Meldpunt app voor Android en iPhone. De app geeft de volgende omschrijving van het doel, waarvoor het is gemaakt: “Fietsers komen onderweg heel wat hindernissen tegen: slecht wegdek, vervelende verkeerslichten, verkeerd geplaatste paaltjes of gevaarlijke situaties: via het Fietsersbond Meldpunt geef je ze door. Je melding gaat direct naar de beheerder van de weg. Op veel plaatsen kijken ook onze lokale afdelingen mee, om extra druk op de ketel te houden. Heb je geen klacht maar een goed idee? Ook dat kun je kwijt op ons Meldpunt. Verzamel wel medestanders, want ideeën gaan pas naar de wegbeheerder als 10 mensen het idee steunen.”

Het is augustus en veel mensen, die in ons land zijn gebleven of net terug zijn, gebruiken veelvuldig de fiets. Dus dit is een mooi moment om mensen op te roepen hun ogen goed open te houden en te laten weten wat en waar het allemaal fout gaat op de Nederlandse fietspaden. Voor het straks herfst is en het achterstallige onderhoud voor ongelukken gaat zorgen of erger.

Na het downloaden kun je de app gebruiken zonder in te loggen. Dat is gebruiksvriendelijk. Als je echter een posting wilt doen, dan is een account wel nodig. Het aanmelden gaat via Instellingen en wijst zich daarna vanzelf. Wat Marc al doorgaf was dat de informatie op de site nog niet synchroon liep met de kaart op de site van meldpunt.fietersbond.nl – zo vind ik op de Bostonweg een melding op de site, maar is die niet zichtbaar in de app. Ik begreep dat daaraan gewerkt wordt.

De app gebruikt je GPS om de positie te bepalen waar je nu zit. Als je iets tegenkomt, waarvan jij vindt dat je dat moet melden, dan is deze app je handvat. Het melden werkt erg mooi: je klikt op Plaats Melding (+) en vervolgens kun je de straatnaam en plaats opvragen door met je positie op de kaart te selecteren. Helaas ontbreekt bij de melding ineens het icoontje waarmee je ‘waar ben ik nu’ kunt selecteren, wat het onhandig maakt. Ik heb de suggestie gedaan om dit alsnog toe te voegen.

Meldingen die je gedaan hebt kun je later terugkijken. Afijn, al met al een prima app, die helaas nog niet synchroon draait met de meldingen op de website, maar laat dat u niet tegenhouden om de meldingen toch te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.