De Digitale Media van 2 september 2013

Wifi

Onderwerpen van vandaag (26 augustus 2013):

  1. Storingen door teveel druk op ’t Wifi netwerk
  2. Na streetview op Galapagos ..
  3. Google van de troon gestoten
  4. App v/d Week: Hootsuite

1 – Storingen door teveel druk op ’t wifi netwerk

Bron: NRC – Het wifi-netwerk in Nederland is overbelast en loopt vast. Daarvoor waarschuwen verschillende deskundigen op het gebied van draadloze communicatie. “Wij zien congestie”, zegt plaatsvervangend directeur John Derksen van het Agentschap Telecom, dat verantwoordelijk is voor de draadloze communicatie in Nederland.

Oorzaak is het snel toenemende gebruik van de wifi-frequentieband 2,4 Ghz, die gratis kan worden gebruikt. Ongeveer 70 procent van alle dataverkeer gaat via wifi, en dat dataverkeer verdubbelt elk jaar. Bovendien komen er steeds meer wifi-hotspots bij: in koffiehuisjes, op stations, in bussen, op campings en in hotels, bijvoorbeeld, maar ook complete gemeenten, zoals Enschede, bieden het gratis aan.

Maar inmiddels dreigt de wifi-band in de ether aan zijn eigen succes te bezwijken.TNO-informatietechnoloog en hoogleraar draadloze communicatie aan de TU Eindhoven Erik Fledderus zegt in de krant: “Er zijn zo veel hotspots dat ze elkaar gaan storen. Interferentie noemen we dat.”

Het vastlopen van de wifi-band is niet zonder gevaar. Het Agentschap Telecom waarschuwde onlangs voor ‘grote problemen’ bij bedrijven die hun processen baseren op het open, onbeschermde en daardoor kwetsbare wifi-netwerk. Het Agentschap noemt met name de aansturing van de Noord-Zuidlijn zonder machinisten in Amsterdam en de overslag van containers in de Rotterdamse haven. Het Agentschap is met haven en metrolijn ‘in gesprek’ want, vertelt een woordvoerder, je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zo’n netwerk uitvalt doordat er bijvoorbeeld een jammer, een stoorzender, in de buurt zit.

Meest gehoorde oplossing voor de congestie is het verbouwen van de netwerken of meer ruimte maken op een andere band in de ether, op de frequentie van 5 Ghz. Die mag je ook gratis gebruiken. Wel moeten apparaten, routers en modems daarvoor geschikt zijn. Bovendien moet het gebruik van deze andere etherband niet ten koste gaan van bestaande gebruikers, zoals weerstations en onderzoekssatellieten.

Artis

2 – Na streetview op de Galapagos nu ..

Bron: Telegraaf – Een paar weken geleden hadden we het over een initiatief van Google om medewerkers, uitgerust met een speciale draagbare camerabepakking de Galapagos eilanden in kaart te laten brengen, zodat iedereen straks met Google Streetview de unieke eilanden kan ‘bezoeken’, zonder daarvoor de natuur te verstoren. Prachtig initiatief. Vorige week maakte Google bekend dat we ook niet meer naar de dierentuin hoeven omdat Google ook alle populaire dierentuinen in kaart brengt.

Zo is het mogelijk op je computerschermen de pandaberen te bekijken in Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding in China of te kijken naar de apen in San Diego Zoo.

Naast beelden van een groot aantal dierentuinen in Noord Amerika (onder andere Houston, Atlanta en Chicago) staan er dierentuinen op Street View uit Mexico, Canada, Chili, Brazilië, Taiwan, Japan, Singapore, Australië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, België en Groot-Brittannië.

Yahoo

3 – Google wordt van de troon gestoten

Bron: Techzine – Sinds 2008 gold Google als de meest bezochte partij op het internet. In de nieuwste editie van comScore’s maandelijkse rapport over de top 50 populairste partijen op het internet wordt Google echter van zijn toppositie geworpen door een onverwachte partij: Yahoo.

Yahoo mocht in de maand juli 196.564.000 bezoeken behandelen, terwijl Google bleef steken op 192.251.000, staat te lezen in het maandelijkse rapport van het onderzoeksbureau. Het verschil is klein, maar dat er überhaupt een partij is die Google kon benaderen mag al een verrassing heten.

De opleving van Yahoo heeft ongetwijfeld deels te maken met de overname van bloggingplatform Tumblr. ComScore behandelt Tumblr nog wel als een aparte entiteit, maar het platform verwijst zijn bezoekers sinds de overname door naar Yahoo en dat zal ongetwijfeld een bijdrage hebben opgeleverd. Tumblr kwam op eigen kracht overigens uit op een 38e positie met 38.367.000 bezoeken.

De top 10 werd gecompleteerd met Microsoft op een derde plaats, gevolgd door Facebook, AOL, Amazon, Glam Media, Wikimedia, CBS Interactive en Turner Digital.

Leuke feitjes: Microsoft heeft overigens een paar keer geprobeerd om Yahoo over te nemen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk besloten de partijen samen te werken. Grappige is dat Brin en Page, de oprichters van Google, ooit geprobeerd hebben om Google aan Yahoo te verkopen in 1997 voor 1 miljoen dollar – Yahoo wees het af. In 2003 bood Yahoo 3 miljard voor Google – Google wees het af. Tijdens de gesprekken met Yahoo was onder meer Overture naar voren wat een model voor adverteren had uitgewerkt. Hierop heeft Google later Adwords gebaseerd. Terwijl Adsense gebaseerd was op de overname van Applied Semantics in 2003. De oude naam van Google was trouwens Backrub, vanwege de backlinks. Ook leuk om te weten is dat het algoritme, onderliggend aan PageRank, niet aan Larry Page toebehoord, maar aan Stanford University, waar hij studeerde.

Hootsuite

4 – App v/d Week – Hootsuite

Er zijn steeds meer mensen actief in de social media, maar niet iedereen weet de handigheidjes. Met name als je diverse accounts hebt, verdeeld over Twitter, Linkedin, Facebook, Google+, Foursquare en/of WordPress, dan is het beheer vanuit één interface een genot. Hootsuite Basis is gratis tot 5 sociale profielen. De Pro versie kost 7,19 Euro/maand voor 50 sociale provfielen. De meesten gebruiken de gratis versie, maar de Pro biedt de doorgewinderde gebruiker wel de nodige voordelen (extra gebruiker, plannen van berichten, onbeperkte app en onbeperkte Atom/RSS feeds).

Hootsuite werkt vanuit tabbladen en per tabblad kun je 10 kolommen aanmaken. Die tabbladen kun je indelen zoals je wilt en ook de kolommen zijn vrij indeelbaar. Door middels van slimmigheden kun je kolommen maken, die per steekwoord automatisch voor je bijhouden wat er over je merk, je product of bedrijf, klanten of anderzins wordt gedeeld. Buitengewoon handig om te zien met wie je wilt engagen per onderwerp.

Je kunt met je Facebook account inloggen op Hootsuite, of met een eigen username/password. Het voordeel is dat je vanuit elke PC, tablet of zelfs smartphone diezelfde indeling van tabbladen en kolommen ook weer te zien krijgt. Dat wordt niet automatisch bijgewerkt overigens: verander je de volgorde van tabbladen, dan moet je elders uitloggen en je weer aanmelden om de nieuwe volgorde actief te maken.

Overall is Hootsuite het beste controlpanel voor kleine tot middelgrote deelnemers aan de social media. Zowel voor particulieren, zelfstandigen als bedrijven. Met ook nog eens een ijzersterke app. Aanrader dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.