De Digitale Media van 7 oktober 2013

Sergey Brin

Onderwerpen vandaag:

  1. Nederlanders koplopers in Social Media
  2. The voice of SIRI is ..
  3. Google Glass in auto verboden?
  4. App v/d Week: ANWB Onderweg

1 – Nederlanders koplopers in Social Media

Bron: CBS – Zeven op de tien gebruiken sociale media

In 2012 waren zeven op de tien Nederlandse internetgebruikers van 12 jaar en ouder actief op sociale media. Vooral sociale netwerken zoals Facebook en Twitter zijn populair. Bijna alle jongeren zijn hierop te vinden. Vrijwel nergens in de Europese Unie is het aandeel gebruikers van sociale media zo groot als in Nederland.

Bijna alle jongeren op sociale media

In 2012 maakte ongeveer 90 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van internet. Van deze internetters was 70 procent actief op sociale media. Sociale netwerken als Facebook en Twitter zijn het populairst. Ruim de helft (56 procent) is hierop actief. Chatsites wordt door 35 procent gebruikt en professionele netwerksites zoals LinkedIn door 22 procent.

Vrijwel alle Nederlandse jongeren zijn actief op sociale netwerken of andere vormen van sociale media: 93 procent van de 12- tot 18-jarigen en 98 procent van de 18- tot 25-jarigen. Het sociale-mediagebruik is sterk leeftijdsgebonden. Het daalt van 87 procent onder de 25- tot 35-jarige internetgebruikers tot 18 procent onder de 75-plus internetters. In 2012 maakte ruim een op de drie personen van 75 jaar en ouder gebruik van internet.

Sociale-mediagebruik naar leeftijd, 2012

3907g1

Nederland in Europese top drie sociale-mediagebruik

In 2011 – het meest recente jaar waarvoor Europese cijfers beschikbaar zijn – maakte gemiddeld 40 procent van alle EU-burgers van 16 tot 75 jaar gebruik van sociale media. In Nederland was dat aandeel ruim 60 procent. Daarmee behoort Nederland samen met Denemarken en Zweden tot de top drie van landen met het grootste aandeel sociale-mediagebruikers. Dit aandeel is ook beduidend groter dan in onze buurlanden België en Duitsland.

Gebruik van sociale media in een aantal EU-landen, 2011

3907g2

Het volledige CBS-rapport is hier te vinden.

2 – The voice of Siri is ..

Bron: NRC – Miljoenen mensen over de hele wereld kennen de vriendelijke doch gedecideerde stem van Siri, de stemgestuurde assistente op de iPhone. En dat is best een beetje griezelig zo vindt Susan Bennett, de stemactrice die haar stem zonder het te weten aan Siri gaf.

Tot nu toe voelde de echte Siri geen aandrang om zichzelf bekend te maken, maar toen The Verge in een video vorige maand suggereerde dat het Allison Dufty zou zijn, besloot ze het bekend te maken. Tot voor kort wist Allison echter niet dat haar stem gebruikt was voor Siri. Ze wist wel dat het materiaal dat ze jaren geleden insprak (2005) voor een softwarebedrijf zou worden gebruikt voor telefoonsoftware. Maar dat haar stem tegenwoordig miljoenen mensen aanstuurt, informeert en adviseert had ze niet kunnen bedenken. Zelf niet in bezit van een iPhone, ontdekte ze het pas toen een vriendin haar erop attendeerde “ben jij dit niet?” Stemdeskundigen die CNN raadpleegde, zijn er zeker van dat het Bennett is.

De stemactrice moest er wel even aan wennen, maar “she and I are friends now” zegt ze. Apple heeft geen enkel commentaar gegeven op Bennets coming-out. Siri zou een beetje arrogant klinken, wat volgens Allison komt doordat ze verveeld raakte tijdens het een maand lang 4 uur per dag inspreken van de teksten.

stop-the-cyborgs-google-glass-ban-political

3 – Google Glass in auto verboden?

Bron: Telegraaf – De digitale bril van Google is nog niet op de markt. Maar toch hebben verschillende instanties hem al in het vizier. Met name om te kijken of er een verbod op het dragen van de bril moet komen tijdens het rijden.

Volgens Maura Houtenbos, persvoorlichter van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), is het afhankelijk van de mogelijkheden die Google Glass straks biedt om er een verbod op in te stellen. “Je kunt parallellen trekken met de functies van een smartphone. Als de afleiding te groot is en je op die manier niet de aandacht bij het verkeer kan houden, moet zeker worden overwogen om de bril tijdens het rijden te verbieden”, zegt Houtenbos.

Het ‎Ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt de ontwikkelingen rondom Google Glass nauwlettend in de gaten. “Momenteel bestaat er nog geen regelgeving voor zo’n digitale bril als de Google Glass, het is daarom ook niet te zeggen of er een verbod op komt. Dat hangt puur af van de mogelijkheden die de bril biedt en hoe de zaken worden geprojecteerd op het scherm. Het kan positief uitpakken of juist niet”, aldus Jules van de Ven, woordvoerder van ‎Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Google Glass is momenteel nog in de ontwikkelingsfase en het is nog niet bekend wanneer Google hem op de markt wil lanceren. Er bestaan echter al wel enkele prototypes waarbij de gebruiker het toestel bedient met zijn stem of met een soort touchpad aan de zijkant van het montuur. Hij is dus deels handsfree. In Engeland wil de overheid een verbod instellen voor de Google Glass zodat hij niet tijdens het rijden gedragen mag worden. Het Britse Ministerie van Transport is daarvoor in gesprek met de politie. Ook in casino’s wordt de bril verboden.

4 – App v/d Week: ANWB Onderweg

De app voor de ANWB is begin dit jaar geupgrade naar versie 2.0 en momenteel is zelfs versie 2.2 beschikbaar voor iPhone en Android. De ANWB heeft geprobeerd in deze app alles te integreren wat je als reiziger onderweg tegenkomt: van verkeersinformatie (file info en flitsers), openbaar vervoer informatie, samenrijden (link naar samenrijden.nl) naar dezelfde bestemming, parkeren (waar, voor hoeveel en online achteraf afrekenen), tanken (waar  en voor hoeveel), wegenwacht bllen en hulp bij schade (van ruitschade tot rechtshulp). De huidige versie is open voor iedereen, lid of geen lid van de ANWB.

Hier kun je de applicaties downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.