De Digitale Media van 21 oktober 2013

twitter-logo

Onderwerpen vandaag:

  1. 1 miljoen NL’ers op Twitter
  2. Wat zijn de meest invloedrijke Nederlanders?
  3. Facebook probeert jeugd te paaien
  4. App v/d Week: PictureCheck

1 – 1 miljoen Nederlanders op Twitter

Bron: Techzine – Volgens onderzoeksbureau PeerReach zijn er 1 miljoen Nederlandstalige mensen actief op Twitter. Er zijn in totaal zo’n 5 miljoen accounts, waarvan dus ook een groot deel niet in gebruik is. Nederlandstalige gebruikers staan wereldwijd gezien op de 15e plaats met deze gegevens. In de Verenigde Staten, Japan en Indonesië is het gebruik van Twitter het hoogst.

Om aan het stempel actief te voldoen moet via een Twitter-account in een maand tijd minstens één tweet verzonden zijn. Aan dat criterium voldoen zo’n 1,05 miljoen Nederlandse accounts. Van deze groep actieve gebruikers is 53 procent van het vrouwelijke geslacht en 64 procent van de mensen is een tiener.

Grafiek Twitter

Daarmee ligt de gemiddelde leeftijd van Twitterend Nederland en België laag: 24,5 jaar. Bij vrouwen ligt de gemiddelde leeftijd overigens aanzienlijk lager dan bij mannen; respectievelijk 23 en 26 jaar.

Tweetverdeling

Gemiddeld heeft een Twitteraar zelf 47 volgers en worden 89 anderen gevolgd. Dat grote verschil zit volgens PeerReach in het volgen van accounts van bekendheden, die meestal niet terug volgen.

Is Twitter wel 13 miljard dollar waard? Die vraag doemt op nu het sociale netwerk zijn gebruikersgroei vlak voor de geplande beursgang ziet afnemen. Het afgelopen kwartaal kwam er slechts één miljoen twitteraars bij. Komt de forse groei dan van buiten de VS? Nee, ook niet. Daar steeg het aantal registraties het afgelopen kwartaal met slechts 7 procent tegenover 18 procent anderhalf jaar terug. Twitter was de afgelopen jaren bovendien verlieslatend. Het enige wat voor het netwerk spreekt, is een verdubbeling van de omzet over het vorige kwartaal. Businessweek over de IPO.

Overigens zagen we die groeivertraging in 2010 ook al, en toen vielen de bloggers over elkaar heen wat daar de oorzaak van was. En we weten wat ervan gekomen is: Twitter steeg door naar 200 miljoen accounts nu.

2 – Wie zijn de meest invloedrijk twitteraars in NL?

Bron: Peerreach – Peerreach keek ook naar de meest succesvolle twitteraars. De Nederlands-Indonesische voetballer Irfan Bachdim heeft de meeste volgers: 4,19 miljoen, gevolgd door zijn collega Robin van Persie met 3,82 miljoen volgers en dj Tiësto die door 2,23 miljoen mensen wordt gevolgd.

De meest invloedrijke Twitteraccounts zijn die van radio-dj Giel Beelen, actrice Carice van Houten en het cabaretduo Een Jurk (Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven).

Rank
Grootste twitter accounts
Volgers
Invloedrijkste accounts
1 @IrfanBachdim10 4.19 miljoen @giel3fm
2 @Persie_official 3.82 miljoen @caricevhouten
3 @tiesto 2.23 miljoen @eenjurk
4 @sneijder101010 2.22 miljoen @youpvanthek
5 @rafvdvaart 1.26 miljoen @femkehalsema
6 @Dirk_18_Kuyt 1.18 miljoen @jochemmyjer
7 @ryanbabel 968 duizend @borsato
8 @rvn1776 974 duizend @fritswester
9 @djafrojack 849 duizend @humbertotan
10 @hardwell 865 duizend @alibouali

3 – Openbaar posten voor tieners op FB mogelijk

Bron: Bright – Posts van tieners tussen de 13 en de 17 konden voorheen alleen gezien worden door ‘vrienden van vrienden’ maar nu door iedereen.

Ondanks dat zo’n 94 procent van de jongeren een Facebook- account heeft, vinden steeds meer jongeren Facebook een oudbollige, sociale plek waar hun ouders vooral berichten delen. De tieners vluchten dan ook steeds vaker naar diensten als Instagram, Snapchat, Tumblr en Twitter.

In de hoop de jongeren terug te winnen, heeft Facebook de restricties voor minderjarigen tussen de 13 en de 17 jaar versoepelt. Voorheen mocht een minderjarige alleen met vrienden of ‘vrienden van vrienden’ berichten en foto’s delen. Nu mag de tiener zelf aangeven of zijn of haar berichten openbaar gelezen mogen worden.

Als een minderjarige een account aanmaakt en zijn werkelijke leeftijd opgeeft, zet Facebook de privacy-instelling in eerste instantie alleen op delen met vrienden. Zodra een tiener een post, die standaard voor alle leeftijden alleen met vrienden wordt gedeeld, met iedereen wil delen krijgt hij of zij een extra waarschuwing dat zij hun bericht met iedereen delen. Tiners kunnen nu ook ‘volgen’ aanzetten voor Facebook gebruikers die geen vriend zijn.

Facebook zegt dat het de privacyinstelling voor minderjarige aangepast heeft om ze de mogelijkheid te bieden een groter publiek te bereiken. “Tieners zijn de meest gewiekste mensen die gebruik maken van sociale media, of het nou gaat om maatschappelijke betrokkenheid, activisme of hun mening over een nieuwe film, ze willen gehoord worden.”

Privacywaakhonden zoals het Amerikaanse Center for Digital Democracy hebben de nodige kritiek. “Facebook is oneerlijk tegenover ouders en tieners. Facebook claimt dat zij tieners meer opties geven om hun privacy te beschermen. In werkelijkheid haalt het juist de bescherming weg die tieners op Facebook hadden waarbij ze alleen hun berichten bloot konden stellen aan vrienden van vrienden.”

4 – App v/d Week – PictureCheck

Helemaal in de sfeer van social hier een social game, waar je met elkaar flink wat lol (en afleiding) aan kan beleven. De tip kwam van het twitteraccount van de makers, @AppDozijn

PictureCheck (PictureCheck.info – download) is een social multiplayer spel waar 3 tot 20 spelers aan deel kunnen nemen. Eén speler bepaalt een onderwerp, de overige spelers proberen daar een foto van te maken. Hoe langer dit duurt hoe meer Pinky’s (PictureCheck punten) de foto waard wordt, maar wacht je te lang en is iemand je voor dan heb je niets. Als herkenbaarheid van PictureCheck en om echtheid van de foto te garanderen dient de fotograaf altijd zijn pink op de foto te tonen. Is er een foto ingestuurd dan kunnen de overige spelers deze goed- of afkeuren. Een foto zonder pink mag je natuurlijk gewoon afkeuren! De speler waarvan de foto is goedgekeurd, bepaalt het volgende onderwerp. Zo kun je onder andere Pinky’s verdienen met een goedgekeurde foto, maar je kunt ze ook verliezen als je foto wordt afgekeurd. De speler die uiteindelijk als eerst 100 Pinky’s bereikt is winnaar van het spel. PictureCheck haakt in op een combinatie van humor, bluf, creativiteit, tactiek, snelheid, maar ook geduld.

AppDozijn is in die zin uniek dat een groep van 12 vrienden in 2012 een onderneming start, welke op professionele wijze mobiele applicatie’s, beter bekend als apps, laat ontwikkelen en deze exploiteert op verschillende mobiele platformen. De onderneming is letterlijk uit één idee ontstaan, maar inmiddels uitgegroeid naar meerdere potentiële ideeën. Door de ruime kennis en het enthousiasme dat je met 12 vrienden deelt, durven wij het aan om naast onze dagelijkse activiteiten ook deze uitdaging aan te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.