De Digitale Media van 18 november 2013

Eerste e-mail bericht


Onderwerpen vandaag:

  1. Internet viert 25 jaar bestaan in Nederland
  2. Website(s) van het Jaar verkozen
  3. Gadgets mogen aan tijdens de vlucht
  4. Gadgets met 3-zijdig scherm


1 – Internet viert 25 jaar bestaan in Nederland

Bron: CWI – Op maandag 17 november 1988 was het precies vijfentwintig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet.

Die dag, om half drie ’s middags, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam het nu historische e-mailtje dat het CWI – als eerste instelling buiten Amerika – officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.

Op 25 april 1986 werd het .nl Top Level Domain (TLD) overgedragen aan Piet Beertema van het Nederlandse Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en werd daarmee het eerste actieve land-domein buiten de Verenigde Staten. In 1996 werd deze taak overgedragen aan Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN): eind 1996 waren er 9.614 .nl domeinen geregistreerd.

Piet BeertemaNa jaren van voorbereiding lukte het Beertema en zijn collega’s om toegang te krijgen tot het – toen nog Amerikaanse – internet. Dit was onder andere te danken aan goede contacten in de kleine netwerkwereld van destijds. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was Beertema’s voornaamste ingang bij NSFnet.

Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook SURFnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas veel later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd een belangrijk netwerkknooppunt tussen Europa en de VS.

Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Science Park Amsterdam, waar ook het CWI is gevestigd. Dit verkeer loopt via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Voor zijn werk ontving Beertema in 1999 de eerste koninklijke onderscheiding ooit aan een internetpionier uitgereikt: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 Mooie geschiedenis: 25 jaar waarin de technologische ontwikkelingen nog nooit zo snel gingen!


websitevanhetjaar

2 – Website(s) van het Jaar verkozen

Bron: NUDe educatieve website beterspellen.nl is door het Nederlandse publiek verkozen tot website van het jaar. NU.nl wint de prijs voor de populairste nieuwswebsite. De online publieksprijs werd donderdagavond in Amsterdam voor de dertiende keer uitgereikt.

De site waarmee gebruikers hun kennis van de Nederlandse spelling kunnen bijspijkeren loste techwebsite Tweakers af als beste website. Beterspellen.nl was ook de beste en populairste websites in de categorie Educatie en Voorlichting.

De prijzen worden verdeeld in twintig categorieën. Bezoekers kunnen vervolgen stemmen welke website zij in deze categorie de beste vinden. Uiteindelijk rolt er een populairste en beste websites uit voor elke categorie.

In iets meer dan een maand tijd ontving de organisator, marktonderzoeksbureau Metrixlab, ruim 864 duizend stemmen. Beterspellen.nl kreeg daarbij de hoogste kwaliteitsbeoordeling van de websites in alle twintig categorieën.

Tweakers, die de afgelopen twee jaar met de hoofdprijs aan de haal ging, won de prijs voor beste nieuws- en informatiewebsite, terwijl NU.nl de populairste is in dezelfde categorie.

Quote Beter Spellen: “Sinds de start van Beter Spellen in 2009 is de website goed gegroeid. Zo’n 90.000 actieve deelnemers doen enthousiast hun dagelijkse test. Dankzij hoofdsponsor Noordhoff Uitgevers is het mogelijk geweest om de website verder te ontwikkelen en duizenden opgaven op drie niveaus in de database te zetten. De website is het werk van weinig mensen: Martin van Toll (technisch en inhoudelijk) en een groep vrijwillige panelleden. Het is een waanzinnige opsteker om met de beide prijzen naar huis te gaan (beste en populairste educatieve website). Vooral als je ziet dat andere winnaars giganten zijn met veel personeel: Google, Funda, Nu.nl, Belastingdienst, Tweakers en ING.”

Hieronder het overzicht van alle winnaars in de 20 categorieën:

Categorie Beste Website Populairste Website
Automotive GasPedaal Marktplaats Auto’s
Carrière Unique Uitzendbureau Nationale Vacaturebank
Communities & Sociale netwerken Catawiki Facebook
Daten Lexa.nl Relatieplanet.nl
Educatie & Voorlichting Beter Spellen Beter Spellen
Financieel ASN Bank ING
Games Zylom Zylom
Gezondheid & Welzijn soChicken soChicken
Goede doelen CliniClowns KWF Kankerbestrijding
Huisvesting & Interieur funda.nl IKEA
Nieuws & Informatie Tweakers NU.nl
Vrije tijd & Reizen Sunweb VakantieVeilingen.nl
E-commerce iBOOD.nl iBOOD.nl
Eten & Drinken 24kitchen 24kitchen
Sport PSV Voetbal International
Telecom ZeelandNet ZeelandNet
Media & Entertainment YouTube YouTube
Vergelijking Tweakers Pricewatch Tweakers Pricewatch
Weer & Verkeer ANWB Buienradar
Mobiele Website Groupon Mobiel Groupon Mobiel

airplane_phone

3 – Gadgets mogen aan tijdens de vlucht

Bron: Volkskrant – Vliegtuigpassagiers hoeven binnenkort niet meer hun smartphone, tablet en e-reader uit te zetten en op te bergen als hun toestel opstijgt of landt. Het Europese bureau voor de luchtveiligheid (EASA) introduceert nog deze maand een versoepeling van de regels voor het gebruik van elektronica aan boord.

Luchtreizigers zullen hun gadgets voortaan gewoon mogen gebruiken, op voorwaarde dat ze in de ‘vluchtmodus‘ staan, waarbij de toestellen geen mobiel of draadloos signaal uitzenden. Zwaardere elektronica, zoals laptops, moeten nog steeds bij stijgen en landen volledig uitstaan.

De Europeanen volgen hiermee het voorbeeld van de Verenigde Staten die twee weken geleden besloten het gebruik van gadgets gedurende de hele vlucht toe te staan. Het enige wat Amerikaanse passagiers nog niet mogen, is een telefoongesprek voeren met hun mobieltje. Sommige luchtvaartmaatschappijen in de VS hebben de soepele regels al ingevoerd.

Het gebruik van elektronica tijdens vliegreizen is lange tijd tegengehouden met het argument dat de zenders van mobiele telefoons, laptops en tablets de systemen van een vliegtuig in de war zouden kunnen sturen.

Een zegsman van EASA zei in 2011 tegen de Volkskrant dat die storingen zijn uitgesloten. Volgens hem hielden luchtvaartbedrijven vast aan de regel ‘alles uit’ omdat het cabinepersoneel dan de aandacht heeft van alle reizigers voor de veiligheidsinstructie.


Gebogen scherm Samsung

4 – Gadgets – driezijdig scherm

Bron: Telegraaf – Samsung werkt aan een Galaxy smartphone met een driezijdig scherm dat om de randen is gevouwen waardoor berichten vanuit een hoek kunnen worden gelezen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

De telefoon zal gebruikmaken van een verbeterde versie van Samsungs Youm technologie die ook gebruikt wordt in de gebogen Galaxy Round telefoon. Het is de bedoeling dat elke kant van het scherm onafhankelijk werkt.

Een afgelopen mei ingediende patentaanvraag van Samsung laat zien welke mogelijkheden het ontwerp van de Koreaanse technologiegigant biedt. Zo kan alleen een zijscherm ontgrendeld worden om daarop notificaties te tonen. Ook is het mogelijk bedieningsknoppen op het zijscherm te tonen voor een applicatie op het hoofdscherm.

Gartner research director Van Baker told Bloomberg: “We’ll see curved displays coming into the market, but it’s just a question of whether they will gain any significant traction with customers. There are enough companies out there that are very fond of throwing whatever hardware they can out into the market, just to see if anybody will bite.”

Gebogen scherm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.